Mere end en kvindekamp: ”Mange kvinder har i dag glemt, at det er en klassekamp”

De er unge og gamle, de holder i hånd og har næsepiercinger. De er kvinder, der står sammen. Rasmus Breum

Med revolutionære t-shirts og skrøner fra en fynsk sydhavsø, markerede mange aarhusianere Kvindernes Internationale Kampdag. Men ifølge deltagerne handler kampdagen ikke længere kun om kampen mellem kønnene.

09. marts 2024

Det kræver ikke et specielt langt blik ud i verden for at forstå, at Kvindernes Internationale Kampdag er en dag, hvor vi skal fejre alt det, vi lykkes med.

Det mener museumsdirektør på KØN i Aarhus, Pernille Taagaard Dinesen.

”Vi lever i en verden, hvor der er vilde kræfter på spil, og hvor markante stemmer som Donald Trump udfordrer idéen om at ligestilling er vejen til klodens overlevelse,” siger museumsdirektøren.

Rasmus Hargaard Breum

På KØN aktiverer de derfor både de tunge, dystre budskaber som kvinders rettigheder i Uganda, men også det mere nære og skæve.

Susi Hansens indslag på museet hører til i den sidste kategori. Med opspilede øjne og store armbevægelser fortæller hun om hekse, kannibaler og skrumpehoveder – ifølge hende selv de eneste tre ting, hun har forstand på.

Rasmus Hargaard Breum

Tilhørerne sidder i en halvcirkel omkring hende, de fleste med et strikke- eller broderiprojekt i hænderne.

Susi Hansen på 74 er selvbestaltet skrønolog, og så mener hun, at magt og penge alt for længe har styret samfundet.

Revolutionære t-shirts

Som en hobby driver 27-årige Mette Marie Pedersen instagram-kontoen Uklare Linjer, hvor farvestrålende tegninger og tekster giver afløb for hendes frustrationer.

”Jeg vil gerne have, at der er flere end bare mine venner, der ser og hører, hvad jeg mener om samfundet,” siger Mette Marie Pedersen.

Susi Hansen på 74 er selvbestaltet skrønolog. Rasmus Hargaard Breum

Et blik rundt i lokalet fortæller tydeligt, at hun ikke er alene. Med tuscher og stempler prydes hvide t-shirts fra en nærliggende genbrugsbutik med kampdagsslogans.

”Future is female”

”Kvinde kend din kamp”

På Mette Marie Pedersens egen trøje står der ”Krig mellem klasser – ikke mellem køn”.

”Det er en misforståelse, når mænd og kvinder skændes. Jeg synes, at mange kvinder i dag har glemt, at det er en klassekamp mere end en kamp mellem kønnene. Kampdagen er vigtig for at tale om de økonomiske og materielle årsager til nutidens undertrykkelse,” siger hun.

En køn demonstration

Klokken er lidt over 17 og flere hundrede mennesker i alle aldre går gennem Aarhus’ gader og spreder dagens budskaber:
”Stærke kvinder styrker kvinder”
”Jeg slår som en pige”

De er unge og gamle, de holder i hånd og har næsepiercinger. De smiler og råber, og så håber de på en fremtid med mere retfærdighed og lighed.

Museumsdirektør Pernille Taagaard Dinesen smiler også efter dagens begivenheder.

”Det gør mig så glad at se, at det er en dag, som ikke kun aktiverer kvinder. Det aktiverer alle, som står op for at ligestilling handler om alle køn,” siger hun.