Mange kommuner hæver lokallønnen i ældreplejen – men ikke alle:Se udviklingen her

Tobias Stidsen

Ansatte i ældreplejen får i mange kommuner en væsentlig højere lokalløn end for tre år siden. I flere tilfælde er stigningen på over 1.000 kroner om måneden. Se lokallønnen i din kommune i kortet i bunden af artiklen.

13. marts

Flere kommuner belønner sine ansatte i ældreplejen med højere lokalløn.

I Læsø, Gribskov, Halsnæs og Albertslund får en gennemsnitlig social- og sundhedsassistent eksempelvis 1.000 kroner eller mere hver måned sammenlignet med tre år tidligere.

Det viser Fagbladet FOAs gennemgang af løndata fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Lokalløn er en af nøglerne til at styrke fastholdelse og rekruttering

Thomas Enghausen, næstformand i FOA

Efterspørgslen på medarbejdere i ældreplejen vil kun vokse i de kommende år ifølge prognoser fra både Finansministeriet, Kommunernes Landsforening og FOA.

Derfor ser næstformand i FOA Thomas Enghausen det som en ”naturlig” konsekvens, at kommuner hæver lokallønnen.

”Groft sagt er det jo udtryk for klassiske markedsmekanismer, hvor social- og sundhedsansatte er vildt attraktive både nu og i fremtiden, hvor der kommer flere og flere ældre. Lokalløn er en af nøglerne til at styrke fastholdelse og rekruttering og anerkende vores medlemmer, der hver dag knokler,” siger næstformanden.

Store kommunale forskelle

Som det (også) fremgår af kortet herunder, er lokallønnen i nogle kommuner markant lavere end i andre. En social- og sundhedshjælper kan eksempelvis få op mod 2.000 kroner mere i lokalløn hver måned, afhængigt af hvor i landet vedkommende arbejder.

”I al stilfærdighed vil jeg sige til de kommuner med lav lokalløn, at de kraftigt bør overveje at give deres ansatte i ældreplejen mere. For kommunerne er jo også i konkurrence med hinanden og skal gøre deres for at tiltrække folk,” siger Thomas Enghausen.

Synes du også, at lokalløn er en svær størrelse?

Bare rolig – vi forstår dig. Lokalløn er er fyldt med tekniske begreber.

Derfor har vi udarbejdet en ordbog, der giver et bedre overblik over systemet og dets betydning for dig og din løn.

Her plejer kritikere at påpege, at det ikke hjælper på den samlede mangel på social- og sundhedsansatte, at kommunerne 'stjæler' fra hinanden ved at lokke med højere lokalløn.

Men dét argument køber Thomas Enghausen ikke.

”Der er ingen undskyldning for ikke at lave årlige lokallønsforhandlinger. Og vi minder gerne om, at lokalløn er en del af vores aftalesystem, som vores medlemmer har sat penge af til,” siger Thomas Enghausen.

Han henviser til, at midlerne til lokalløn kommer fra de enkelte faggrupper selv, da de tidligere har afstået fra lønstigninger ved centrale overenskomstforhandlinger for at finansiere ordningen.

"Derfor skal man ikke acceptere et nej uden videre. Hvis man har brug for hjælp, skal man kontakte sin lokale FOA-afdeling. De kan hjælpe med uenighedsreferater og sørge for, at sagerne bliver taget videre i systemet," siger Thomas Enghausen.

Sådan gjorde vi

Kortet er lavet på baggrund af data fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) for april april 2024 og april 2021.
Tallene beror på ordinære ansættelser. 
Hvis en kommune er 'grå' er der under fem ansatte, og derfor er der af diskretionshensyn ikke løndata.

Fagbladet anbefaler