I mange år gik udviklingen i én retning - nu er kurven knækket:”Det er da for fedt”

Antallet af social- og sundhedsassistenter i kommunerne er på to år steget med mere end 1.000. Samtidig er der kommet færre ufaglærte. Tjek udviklingen i din kommune i artiklen.
09. april
I flere år har vi efterhånden vænnet os til, at andelen af ufaglærte i ældreplejen kun gik én vej: opad.
Men nye tal viser, at kurven er knækket.
I hvert fald er andelen af ufaglærte på landsplan faldet fra 16,3 procent i 2023 til 14,8 procent i 2025.
Det har helt sikkert fået nogle kommuner til at sende medarbejdere afsted på uddannelse
Tanja Nielsen, sektorformand i FOA
Samtidig er antallet af social- og sundhedsassistenter og -hjælpere steget med henholdsvis 1.031 og 192. Det viser Fagbladet FOAs beregninger på baggrund af tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.
FOA: Indsatser virker
”Det er da for fedt,” siger Tanja Nielsen, sektorformand i FOA, om udviklingen.
Hun peger på to indsatser som årsag: arbejdet med at gøre det mere attraktivt at gå op i tid, og så et styrket fokus på at uddanne medarbejdere uden relevant uddannelse.
Især fremhæver sektorformanden det intensive 17-ugers forløb, hvor man kan uddanne sig til social- og sundhedshjælper, hvis man har mindst to års relevant erhvervserfaring.
”Det har helt sikkert fået nogle kommuner til at sende medarbejdere afsted på uddannelse. At de ikke er væk i 14 måneder, men at man kun skal undvære dem i 17 uger,” siger hun.
Tanja Nielsen er ikke bekymret for, at det kortere uddannelsesforløb risikerer at gå ud over kvaliteten.
”Man skal nå nøjagtig de samme mål, som hvis man tog den fulde længde af uddannelsen. Man skal huske, at de her medarbejdere har tilegnet sig noget praktisk erfaring, så de hurtigere kan omsætte teori i praksis, fordi man de haft opgaverne i hænderne gennem flere år,” siger Tanja Nielsen.
Sådan gjorde vi
Opgørelsen over antallet af ansatte er trukket i Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) for januar måned alle år.
Der er kun set på ordinært ansatte, og dermed er ansatte i fleksjob, elever og ekstraordinært ansatte ikke med.
Derudover er opgørelsen opgjort i antal fuldtidsbeskæftigede. Hvis det i stedet var opgjort i ’antal personer’, ville andelen af ufaglærte var højere, fordi ufaglærte typisk er ansat på færre timer.
Ufaglærte uddannes og elever fastholdes
En af de kommuner, der har sænket andelen af ufaglærte mest markant, er Jammerbugt. Her er andelen faldet fra 16 til 8 procent på to år.
Det er lykkes ved at styrke fastholdelse af elever, og ved at ufaglærte tager uddannelsen på social- og sundhedshjælper på 17 uger, fortæller områdeleder Tanja Christensen.
”Med uddannelsen får de en stærkere faglig ballast, hvilket løfter kvaliteten. Det er også det, de bekræfter selv, når de fortæller, hvor meget det betyder at have en teoretisk forståelse for, hvorfor man gør tingene på en bestemt måde,” siger Tanja Christensen.