Henrik har hjulpet hundredevis med at få synet tilbage:”Kæmpestort at give fra de døde til de levende”

Henrik Jensen bliver betragtet som en ildsjæl, når det kommer til donation af hornhinder. Med ildhu har han været med til at sikre, at antallet af donorer er steget eksplosivt.
28. marts
I 30 år har Henrik Jensen, der er portør og kapelansvarlig på Thisted Sygehus draget omsorg for døde.
Han vasker dem, giver dem tøj på, lægger dem i kiste og viser dem frem for de pårørende.
Mange tror, at det er en læge, der udfører indgrebet, men faktisk er det specialuddannet personale i kapellerne, der gør det
Henrik Jensen, kapelansvarlig Thisted Sygehus
Men i de seneste 10 år er hans arbejde også kommet de svagtseende til gavn.
Mangel på hornhinder
Det hele begyndte med på et kursus i Odense, hvor han ved et tilfælde kom til at sidde ved siden af den daværende leder for Den Danske Hornhindebank i frokostpausen.
“Vi faldt rigtig godt i hak,” fortæller Henrik.
Lederen fortalte, at der var mangel på hornhinder i Danmark, og at de derfor importerede en del fra udlandet. Han foreslog Henrik, at Thisted kom med på listen over udtagningssteder i Danmark.
Hornhinden er i live, selvom hjertet ikke slår
Selvom hornhinden ingen blodforsyning har, er cellerne i hornhinden stadig i live i flere dage efter, at personens hjerte er holdt op med at slå. Derfor kan donationen foretages op til 72 timer efter, at døden er indtrådt.
”Mange tror, at det er en læge, der udfører indgrebet, men faktisk er det specialuddannet personale i kapellet, der gør det. Og jeg syntes, at det lød meget spændende,” fortæller Henrik.
Hjemvendt fra Odense gik han til sin ledelse, og det blev godkendt, at han og en kollega blev sendt på kursus i procedurerne omkring hornhindedonation.
Men nu stod Henrik overfor endnu en udfordring.
På udkig efter flere donorer
Hvor det før var kompetencerne, der havde manglet, var det nu antallet af hornhindedonorer i området, der var en stopklods.
Ud af de cirka 400, der årligt bliver bragt ind til kapellet på Thisted Sygehus, havde kun fire i 2015 registreret sig som hornhindedonor.
”Jeg vidste, at vi kunne hjælpe en hel del mennesker med at få synet igen, hvis vi havde flere donorer,” forklarer Henrik.
Når man registrerer sig som donor, kan man vælge, om man ønsker at donere et, flere eller ingen organer.
Dertil kommer alle dem, som ikke har ladet sig registrere – og dem viste der sig at være mange af i området.
Det var helt fantastisk at møde en kvinde, som følte, at hun havde fået livet tilbage. Hun kunne se og køre bil igen.
Henrik Jensen, portør og kapelansvarlig Thisted Sygehus
Henrik opdagede, at der i vævsloven, som hornhindedonationer hører under, intet stod om, at man ikke måtte spørge de pårørende til dem, der ikke havde taget stilling.
Endnu engang gik han til ledelsen, denne gang med budskabet: ”Vi bliver nødt til at gøre noget.”
Et fantastisk møde
Sammen med lægegruppen kom de frem til en løsning – de pårørende skulle kontaktes.
”Mange pårørende bliver overraskede, når vi fortæller, at den afdøde vil kunne hjælpe et menneske med at få synet igen,” forklarer Henrik.
Og det nye tiltag har vist sig at give pote.
Hvem får hornhinden?
Hvor der i 2015 blev udtaget fire sæt hornhinder, har antallet siden 2016 været cirka 50 om året.
"I vores arbejde drager vi omsorg for de døde, men det er kæmpestort også at kunne give noget fra de døde til de levende," fortæller Henrik, der selv er registreret hornhindedonor.
Han får ikke oplyst, hvem der modtager hornhinden, men i forbindelse med en kampagne fik han lov til at møde en af dem, som har fået glæde af hans arbejde.
”Det var helt fantastisk at møde en kvinde, som følte, at hun havde fået livet tilbage. Hun kunne se og køre bil igen. Det bekræftede mig i, at det var noget, jeg skulle blive ved med,” fortæller Henrik.
Altid på udkig efter flere som Henrik
I dag samarbejder Den Danske Hornhindebank med 23 hospitaler landet over, og for ottende år i træk er Danmark selvforsynende med hornhinder.
Selvom Thisted Sygehus ikke er et stort sted, ligger det i top fire over sygehuse, som hornhindebanken modtager donationer fra. Det fortæller Ebbe Toftgaard Poulsen, der er daglig leder af Den Danske Hornhindebank.
"Vi ved, at antallet af hornhinder, vi modtager, kan falde ret markant, hvis det uddannede personale går ned i tid eller stopper helt. Derfor er vi altid interesserede i at få uddannet flere som Henrik og de andre ildsjæle i kapellerne," siger han.