Guide: 6 bøger til din sommerlæsning

Det kan være svært at vælge, hvad man skal bruge sommerferien på at læse. Men fortvivl ikke – Fagbladet FOA har lavet en guide til din sommerlæsning. Colourbox

Sommeren er i fuld gang. Og er du i tvivl om, hvad du skal læse i din sommerferie? Fagbladet FOA giver dig overblikket over bøger, der kan være interessante for dig.

28. juli 2023

Et væld af bøger er udkommet i det forgangne år. Fagbladet FOA har samlet nogle af de bedste som inspiration til din sommerferielæsning, og der er lidt til enhver smag – både om pædagogik, stress og nutidens klassesamfund.

  1. 1

    ’Løftet’ er en bog om kærlighed. Om værdighed. Om at være pårørende. Og om retten til at vælge livet fra

    Journalist Kirsten Jacobsen havde lovet sin mand aldrig at efterlade ham i mørket. Men da han blev syg, kunne hun ikke indfri løftet og slå ham ihjel.

    Det fortæller forfatteren i sin nye bog ’Løftet’, der handler om retten til selv at vælge livet fra, om at være pårørende, om hjemmeplejen og om at se døden i øjnene.

    Læs Fagbladets artikel med forfatteren her.

  2. 2

    Børn har brug for at blive set. Det har dagplejerne også. Derfor har Birgit Stechmann skrevet bogen ’Pædagogik i dagplejen’

    Efter mere end 20 år, hvor hun har set, besøgt, skrevet om og støbt kugler for den politiske udvikling i dagplejen, har Birgit Stechmann, chefkonsulent i FOA og nu også forfatter til bogen ’Pædagogik i dagplejen’, set alt det gode, dagplejen har at byde på for både børn og deres forældre. Men hun har også set, hvor pædagogikken lige mangler det sidste for at komme helt i mål.

    ”Det er derfor, jeg har skrevet bogen. For at give dagplejerne anledning til at se på sig selv og deres pædagogiske praksis igen,” sagde forfatteren til fagbladet, der håber, at bogen vil være bevidsthedsudvidende for nogle og for andre give anledning til at genbesøge sin egen pædagogik.

    Læs Fagbladets artikel med forfatteren her.

  3. 3

    Klassekamps-manifest ’Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet’

    Vi har et samfund, hvor det ikke er alle, der har de samme muligheder. Men det anerkender man ikke i hverken top eller bund, hvor man tror, at de, der sidder øverst, har slidt hårdest, sagde forfatter Glenn Bech til Fagbladet FOA.

    Han har genstartet diskussionen i sin nye bog om klassesamfundet, hvor de, der kan, flokkes i private skoler og på private plejehjem. Bogen hedder: ’Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet’.

    Læs Fagbladets artikel med forfatteren her.

  4. 4

    Psykolog: Det er nødvendigt, at vi taler om de svære følelser på arbejdet

    Vi har dem alle sammen; følelser. Men vi skal lære at kende forskel på brok til kollegaerne og de følelser, som muligvis har skabt brokken. For de fleste af os kender godt de følelser, som sætter sig i maven, når vi oplever, at noget er svært eller frustrerende. Næste step er så at lære at italesætte de følelser, så de ikke kun får plads på rygestationen eller som sur brok til kollegaerne.

    Sådan lyder budskabet fra psykolog Jacob Thorsen. Han har skrevet bogen ’Arbejdslivets svære følelser – om håndtering af stærke kræfter i organisationer, der arbejder med mennesker’. Bogen tager udgangspunkt i konkrete og virkelige cases fra plejehjem, opholdssteder og andre institutioner, hvor det har været svært at rumme og håndtere de følelser, som arbejdet har skabt hos medarbejderne.

    Læs Fagbladets artikel med forfatteren her.

  5. 5

    ”Det kan sagtens være, at vi om 20 år kommer til at se på TikTok, som vi i dag ser på rygning”

    Det er dyrt at forebygge. Men hvis vi ser på, hvad børn og unges mistrivsel koster den enkelte – og samfundet – bliver det pludselig rørende billigt, mener professor i børne- og ungdomspsykiatri i en ny bog om den tsunami, der risikerer at vælte psykiatrien, hvis vi ikke gør noget.

    Det bedste eksempel på forebyggelse, der fungerer, er tandplejen. Alle bakker op omkring, at deres børn skal til tandlægen for at undgå huller. En tilsvarende ordning i forhold til at fremme trivsel og mentalt helbred blandt børn og unge ville være en god idé, mener professor og overlæge i børne- og ungdomspsykiatrien Anne A. E. Thorup. Bogen har titlen: ’Hvordan styrker vi børn og unges mentale helbred?’

    Læs Fagbladets artikel med forfatteren her.

  6. 6

    Jacob Mark blev næsten blind af stress. Nu ser han alle faresignalerne på stress klart

    I sin bog ’Fartblind’ fortæller folketingspolitikeren Jacob Mark fra SF om, da han blev så syg af stress, at han næsten mistede synet. Om følelsen af at svigte, hvis man melder sig syg, og om vigtigheden af at sige det højt, når man er syg.

    Læs Fagbladets artikel med forfatteren her.