Fyret tillidsrepræsentant: ”Jeg har mistet min identitet”
Tillidsrepræsentant for portørerne i Center for Ejendomme i Region Hovedstaden Benny Gerhardt blev uden forudgående advarsel fyret i december. FOA og arbejdsgiveren har indgået forlig, men oplevelsen sidder stadig i Benny, som blandt andet er begyndt at gå til psykolog.
11. april 2022
Benny Gerhardt har været portør i 36 år. Af dem har han været tillidsrepræsentant i 30.
Men det betød ingenting, da han 29. november sidste år blev indkaldt til samtale om påtænkt afskedigelse. I indkaldelsen blev det blandt andet begrundet med "aktiviteter som ikke er relateret til drift og teknik Herlev Hospital".
Desuden havde Benny Gerhardt taget foto af nogle eksterne ansatte på Herlev Hospital, hvor Benny Gerhardt arbejdede som portør i netop Drift og Teknik. Billedet viste, hvordan de pågældende kørte på et tårn med trykflasker, og én af dem hang bag på tårnet.
Benny Gerhardt slettede billedet bagefter, men forinden havde den eksterne samarbejdspartner klaget til Center for Ejendomme, hvor Drift og Teknik på Herlev Hospital er underlagt. Klagen udtrykte utilfredshed med, at Benny Gerhardt havde taget billedet.
"Der skal ikke hænge nogen bag på, når de kører ned ad gangen med sådan nogle iltbomber. Jeg kendte ham ikke, så jeg tog et billede. Men jeg slettede billedet, for ikke at skabe mere ballade," siger Benny Gerhardt.
Men der blev mere ballade. 2. december blev Benny Gerhardt fyret, og ledsaget af en jurist fra HR i Center for Ejendomme blev han sendt i kælderen for at hente sin bærbare computer.
"Der fik jeg at vide, at jeg skulle aflevere mit adgangskort og min telefon. Jeg blev bedt om at klæde om og gå hjem. Jeg fik besked om ikke at kontakte mine kolleger."
Fældet på små forhold
I FOA forstår man ikke den måde, sagen er håndteret på.
"Det er ikke et afskedigelsesgrundlag. Hvis ledelsen mente, at det ikke var i orden at tage billede af en arbejdssituation, ville det have været mere passende at give ham en advarsel. Processen er helt kortsluttet, for de har heller ikke indkaldt til en tjenestelig samtale om emnet, Benny er bare blevet indkaldt til en samtale, hvor han fik besked på, at han ville blive afskediget," siger Ettie Trier Petersen, chefjurist i FOA.
For at fyre en tillidsrepræsentant skal der være tvingende årsager, og arbejdsgiver skal bevise, at de alvorlige forhold foreligger. FOA mente ikke, der var tvingende årsager, og nu har FOA og Region Hovedstaden kommet frem til et forlig.
"Det er et skøn, om noget er en usaglig afskedigelse. Der skal være tvingende årsager, når det handler om at afskedige en tillidsrepræsentant, og det var nogle meget små forhold, de prøvede at fælde Benny på," siger Nina Thorsboe, faglig konsulent i FOA 1.
Fritstillet uden modregning
Benny Gerhardt blev fritstillet i opsigelsesperioden uden modregning. Han modtager ud over et opsigelsesvarsel på 9 måneder også en godtgørelse svarende til 10 måneders løn. I alt cirka 400.000 kr.
"Man får en indirekte anerkendelse af, at det er en usaglig afskedigelse, når man giver ti måneders godtgørelse. En fornuftig arbejdsgiver var ikke gået videre med sagen. Men man kan aldrig værne sig imod en ufornuftig arbejdsgiver," siger Nina Thorsboe.
Chefjurist Ettie Trier Petersen er glad for, at sagen er overstået.
"Det er aldrig en sejr, når man afskediger vores tillidsrepræsentanter. Men når det er sagt, er det godt at få afsluttet en sag til fordel for medlemmet. For os er det vigtigt, at vi har et medlem, der kan gå fra sagen med arbejdsgivers anerkendelse af, at afskedigelsen var uberettiget," siger hun.
Nogle andre har lukket døren
Men for Benny Gerhard har det været en traumatiserende oplevelse. Efter 36 år som portør er det voldsomt at blive fyret, uanset grundlaget.
"I de 30 af de 36 år har jeg været tillidsrepræsentant. Det er en mærkelig måde at afslutte den sag på. Jeg føler, at jeg har mistet min identitet. Lige pludselig er jeg ikke portør og tillidsrepræsentant på Herlev Hospital mere. Den dør er lukket. Der er nogle andre, der har lukket den for mig," siger Benny Gerhardt og tilføjer:
"Jeg har været igennem meget i mit liv, men det her slår alt. Det er utroligt, at man kan afskedige en person på et usagligt grundlag, og så slippe afsted med det alligevel."
Han er siden fyringen begyndt at gå til psykolog. Han synes, at det har været en stor støtte i en svær tid. Som han selv siger det, har han følt "sigtekorn" på sig fra ledelsens side i længere tid nu.
"Min opfattelse er, at man ville af med mig. Det kendetegner Center for Ejendomme, at det er chefer fra det private arbejdsmarked, der tror, at det er deres egen forretning. Det er det jo ikke, vi er alle sammen ansatte," siger Benny Gerhardt.
Håber det ikke gentager sig
FOA 1 vil nu forsøge at gå i dialog med Center for Ejendomme. Formand for FOA 1 Ken Petersson, håber, at en situation som Benny Gerhardts ikke kommer til at gentage sig.
"Vi har aftalt et møde med direktionen, fordi vi sad med oplevelsen af, at de har været unødvendigt fjendtlige," siger Ken Petersson.
Center for Ejendomme i Region Hovedstaden har ikke ønsket at kommentere på personalesager, men fastholder, at de som udgangspunkt gennemfører tjenstlige samtaler, i forbindelse med personalesager, som kan ende i en afskedigelse.