Frisk fra studiet? Her er, hvad du skal vide inden dit første voksenjob

Der sker mange nye ting, når du efter den sidste eksamen skifter studielivet ud med et fast arbejde. Alt fra nye indtryk og kolleger til fradrag og forsikringer. Colourbox

Som nyuddannet skal der tages stilling til mange ting: Fra nyt arbejde og nye kolleger over forskudsopgørelse og fradrag. Fagbladet FOA har samlet det vigtigste, du skal vide inden dit første rigtige job.

01. august 2023

Det første rigtigt store skifte, du formentlig kommer til at tage i dit liv, er, når skolebænken erstattes af dit første ’voksenjob’. Alt det sociale, du har været vant til på studiet, forsvinder, og hvordan finder du dig egentlig til rette i nye hverdagsfællesskaber med kolleger, der kan være noget ældre end dig selv?

Og hvad med fagforening, a-kasse og nye forventninger? Forskudsopgørelse og alle mulige fradrag? Det kan være svært at finde hoved og hale i.

Derfor har Fagbladet FOA samlet en guide til en god overgang fra studieliv til arbejdsliv.

  1. 1

    Husk at ændre forskudsopgørelse

    Den største indkomststigning, du formentlig kommer til at få i dit liv, får du, når du går fra SU eller elevløn til en rigtig voksenløn. Derfor er det vigtigt, at du husker at ændre din forskudsopgørelse, så den passer til din nye årlige indkomst – ellers risikerer du at få et hårdt skattesmæk.

    Du kan ændre din forskudsopgørelse på Skats hjemmeside.

  2. 2

    Vær opmærksom på fradrag

    Når du går fra at være studerende til at være ansat på en voksenløn, kan du også begynde at benytte dig af diverse fradrag i din forskudsopgørelse.

    Hvis du for eksempel har mere end 12 kilometer til din arbejdsplads, kan du benytte dig af kørselsfradraget.

    Du kan også trække noget af fagforenings- og A-kassekontingentet fra –op til 6.000 kroner om året for dit fagforeningskontingent, mens der ikke er noget loft over fradraget for A-kassen.

    Derudover kan du, hvis du har optaget et boliglån, trække renterne fra lånet fra i skat også.

    Du kan læse meget mere om, hvilke fradrag du har mulighed for at benytte dig af inde på skat.dk.

  3. 3

    Det er okay at tvivle

    Det er næsten stensikkert, at du kommer til at lave en eller flere mindre fejl, når du begynder på et nyt arbejde. Og det er okay! Ingen er eksperter fra den første dag. Tal med dine kolleger om det, så du hele tiden bliver bedre rustet til dine arbejdsopgaver.

    Du behøver ikke at være 100 meter-mester fra din første dag. Tag dig den tid, du har behov for for at få helt styr på, hvordan netop denne arbejdsplads fungerer.

    Alle har på et tidspunkt været nye, så tøv ikke med at spørge din leder eller dine kolleger og bede om feedback på det arbejde, du laver. Det kan give dig mere sikkerhed i arbejdet og ro i maven.

  4. 4

    Forventningsafstem

    Som nyuddannet, der starter på et nyt arbejde, vil du have nogle forventninger til dig selv, til arbejdspladsen, til dine kolleger og til din leder. Omvendt vil din leder og dine kolleger også have forventninger til dig.

    Det kan være forskelligt fra person til person, om man gerne vil have meget klare forventninger mellem en selv og de andre, eller om man gerne vil have det mindre udtalt.

    Uanset hvordan lige præcis du har det, er det en god idé at få det italesat, så der er rene og klare linjer fra begyndelsen. Det gør det nemmere for både dig og dine kolleger.

  5. 5

    Nye forsikringer?

    Når du efter endt studietid får et voksenjob, kan det for nogle kræve adgang til en bil. Hvis du ikke har haft egen bil før, skal den naturligvis forsikres. Det samme med en indboforsikring, hvis du flytter hjemmefra for første gang.

    Ellers er der ikke så meget forskel på, hvad du skal have forsikret, når du går fra studerende til et voksenjob. Det eneste, du måske skal være opmærksom på, er, at de fleste forsikringsselskaber har én pris til studerende og en helt anden og dyrere pris, når du ikke er studerende mere.

  6. 6

    Slut med studierabat

    Med et ’voksenjob’ følger naturligvis en markant højere indtægt. Men inden du brænder alle de ekstra penge af på fornøjelser og fast ejendom, skal du lige have i baghovedet, at der også kan være nogle ting, der bliver dyrere, end du er vant til, fordi du ikke længere får studierabat – det kunne for eksempel være offentlig transport, drikkevarer på byturen, fitnessabonnementet og ferierejser.

  7. 7

    Fagforening og A-kasse

    Det er ikke alle, der er forundt at være sikret et arbejde, når sidste eksamen er overstået. Derfor skal du – hvis du vil være sikker på at have en indkomst – være medlem af en a-kasse, allerede mens du går på studiet.

    Fagforeningen kan så være behjælpelig med blandt andet alt det juridiske ved en kontrakt, når du en gang får et job, eller hvis du skal have hjælp til noget som helst vedrørende jobbet.

    Kontingentet til fagforening og a-kasse er typisk meget lavere for studerende end for folk med voksenarbejde. Derfor er pengene altså godt givet ud, hvis du er medlem, allerede mens du studerer.

    Kilder: FOASKATAlumneAcademicWorkBorger.dkLegalDesk