Forslag i Folketinget:Giv ambulancepersonale større ansvar

Paramediciner Tobias Webber oplever ikke, at forslaget løser et presserende problem i hverdagen. Tor Birk Trads

Flere partier i Folketinget ønsker, at ambulancebehandlere og paramedicinere skal kunne behandle patienter uden delegation fra en læge. Men ifølge FOA og en paramediciner vejer et andet ønske noget tungere.

10. februar

Skal ambulancebehandlere og paramedicinere kunne udføre behandling uden delegation fra en læge?

Dét spørgsmål debatteres i øjeblikket i Folketinget, hvor Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne og Konservative sammen med Mike Fonseca har stillet forslag om at undersøge muligheden for at tildele ambulancepersonale et såkaldt forbeholdt virksomhedsområde.

Jeg er tvivl om, hvilken forskel det i praksis vil have.

Tobias Webber, paramediciner

Forslaget vil give ambulancebehandlere og paramedicinere mulighed for at tage flere selvstændige beslutninger og afslutte patientbehandling i den præhospitale indsats.

Ifølge beslutningsforslaget vil det "give patienterne hurtigere behandling, aflaste sygehusene og mindske bureaukratiet i sundhedsvæsenet."

Hvad er et forbeholdt virksomhedsområde?

  • Et forbeholdt virksomhedsområde er et sæt af opgaver og behandlinger, som en specifik sundhedsfaglig gruppe selvstændigt må udføre uden delegation fra en læge.
  • I Danmark har blandt andre sygeplejersker og jordemødre forbeholdte virksomhedsområder.
  • Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, om nye faggrupper skal tildeles sådanne områder baseret på patientsikkerhed og behov.
  • I dag arbejder ambulancepersonalet ofte under rammedelegationer, hvor de kan udføre visse behandlinger efter fastsatte retningslinjer fra en læge.

Læs mere på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside

Regeringen siger nej

De tre partier og Mike Fonseca, der står uden for parti, skal dog ikke forvente at møde opbakning hos regeringen.

Det gjorde Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) klart, da forslaget for nylig blev debatteret i Folketingssalen.

Ifølge ministeren har Styrelsen for Patientsikkerhed allerede undersøgt sagen og konkluderet, at der ikke er et patientsikkerhedsmæssigt behov for at give ambulancepersonale et forbeholdt virksomhedsområde.

"Ambulancepersonalet er ofte de første, som reagerer på nødsituationer og yder livreddende hjælp. De står ofte over i situationer, hvor tid ganske enkelt er af helt afgørende betydning," sagde Sophie Løhde og tilføjede:

"Derfor er systemet også allerede i dag indrettet på den måde, at ambulancebehandlere og paramedicinere kan få den nødvendige fleksibilitet til at udføre livreddende arbejde hurtigt og på eget initiativ – også vel at mærke, og det er vigtigt, hvor der er tale om opgaver, der er forbeholdt læger at udføre."

Paramediciner med andet ønske

Tobias Webber, paramediciner og tillidsrepræsentant i Region Midtjylland, oplever ikke, at forslaget løser et presserende problem i hverdagen.

”Jeg er tvivl om, hvilken forskel det i praksis vil have. Vi arbejder allerede efter en instruks delegeret af en læge, så vi bruger ikke tid på at vende vores beslutninger med lægen, så længe vi bliver inden for rammedelegationen,” siger Tobias Webber.

Han tilføjer:

”Og hvis vi for eksempel vurderer, at det ikke er nødvendigt at tage en patient med på sygehuset, er det betryggende, at vi skal konferere med en læge, inden vi kan træffe den beslutning, da lægen har mulighed for at slå op i patientens journal. At give os dén mulighed står højere på min ønskeseddel end forbeholdt virksomhedsområde.”

FOA: Ikke realistisk lige nu

I FOA kan sektorformand Thomas Brücker se en gevinst i – i hvert fald på sigt – at give ambulancepersonalet et forbeholdt virksomhedsområde, særligt fordi det kan aflaste et presset sundhedsvæsen.

Sektorformanden mener dog ikke, at forslaget er realistisk, før ambulancepersonale har fået egen professionsuddannelse, som FOA aktivt arbejder for. På kort sigt ser han i stedet et andet og mere presserende behov:

”Vi bør hurtigst muligt sikre, at der er mulighed for opfølgning, når ambulancefolk har afleveret en patient. I dag får de aldrig at vide, om deres vurdering var korrekt, eller om der blev begået fejl. Det betyder, at der ingen mulighed er for læring og sparring med personalet på sygehuset – og det skal vi have ændret,” siger Thomas Brücker.


Fagbladet anbefaler