FOA-medlemmer om pålagt ferie: Vi skal alle bidrage
Der er bred opbakning fra FOAs medlemmer til aftalen om afvikling af frihed under hjemsendelse for offentligt ansatte. Det fremgår både af indlæg på Facebook samt fra de medlemmer, som Fagbladet FOA har været i kontakt med.
01. april 2020
I sidste uge indgik regeringen en aftale med arbejdsmarkedets parter, der betyder, at offentligt ansatte, der er hjemsendt uden opgaver, kan blive bedt om at afvikle frihed i perioden 13. marts til 13. april.
Det sker for at forberede de offentlige arbejdspladser på tiden efter nedlukningen, så der ikke oparbejdes en stor pukkel af ferie.
Og den aftale er der stor opbakning til blandt de medlemmer af FOA, som Fagbladet FOA har været i kontakt med.
Fair aftale
Blandt andet har mange dagplejere ikke mulighed for at arbejde, som de plejer. Derfor er der også stor forståelse fra dagplejerne Ester Vest og Helene Lessmann Thøgersen fra Haderslev for, at de som hjemsendte offentligt ansatte må afvikle ferie.
”Aftalen er fuldstændig fair, så den får min fulde opbakning,” siger Ester Vest, som har planlagt ferie i dagene op til påske.
Helene Lessmann Thøgersen er enig:
”Vi skal jo alle bidrage. Så det er en fair aftale, der er landet,” siger hun.
Mange er del af beredskab
Aftalen betyder, at offentligt ansatte, der er hjemsendt uden opgaver, kan blive bedt om at afvikle feriedage, 6. ferieuge, afspadsering eller flextid i perioden 13. marts til 13. april.
Det gælder, hvis man har restferie for dette ferieår. Man kan altså ikke blive bedt om at bruge ferie fra det ferieår, der starter 1. maj, eller blive tvunget til selv at betale ferie. Omsorgsdage og seniordage kan afvikles, hvis medarbejderen selv ønsker det.
Ifølge FOAs vurdering er omkring 70 procent af medlemmerne på arbejde i denne tid. Ud af de resterende 30 procent indgår meget store grupper i beredskab, som betyder, at de kan blive ringet op om aftenen for at skulle deltage i nødpasning dagen efter. Er man en del af det beredskab, er man ikke omfattet af aftalen om pålagt ferieafholdelse.
Glade for at bidrage
Én af dem, der er nødpasser i en daginstitution nogle dage om ugen, er pædagogmedhjælper Tina Lindblad fra Børnehuset Mælkevejen i Faxe.
”At være nødpasser betyder, at jeg nogle dage er hjemme. Men jeg er jo aldrig bare hjemme. Der er hele tiden opgaver som eksempelvis pædagogiske læreplaner, som jeg kan tage mig til,” forklarer hun.
Både hun og pædagogmedhjælper Pernille Vedel Lykkebo fra Solsikken i Køge synes, at der er landet en rigtig fin aftale.
”Jeg er glad for at kunne bidrage i denne svære tid. Det er vigtigt, at vi kan tage os godt af alle børn og forældre, når vi vender tilbage,” lyder det fra Pernille Vedel Lykkebo.
Er du i tvivl om reglerne for at holde ferie under COVID-19-udbruddet, kan du finde en række svar her.