FOA forhandler om fundament for ungarbejdere 

Skoleelev Laura Hammer Nielsen (t.v.) var en af de første, som fik et såkaldt spirejob i Horsens Kommune. Hendes opgave er at bringe mere liv og nærvær til Klovenhøj Plejecenter blandt andet igennem klaverspil og andre aktiviteter med beboerne. Fagbladet FOA besøgte plejecentret 2018, da Horsens Kommune begyndte at ansætte teenagere. I første omgang blev der ansat fire unge på to plejecentret. I dag er der i alt 18 fritidsmedarbejdere på  kommunens plejecentre. Colourbox

Flere kommuner ansætter unge i ældreplejen, og det har skabt en del debat. I FOA vil man til en start forhandle et ordentligt fundament om de unges ansættelser på plads.  

29. januar 2020

Om unge skal ansættes inden for ældreområdet har været oppe til debat i den seneste tid, efter at flere kommuner enten har ansat unge eller overvejer at gøre det. I FOA er der også argumenter for og imod de såkaldte spireansættelser. Men til en start er arbejdet med at få forhandlet en ramme om deres ansættelser nu i gang.

Efter at nogle kommuner lokalt har ansat spirer inden for ældreområdet, har der rejst sig flere spørgsmål omkring typen af ansættelser, som FOA nu forhandler med KL om. 
”Vi skal have afklaret, hvad det er for nogle vilkår, der gælder for de unge. Vi skal have afklaret lønniveauet, hvor mange timer de må arbejde, og hvornår de må arbejde,” siger Mik Dalsgaard Andreassen, der er chef for FOA Overenskomst. 

Hvilke vilkår skal gælde?

Hele diskussionen omkring, om unge skal ansættes inden for ældreområdet, er altså ikke noget, der indgår i forhandlingerne. De går på, hvilke vilkår der overordnet skal gælde, og hvilke arbejdsmiljømæssige hensyn, som man skal minde de lokale parter om at iagttage. 

”Lige nu skal de centrale parter – FOA og KL - blive enige om, hvilken ramme man skal tage den diskussion ud fra. Vi prøver at bygge et fundament, og hvis det lykkes, så kan de lokale parter derefter tage stilling til, om de synes, det er en god idé. Eller de kan se på, hvad de synes, der skal lægges til, for at de synes, det bliver en god idé,” siger Mik Dalsgaard Andreassen.

God idé at unge kan snuse til området

Men selvom det tekniske bag de unges ansættelser kommer på plads, er der stadig mange argumenter for og imod, om ungarbejdere rent faktisk hører til i ældreplejen. Torben Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA, er personligt fortaler for det:

”Hvis lønniveauet og arbejdsmiljøet er i orden, så er jeg positivt stemt. Jeg synes, det er en god idé, at nogle unge mennesker kan komme ind og snuse til området. Jeg tror, at der lige nu er mange unge, der ser på et arbejde inden for ældreplejen og ikke aner, hvad det handler om,” siger han. 

Læs også: 16-årige Laura om job på plejehjem: Føles ikke som et arbejde

Ifølge Torben Hollmann har nogle af argumenterne imod ordningen internt i FOA blandt andet gået på, at de unge kan ende med at tage arbejde fra det uddannede personale. Den pointe køber han dog ikke, da han mener, at det uddannede personale sjældent laver de opgaver, som er tiltænkt de unge:

”Jeg tænker omvendt, at ungarbejdere kan frigive noget tid til det uddannede personale, så de kan tage sig af de borgere, der virkelig har det svært. Hvis de unge kan snakke og gå en tur med de velfungerende, så må det vel frigive noget tid for vores medlemmer, så de kan koncentrere sig om de beboere, der har det værst,” siger Torben Hollmann. 

Nervøs for udviklingen

I FOA Nordjylland ser man ifølge faglig sekretær Jesper Hejlman Hermansen noget anderledes på det hele. Han peger blandt andet på, at hele diskussionen startede med at handle om rekrutteringsudfordringer på social- og sundhedsområdet, men at arbejdsgiverne hurtigt kan ende med se på de unge som billig arbejdskraft i stedet. 

Han henviser til, at der i Horsens Kommune i over et år har kørt et projekt med spireansættelser. Jesper Hejlmann Hermansen anerkender, at tilbagemeldingerne fra det projekt er positive, men påpeger samtidig, at projektet startede med fire fritidsjobbere ansat, og nu er oppe på 18. 

”Det gik godt nok hurtigt. Der er heller ikke nogen overenskomst på området lige nu, så hvis vi kigger på de projekter, der er på tegnebrættet andre steder, kan der så være en lønforskel? Det kan jeg antage. Når arbejdsgivere har muligheden for at ansætte nogle unge helt ned til 13 års alderen til at udføre arbejde på plejecentre, så bør vi i hvert fald tage den diskussion, der hedder billig arbejdskraft,” siger han. 

Det er opgaver vores medlemmer lavede

I forhold til rekrutteringsudfordringerne vil de i FOA Nordjylland hellere prøve andre muligheder af, inden de vil se på et projekt med ansættelse af unge. Hvis kommunerne alligevel prioriterer at ansætte folk til at løse de opgaver, som er tiltænkt de unge, mener han, at man bør bruge det uddannede personale. 

”Der er en stor portion faglighed i de opgaver, som de unge skal løse. Det er opgaver, som vores medlemmer før i tiden lavede. Vi så hellere, at nogle af mange sygemeldte eller nedslidte, der er uddannet inden for faget, kunne fastholdes på arbejdsmarkedet med den type opgaver, så vi på samme tid også sikrer vores medlemmer en bedre pension,” siger Jesper Hejlman Hermansen. 

I Horsens har man gode erfaringer

På plejecenteret Klovenhøj i Horsens Kommune har man siden september 2018 haft to unge ansat. Vivi Thielsen, der er tillidsrepræsentant og social- og sundhedsassistent, fortæller, at de kun har positive erfaringer med de unge. 

”Der er ikke nogen grund til, at folk er så nervøse. Vi er i hvert fald utroligt glade for vores ungarbejdere. Det, de primært laver ved os, er, at de hygger om de gamle. De spiller spil, går en tur eller ser en film med dem. Vores søde, rare unge mennesker er på ingen måde en trussel, de er en kæmpe gevinst,” fortæller Vivi Thielsen. 

De tager ikke arbejdet fra os

Når Vivi Thielsen bliver forholdt nogle af de mange kritiske argumenter, der har lydt om ansættelsen af ungarbejdere, understreger hun, at hun kun kan udtale sig om, hvordan det fungerer på Klovenhøj. Men med det udgangspunkt mener hun, at kritikerne skal slå koldt vand i blodet. 

”De tager på ingen måde arbejdet fra os andre, heller ikke i forhold til relationsarbejdet. Der har vi en klippekortordning, som bliver udført af det faste personale. Men de unge mennesker skal ikke tænke på dokumentation og alt muligt andet, og gåture er på den anden side ikke det, vi uddannede primært skal koncentrere os om,” fortæller Vivi Thielsen.