Er du A- eller B-menneske?Det styrer (meget mere end) din søvn

Er B-mennesker virkelig dovne? Sammen med Fagbladet FOA tager en forsker livtag med myterne om vores indre ur.
08. april
Måske er du blevet kaldt doven, fordi du har svært ved at stå tidligt op. Eller måske har nogen kaldt dig kedelig, fordi du foretrækker at gå tidligt i seng.
Men om du er A- eller B-menneske, handler ikke om dovenskab eller personlighed – det er faktisk genetisk bestemt. Din døgnrytme er noget, du er født med og ikke selv har valgt.
Siden 2003 har Camilla Kring forsket i blandt andet anvendt kronobiologi – altså studiet af døgnrytmer. Hun er ekspert i det indre biologiske ur, vi alle har med os fra fødslen.
Gennem sin forskning har hun mødt mange myter. For eksempel at B-mennesker er dovne, eller at A-mennesker klarer sig med meget lidt søvn. Her ser vi nærmere på nogle af de mest sejlivede forestillinger.
-
1
Myte 1: B-mennesker har brug for mere søvn end A-mennesker
Du har måske hørt, at B-mennesker er syvsovere, og A-mennesker altid er friske fra morgenstunden. Men virkeligheden er lidt mere nuanceret. En forsker har nemlig identificeret hele syv forskellige døgnrytmetyper – også kaldet kronotyper.
Forskellen mellem A- og B-mennesker handler ikke om, hvor meget søvn man har brug for, men om hvornår man sover bedst.
”Det vigtigste er at finde ud af, hvornår du sover allerbedst – og hvornår det giver mest mening for dig at være vågen. Den nyeste forskning viser faktisk, at det kan være bedre at få syv timers søvn på det rigtige tidspunkt end otte timer på det forkerte,” forklarer Camilla Kring.
-
2
Myte 2: Der er flere A-mennesker end B-mennesker
Hvis du altid har tænkt, at du bare er lidt udisciplineret, fordi du sover længe på dine fridage – så kommer der en god nyhed: Der findes faktisk flere B-mennesker end A-mennesker.
”Cirka 20 procent af verdens befolkning er A-mennesker, mens lidt over halvdelen er B-mennesker. Resten falder et sted midt imellem,” forklarer Camilla Kring.
Døgnrytmen ændrer sig også i løbet af livet. Forskere undersøger blandt andet, hvorfor teenagere typisk sover senere, og hvorfor mange med alderen begynder at gå tidligere i seng – og vågner tidligere.
”Da jeg var i 20’erne, sov jeg bedst fra klokken et til ni. I dag passer det mig bedre at sove fra midnat til otte,” fortæller Camilla Kring.
-
3
Myte 3: Det påvirker vores døgnrytme, når vi skifter imellem sommer- og vintertid
Sommertid betyder lysere aftener – men desværre også, at dit indre ur kommer ud af takt. Når vi stiller uret en time frem, fjerner vi os nemlig fra den naturlige døgnrytme, som solen følger.
”Standardtiden – altså vintertid – ligger tættest på solens rytme. Når vi går over til sommertid, lever vi i virkeligheden en time forskudt fra solen,” forklarer Camilla Kring.
Det svarer til, at du står en time tidligere op hver dag – og det er derfor, du måske føler dig mere træt end normalt.
-
4
Myte 4: Du kan tvinge dig selv til at blive A-menneske
Camilla Kring har tidligere forklaret, at det er genetisk bestemt, om du er A- eller B-menneske. Du kan altså ikke selv vælge, om du fungerer bedst om morgenen eller om aftenen. Men du kan justere din døgnrytme en smule – især med hjælp fra sollys.
”Hvis du gerne vil rykke din rytme i en mere A-menneskelig retning, så er det en god idé at få masser af lys om morgenen eller formiddagen – alt efter, hvornår det passer dig. Lyset påvirker nemlig din døgnrytme gennem receptorer i øjnene,” forklarer hun.
-
5
Myte 5: Det er sundere at arbejde tidlig morgen end om sen eftermiddag
Du har sikkert lagt mærke til, at din energi og produktivitet svinger i løbet af dagen. Måske har du svært ved at vågne og helst ikke vil tale med nogen om morgenen – eller måske er du typen, der er super effektiv fra morgenstunden efter en kop kaffe.
Det tidspunkt, hvor du er mest frisk og fokuseret, afslører meget om, hvorvidt du er A- eller B-menneske. Og ifølge Camilla Kring handler det ikke om, at det ene er sundere end det andet.
”Det er mest sundt at arbejde i takt med sit indre ur. Hvis du for eksempel er udpræget B-menneske, kan det på længere sigt være en belastning for helbredet at skulle arbejde tidligt om morgenen,” forklarer hun.
Hvis du gerne vil blive endnu klogere på din døgnrytme kan du tage en gratis test om kronotyper her.
