Efter 11 år med gratisarbejde: ”Jeg følte, jeg var på arbejde hele tiden”

Omsorg for de ældre betød, at Maria Busborg Jørgensen meget ofte mødte for tidligt på arbejde. Nu tænker hun i højere grad på at passe på sig selv.  Jørgen True

For meget arbejdstid uden for den egentlige arbejdstid, fik Maria Busborg Jørgensen til at tænke over, hvor meget fritid hun ville bruge på sit arbejde.

13. september 2021

Hver dag i 11 år mødte 35-årige social- og sundhedshjælper Maria Busborg Jørgensen en halv time før, hendes vagt i hjemmeplejen i Ringe på Fyn startede. Uden at få betaling for det.

På den måde kunne hun nå at læse sin køreliste, inden arbejdsdagen gik i gang. Men overarbejdet var tæt på at få ram på hende.

”Jeg nåede til et punkt, hvor jeg var rigtig stresset. Jeg følte, jeg hele tiden var på arbejde. Jeg var nødt til at gøre op med mig selv, hvor meget fritid jeg ville bruge på arbejde. Det handlede om at passe på mig selv,” siger Maria Busborg Jørgensen.

Har droppet at møde ind før tid

I forvejen bliver hun, fordi hun også er tillidsrepræsentant, ofte kontaktet af kolleger om aftenen og i weekenden, og derfor måtte hun for at undgå at blive syg med stress prioritere sin fritid højere.

Gratisarbejde er stadig hverdagskost

Derfor møder hun nu ind til tiden og læser op på borgerne udenfor deres hjem, før hun går ind. Nogle gange må hun på grund af tidspres droppe det.

”Det er svært, for jeg kan godt få dårlig samvittighed, hvis jeg ikke får læst op. Samtidig har jeg heller ikke lyst til at bruge borgerens tid på at læse. De ældre har brug for tiden til omsorgen, og det er svært både at nå det, og dokumentation indenfor arbejdstiden,” siger hun.

Har kæmpet i mange år

Problemet med nå det hele har eksisteret i mange år, og de seneste to år har Maria Busborg Jørgensen og kollegerne forsøgt at få ledelsen til at skrive dokumentations- og læsetid ind i arbejdsplanen.

Men intet er sket. Derfor er der mange af kollegerne, der stadig møder tidligt, fordi de gerne vil være forberedte, inden vagten starter. Og Maria Busborg Jørgensen har opfordret dem til at skrive det på som overarbejde.

Men ingen gør det. Jeg gjorde det heller ikke. Vi undlader nok at gøre det, fordi vi er nervøse for at blive mødt med et svar om, at det får vi ikke penge for,” siger hun.

Selv møder Maria stadig ind engang imellem før tid, men nu gør hun det kun for at nå at snakke med sine kolleger, inden vagten går i gang.

”Det er dejligt at have en stille og rolig morgen, hvor jeg kan nå at få en snak med mine kolleger, også privat. Men jeg syntes, det blev utroligt stressende at skulle læse de lister, når jeg vidste, at det var min fritid, der blev taget fra mig,” siger hun.

Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren

Medarbejdere skal have læse- og dokumentationstid

Jonas Gismervik Bjødstrup, leder af den kommunale hjemmepleje i Faaborg-Midtfyn Kommune og chef for Maria Busborg Jørgensen og hendes kolleger, erkender, at nogle medarbejdere møder ind før tid. Det gik op for ham i 2019 – kort efter at han var blevet ansat – og emnet er siden drøftet i både MED- og TRIO-regi. 

”Vi har hele tiden meldt klart ud, at vi ikke anbefaler, at medarbejderne læser hjemmefra, og at vi på ingen måde opfordrer til, at de møder tidligere. Vi har også meldt ud, at hvis medarbejderne oplever, at der er behov for mere læse- og dokumentationstid, skal de tage kontakt til vores planlæggere, så de kan afsætte den fornødne tid,” forklarer han i et skriftligt svar til Fagbladet FOA. 

Her skriver han også, at ”en arbejdsgruppe af ledere og ansatte skal lave arbejdsbeskrivelser af læse- og dokumentationsopgaver med henblik på, at opgaverne skal kunne løses i arbejdstiden.” 

Det arbejde sættes i gang i løbet af efteråret.