Drømmer du om at skifte job i løbet af ferien? Her er den ultimative guide
Går du som så mange andre og overvejer, om det er på tide at se mod nye græsgange – så læs med her og bliv klædt på til jobsøgningen.
21. juni 2023
Sommerferien står for døren, og mange af os kan vinke farvel til vores arbejdsplads i flere uger.
Det er en tid, hvor vi kan slappe af og komme helt ned i gear – men det er også en tid, hvor mange genovervejer deres nuværende job, ser på fremtiden og begynder at søge mod nye udfordringer.
Fagbladet FOA har derfor sat den ultimative guide sammen, så du ved, hvad du skal være opmærksom på og vide, hvis du står i netop den situation og ønsker at skifte spor.
Vi vil i denne artikel komme rundt om hele processen:
- Hvad er dine muligheder?
- Ansøgning og CV
- Uopsagt versus opsagt eller midlertidig stilling
- Er du blevet fyret eller ledig?
- Til jobsamtalen
- Efter jobsamtalen
- Efter ansættelsen
- Stadig i tvivl?
-
1
Hvad er dine muligheder?
Har du lyst til luftforandring og prøve kræfter med nye omgivelser, eller vil du helt skifte branche, er der en masse muligheder, du kan overveje:
Meruddannelse eller kurser
Hvis du har brug for rådgivning om, hvilke specifikke muligheder der er inden for FOAs fagområder, kan din lokale FOA-afdeling komme med råd om uddannelser, hvis du ønsker at prøve kræfter med noget andet end din nuværende uddannelsesbaggrund.
Jobcentret eller voksenuddannelse.dk kan komme med en bredere rådgivning, og ved at benytte deres guide kan du med din uddannelsesbaggrund lære mere om, hvilken ekstra uddannelse eller kurser du kan tage.
Jobskifte
Er du derimod bare helt klar på at blive i dit fag – bare et andet sted – er der også hjælp at hente. Inde på foa.dk kan du finde samtlige jobannoncer for dit fagområde. Det eneste, du selv skal gøre, er at skrive, hvilken stilling du leder efter – eller i hvilket område, du søger job henne. Herefter vil der poppe et stort katalog frem, der viser samtlige ledige stillinger indenfor din søgeramme.
Du har også mulighed for at bruge FOAs JobMatch, hvor du, som FOA-medlem, bliver hjulpet med at finde en arbejdsgiver, der har brug for netop dine kvalifikationer. Det sker gennem dit CV, din beskrivelse af dit jobønske, erhvervserfaring og meget andet.
På dagpenge
Er du imidlertid blevet ledig grundet fyring eller andet, er der også andre muligheder for dig. Du kan nemlig få et uddannelsesløft fra ufaglært til faglært, hvis du er over 30 år. Løftet kan du også få, hvis din uddannelse er forældet (hvis du ikke har brugt den i fem år). Af en genindført ordning, kan du få op til 110 procent af den normale dagpengesats.
Det kan du læse mere om her.
Du kan også blive voksenlærling. Her får din arbejdsgiver et økonomisk tilskud, og selv får du en løn, som følger FOAs overenskomster. Læs mere om hvad det vil sige at være voksenlærling på foa.dk. -
2
Ansøgning og CV
Skulle du finde et jobopslag, der er noget for dig, handler det om at komme til tasterne og udarbejde en fængende jobansøgning, som fanger ansættelsesudvalgets øjne.
Et godt CV beskriver nemlig dine kvalifikationer præcist: Hvad er din erhvervserfaring, uddannelsesbaggrund, interesser og de faglige kompetencer, du kan bringe med ind i arbejdet?
Mange arbejdsgivere anvender CV’et til førstesorteringen af ansøgerbunken, der i nogle tilfælde kan være stor. Derfor er det en god idé at opstille CV’et så overskueligt som muligt.
Men hvordan gør man så lige dét?
På foa.dk findes der adskillelige eksempler på CV’er, så du kan blive inspireret til jobsøgningen. Du kan også se videoen: Sådan skriver du et godt CV, for at blive klædt ekstra godt på.
Vil du oprette dig selv på Jobnet, findes der også en guide på foa.dk, om hvordan du opretter et CV.Du kan også få gode råd til at finde og søge drømmejobbet i en række pjecer og webinarer.
-
3
I uopsagt versus opsagt eller midlertidig stilling
Hvis du søger nyt job, men du stadig er tilknyttet dit gamle job, er der nogle hensyn, du bør overveje. Det samme gælder, hvis du er i en opsagt eller midlertidig stilling:
Fast uopsagt stilling
De fleste har sjældent lyst til at fortælle deres nuværende arbejdsgiver, at de søger videre og skal til jobsamtale. Det kan blandt andet være på grund af en frygt for at blive fyret på et andet tidspunkt, hvis det ikke går godt med jobsamtalen.
Samtidig går det heller ikke, hvis du lyver om årsagen til dit fravær, eksempelvis ved at melde dig syg på dagen. For hvis din arbejdsgiver opdager det, kan det i værste fald give anledning til en bortvisning for ulovlig udeblivelse. Derfor er det altid en god idé at lægge jobsamtaler på dage, hvor du i forvejen har fri.
Opsagt eller midlertidig stilling
Sidder du i en opsagt stilling – uanset om du selv har sagt op eller er blevet opsagt – eller er du i en stilling, som kun er midlertidig, så skal du ifølge funktionærloven have den fornødne tid til at søge andet arbejde men under ”tilbørlig hensyn” til virksomheden.
Det giver dig mulighed for at få fri, når du skal til en jobsamtale. Arbejdsgiveren må nemlig ikke nægte dig det – heller ikke grundet almindelig travlhed. Kun ved akut opståen og presserende situationer må de bede dig om at blive.
Hvis du i din fratrædelsesaftale er blevet tilbudt kursus, coaching eller andet, skal du også have mulighed for at gøre brug af den mulighed i din arbejdstid.
Da du kan skrive ansøgninger på andre tidspunkter af døgnet, har du ikke ret til at få fri til at gøre dette. Du er ikke forpligtet til at sige, hvor du skal til samtale henne. Du er heller ikke forpligtet til at fortælle din arbejdsgiver, om du fik stillingen. -
4
Til jobsamtalen
Til jobsamtalen er der mange gode råd at skrive sig bag øret. Her er det nemlig vigtigt, at du både er åben om dine forventninger og stiller krav til din kommende arbejdsplads, men også at vide, hvad du er forpligtet til at sige, såfremt du til jobsamtalen bliver spurgt ind til personlige forhold:
Hvem skal være tilstede?
Det er altid en god idé, at der er en tillidsvalgt fra FOA repræsenteret i ansættelsesudvalget til jobsamtalen. Du skal se dem som værende din allierede, der skal sikre, at du får den løn, du er kvalificeret til.
Sig din mening
Det er altid godt at italesætte sine forventninger til en jobsamtale. Her kan der både være tale om lønniveau, men også arbejdsforhold som vagttyper, -skema og andet, der har betydning for, om det er et job, du kan se dig selv i. Du kan også med fordel fortælle om dit nuværende løntrin og dermed komme med et krav om, hvordan du ser dig selv stige ved et jobskifte.
Skal du tale sandt?
Det vil altid være en fordel at tale sandhed, når du er til en jobsamtale, da du aldrig kan vide, om en (hvid) løgn eller fortielse alligevel vil komme frem i lyset, hvilket kan komme til at have konsekvenser for din fremtidige ansættelse.
Har du talt usandt om forhold af væsentlig betydning for din ansættelse, kan det i sidste instans betyde, at du kan blive afskediget på grund af dette.
Hvad må du blive spurgt ind til?
Spørgsmål til, om du er gravid og/eller planlægger at få (flere) børn er altid uvedkommende og usaglige, og det ved de fleste arbejdsgivere efterhånden godt.
Arbejdsgiver må ikke spørge generelt til dit helbred – herunder heller ikke, hvor mange sygedage du havde i dit tidligere job. De må dog gerne spørge ind til mere specifikke helbredsforhold og sygdomme, da de kan have væsentlig betydning for det arbejde, du søger.
Det kan eksempelvis handle om rygproblemer, hvis du i dit arbejde skal lave mange løft, eller om du lider af vejrtrækningsproblemer, hvis du som brandmand skal arbejde i tilrøgede omgivelser.
Det er desuden ikke sagligt, at du kan blive spurgt ind til dit medlemskab af en fagforening. I Danmark er der nemlig foreningsfrihed, og en arbejdsgiver må derfor ikke undlade at ansætte dig på grund af din fagforeningstilknytning. -
5
Efter jobsamtalen
Når jobsamtalen er overstået, og hvis du er så heldig, at du bliver tilbudt stillingen, er der også nogle ting, du skal være opmærksom på:
Læs grundigt
Når du har ansættelsesbeviset i hænderne, er det vigtigt, at du læser det grundigt igennem, inden du skriver under. Vær sikker på, at den beskrevne stillingsbetegnelse, arbejdsopgave og løn er i orden. Husk, at du kan få hjælp fra din lokalafdeling i FOA til at gennemgå ansættelsesbeviset sammen med dig.
Hav det underskrevne bevis
Inden du går til din gamle chef og fortæller, at du har fået job, er det vigtigt, at du faktisk har en underskrevet ansættelseskontrakt. Dette burde du få i så god tid, at du kan overholde dit opsigelsesvarsel på dit gamle arbejde. -
6
Efter ansættelsen
Tjek af lønseddel
Det er en god idé at tjekke den første lønseddel igennem. Tidligere medlemsundersøgelser viser nemlig, at hvert andet medlem af FOA har oplevet fejl i sin lønseddel. Derfor er det altid en god idé at tjekke din første lønseddel, når du er startet i et nyt job, så du får den rigtige løn fra start. Tag fat i din tillidsrepræsentant, hvis du er i tvivl om noget.
Forskudsopgørelse
Derudover er det vigtigt, at du får rettet din forskudsopgørelse, såfremt din nye løn er anderledes fra din gamle. Det skal du gøre inde på SKATs hjemmeside.
Pensionsordning(er)
Når du skifter arbejde, kan der også være den mulighed, at du skifter pensionsordning. Her må du overveje, om du har lyst til at samle din pension et sted eller beholde dem i to forskellige ordninger.
Du har krav på lønforhandling årligt
Ud over at forhandle løn ved jobskiftet, kan du også én gang om året forhandle om din lokalløn. -
7
Stadig i tvivl?
Mangler du stadig svar på noget i forbindelse med ønske om jobskifte, kan du altid tage fat i din FOA-afdeling og få svar på det.
Du kan finde din lokale afdeling her.
Kilde: FOA