Dilemmaklubben diskuterer:Ulovlig parkering eller lang vej til syge borgere?

Panel, podcast, dilemmaklubben
Lauge Høskuldsson Eilsøe-Madsen

Skal Anja vælge at parkere ulovligt for at komme hurtigt fem til syge borgere? Eller skal hun følge reglerne – og gå en lang og utryg vej gennem byen om natten? Panelet i vores podcast Dilemmaklubben med Malin kan ikke helt blive enig.

28. november

Reglerne er klare. Ulovlig parkering er ulovlig parkering, særligt når det gælder brandveje, handicappladser og vejkryds. Men hvis man lige overvejer det en ekstra gang, så er det faktisk et virkelig svært valg, Anja, der er nattevagt i hjemmeplejen, står i, når hun skal tilse meget syge borgere om natten. For hvis hun altid skal følge alle regler og parkere lovligt, får hun også rigtig langt til borgerne. Og det kan føles utrygt at gå langt igennem byen om natten.

”Det er et megadilemma,” siger Monia Stoltz, social- og sundhedsassistent og fællestillidsrepræsentant, der sidder i panelet og virkelig kan følge Anja.

”Problemet er, at du kan få et nødkald, hvor de simpelthen siger: Min mand kan stort set ikke trække vejret. Så er det klart, så skynder du dig ud til den her borger. For du kan risikere at borgeren bliver endnu dårligere. Eller at du ikke når frem.”

Der er forskel på forseelserne

Men ulovligt er ikke bare ulovligt, mener Nikolai Lang Jensen, der er p-vagt i Københavns Kommune og tidligere kommunikationschef. For der er færdsel, det vil sige brandveje, busholdepladser, vejkryds og fortove. Altså steder, hvor det også kan blive decideret farligt at spærre vejen.

”Dem må man ikke bryde, det er kun politiet, der må,” siger Nikolai Lang Jensen.

Og så er der parkeringsforseelser. Dem p-vagterne tager sig af.

”Der er faktisk noget, der hedder en hjemmeplejelicens, paragraf 83,” siger han og råder Anja og alle andre, der står i samme kedelige situation, at tjekke den ud.

Ubehageligt at blive filmet

Men hvordan skal hun så håndtere, at hun er blevet filmet af en borger?  Noget, hun synes er ubehageligt.

”Ja, det kan jeg godt forstå,” siger Annika Bæk Vind, pædagog i Børnehuset Grønttorvet i Valby.

”Men det er også lidt et vilkår, når man er offentligt ansat, og når vi har kommunes tøj på, kører i kommunes bil. Eller når vi som daginstitution har en ladcykel med, hvor vi har institutionens navn på siden,” mener Annika Bæk Vind.

Skriv til dilemmaklubben

Programmets vært er Malin Schmidt, der til daglig er journalist på Fagbladet FOA. Hun tager dig sikkert igennem de uenigheder og enigheder der kan opstå, når panelet finder svar på det, der rører sig i dit og andre Fagbladet FOA-læseres (arbejds)liv.

Dilemmaklubben behandler tre dilemmaer og varer cirka en halv time. 

Hvis du har et dilemma, så send det til dilemma@foa.dk

Læs mere på foa.dk


Fagbladet anbefaler