Dansk fødevare skyld i udbrud af Campylobacter: "Vær opmærksom"

Der er ingen grund til at undgå kylling, understreger Statens Serum Institut. Få de gode råd til at håndtere kødet bedst muligt i bunden af artiklen.
i dag kl. 21.15
Står der kylling på din madplan? Så er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan du tilbereder og håndterer kødet.
Sådan lyder det fra Luise Müller, der er afsnitsleder ved Statens Serum Institut.
“Rå kødsaft, der for eksempel drypper på en salat, kan være nok til at gøre hele familien syg”, siger hun.
Opråbet kommer efter, at der hen over sommeren har været et usædvanligt stort antal Campylobacter-tilfælde i Danmark. To af de aktuelle udbrud skyldes dansk kylling.
Bakterie går i maven
I forbindelse med de to udbrud er der registreret 57 patienter mellem 14. juli og 13. september. Men Statens Serum Institut vurderer, at der kan være flere hundrede smittede.
Campylobacter er en bakterie, der kan give diarré, mavesmerter, opkast, feber og i sjældne tilfælde mere alvorlige komplikationer.
Det er ofte kylling, der er skyld i smitte med bakterien. Derfor er det også den fødevare, som Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet i fællesskab nu går ud og gør opmærksom på.
Det betyder dog ikke, at du skal holde dig fra kylling, understreger Luise Müller.
“Campylobacter bakterierne dør ved normal varmebehandling. Det gennemstegte kyllingekød udgør derfor ikke en risiko,” siger hun.
Herunder kommer hun med sine bedste råd til at håndtere kødet:
-
Hold det rå kyllingekød adskilt fra det spiseklare
-
Vask hænder når du har rørt ved det rå kylling
-
Sørg for at gennemstege kylling, så den ikke er rå indeni
-
Vær især opmærksom på, at frikadeller af hakket kylling er gennemstegt
-
Smag ikke på det rå kyllingekød
-
Lad være med at skylle kyllingen – man risikerer at sprede bakterierne i køkkenet via vanddråberne