Chef genkendte Monique fra Paradise Hotel – få dage efter var hun fyret
Social- og sundhedsassistenten Monique von Appen blev i sommer afskediget efter to vagter, fordi hun ifølge arbejdsgiver for otte år siden havde udvist seksualiserende adfærd på sociale medier. Sagen er nu endt med, at arbejdspladsen skal betale hende fire en halv måneds løn efter brud på forskelsbehandlingsloven.
23. marts 2023
Forestil dig, at din nye arbejdsgiver vurderer dig ud fra, hvad du lavede i din fritid for otte år siden. Og prøv så at forestille dig, hvordan du ville have det, hvis du derefter blev afskediget på den baggrund.
Det kan virke skørt. Men sådan så virkeligheden ud for 30-årige Monique von Appen, da hun tilbage i sensommeren 2022 blev afskediget fra sit job som social- og sundhedsassistent på Samala Bo- og Opholdssted af netop den grund.
Det hele bundede i, at hun tidligere har været deltager i reality-tv.
Chefen havde googlet
Historien begynder med to vagter. For det var, hvad Monique von Appen nåede at have på det private bo- og opholdssted Samala i Kalundborg. Hun havde første vagt 31. august med efterfølgende personalemøde. Mellem 1. og 2. september havde hun sin første nattevagt, og umiddelbart efter at have fået fri, modtog hun en mail om, at hun var blevet opsagt.
Det var altså nogle begivenhedsrige dage, som Monique von Appen husker tilbage på med forundring:
”Det var min nærmeste leder, der sendte et Word-dokument med en opsigelse. Hun skrev, at det ikke var hendes beslutning og ønskede mig held og lykke fremover. Jeg ringede så til hende for at spørge, hvad der foregik. For det lød, som om jeg havde krænket den unge fyr, jeg havde ansvaret for,” siger den 30-årige social- og sundhedsassistent.
Men det var ingenlunde sagen, forklarede hendes tidligere leder. Det var derimod, fordi den administrerende direktør, Morten Dam, havde genkendt hende til personalemødet.
”Min tidligere chef kunne genkende mig, og efter personalemødet søgte han efter mit navn på Google. Der kommer for eksempel billeder frem af mig, hvor jeg er i bikini, og det var åbenbart meget stødende for ham,” siger Monique von Appen, der deltog i og vandt Paradise Hotel sæson 11 i 2015 og efterfølgende også har deltaget i Robinson Ekspeditionen.
I opsigelsen til Monique stod der, at arbejdsgiver var ”blevet bekendt med din fortid, din relation til sociale medier og din seksualiserende adfærd, som du ikke har fortalt os om. I den anledning bliver vi så bekymret over, at vi har ansat dig til at have med unge at gøre, at vi ikke mener, at det arbejde er foreneligt med førnævnte udfordringer…”
Blev sindssygt ked af det
Monique von Appen har i dag fået et nyt arbejde, men hun husker alligevel, at hun i situationen blev rigtig ked af det:
”Jeg blev sindssygt ked af det, fordi jeg jo virkelig gerne ville arbejde der. Mine kolleger var søde og roste mig, og ham, jeg havde ansvaret for mig, kunne godt lide mig. Det er syv-otte år siden, at jeg lavede TV, og det har absolut intet med mit arbejde at gøre, at jeg i min fritid har rejst og lavet TV,” siger hun.
- Har du oplevet det før? Altså det med, at det fik konsekvenser, at din arbejdsgiver kunne genkende dig?
”Det har aldrig før været et problem, at jeg har lavet TV. Heller ikke på min nuværende arbejdsplads, hvor jeg laver præcis det samme arbejde som før – bare et andet sted. Alle mine kolleger ved godt, hvad jeg har lavet førhen, men det generer ikke nogen, og det har absolut intet virke på, hvordan jeg er som social- og sundhedsassistent.”
Et tilfælde at det blev en sag
Efter at være blevet afskediget om morgenen fredag d. 2. september tager Monique von Appen til den årlige begivenhed ’Ringsted Natten’, hvor butikker og restaurationer holder længe åbent. Her løber hun så ind i Lars Mortensen, der er faglig sekretær og sagsbehandler i FOA Vestsjælland, som er troppet op med deres FOA-bil. Lars Mortensen husker tilbage på det som et heldigt tilfælde:
”Vi havde en stand på Ringsted Natten, hvor Monique tilfældigvis kom forbi. Hun kom hen og spurgte mig, om det nu også kunne være rigtigt, at hun kunne blive fyret for ”seksualiserende adfærd”. Det lød mærkeligt, tænkte jeg, og vi aftalte, at jeg skulle ringe til hende om mandagen,” siger han og stiller et spørgsmål til sig selv:
”Havde hun mon kontaktet os, hvis vi ikke stod der? Jeg tror det ikke. For hun havde jo været ansat i meget kort tid og vidste derfor ikke, om hun havde nogle rettigheder. Hun vidste ikke, hvilket ben hun skulle stå på, og da hun så så os, kom hun hen til FOA-bilen.”
Godtgørelse
Da Lars Mortensen dykkede ned i sagen og så begrundelsen for opsigelsen, stod det hurtigt klart, at Monique von Appen var blevet uretfærdigt behandlet. Det var særligt ordlyden i opsigelsen, der gjorde, at det blev en god sag for FOA:
”De vælger at bruge ord som ”seksualiserende adfærd på de sociale medier”. Det er en klar overtrædelse af forskelsbehandlingsloven og ligebehandlingsloven,” siger Lars Mortensen.
Efter at FOA kørte sagen mod Samala Bo- og Opholdssted, er der indgået et forlig, hvor Monique von Appen får, hvad der svarer til fire en halv måneders løn. Alt i alt er det 130.000 kroner.
- Hvad synes du om den måde, sagen er endt?
”Jeg synes, at det er rigtig godt. Sagen har forløbet, præcis som vi havde håbet. De 130.000 kroner er et flot resultat, som jeg i øvrigt også tror, er det bedst opnåelige,” siger Lars Mortensen.
Monique von Appen selv er også tilfreds med, hvordan det endte. Mest af alt for at retfærdigheden sejrede:
”Jeg er så glad for, at jeg fik medhold. Jeg synes, at man skal bedømme sine medarbejdere ud fra det arbejde, de udfører, og ikke ud fra, hvad de laver eller har lavet i deres fritid. Så at få at vide, at det er dem – og ikke mig selv – der har gjort noget forkert, er så dejligt,” siger hun.
Fagbladet FOA har tilbudt den administrerende direktør for Samala Bo- og Opholdssted, Morten Dam, et interview. Det ønskede han ikke, men skriver i en mail, at de ikke er enige i sagen, og at der betales godtgørelse per kulance. Det betyder, at arbejdsgiver egentlig ikke er enig i sagen, men betaler godtgørelse for at lukke sagen på en god måde.