Bump på vejene i sommerlandet:Plejen presses af turister og trafik

Sommeren lokker en masse turister til Ebeltoft. Det skaber øget trafik og parkeringskaos, som udfordrer hjemmeplejens arbejde.
23. juli
Det er ikke kun Sydeuropa, der tiltrækker turister. Det gør Ebeltoft også.
Køen til Fregatten Jylland er længere, end den plejer og badestrandene mere fyldte.
Generelt summer brostensgaderne i Ebeltoft mere af liv i højsommeren.
Men det betyder også, at der er flere biler på vejene, og det gør det svært for plejeansatte i hjemmeplejen i Ebeltoft.
”Det tager længere tid at komme frem til borgerne, og det skubber til tidsplanen resten af dagen. Offentlige parkeringspladser er optaget, så personalet kan være nødt til at bruge lang tid på at lede efter en plads,” siger Irene Svith Christiansen, der er teamleder for Hjemmepleje Øst i Ebeltoft og tilføjer:
”For vi kan ikke bare smække bilen op på et tilfældigt fortov.”
Ruterne planlægges taktisk
Den øgede sommertrafik er ikke nogen ny forhindring for hjemmeplejen i Ebeltoft, og derfor bliver der taget højde for det, når ruterne skal planlægges.
”Vi overvejer hele tiden, hvordan ruterne bedst kan planlægges i forhold til trafikken, og vi kigger på de steder og tidspunkter, der kan give os nogle udfordringer. For eksempel forsøger vi så vidt muligt at undgå, at personalet skal ud at køre på Ebeltofts primære hovedvej, når et færgetræk ankommer,” siger Irene Svith Christiansen.
Flere synes, at det giver mere frihed at cykle, for du kan parkere stort set alle steder, og så slipper man også for trafikpropper.
Irene Svith Christiansen, teamleder for Hjemmepleje Øst i Ebeltoft
Ifølge Irene Svith Christiansen bliver der kigget på, om det er muligt at besøge borgerne i en taktisk rækkefølge og på den måde undgå den værste trafik.
Men borgerne har også ønsker til, hvornår på dagen de vil have hjælpen og plejen - og det er ønsker, som personalet gerne vil imødekomme.
”Personalet vil virkelig gøre det allerbedste for borgerne og for at være der til tiden. Men trafikken kan være uforudsigelig, og det duer heller ikke, at de sætter liv og lemmer på spil for at være der præcis,” siger hun.
Snedige smutveje og elcykler baner vej frem
Derfor er det også en fordel, at personalet er lokalt kendt og har en god stedsans, når det kommer til smutveje.
Der er også flere af de ansatte, der snupper elcyklen fremfor bilen i et forsøg på at komme trafikproblemerne til livs.
”Flere synes, at det giver mere frihed at cykle, for du kan parkere stort set alle steder, og så slipper man også for trafikpropper.”
Det er personalet, der får dagene til at flaske sig, selvom trafikken bøvler.
Irene Svith Christiansen, teamleder for Hjemmepleje Øst i Ebeltoft
Derudover har hjemmeplejen i et enkelt tilfælde indgået en særaftale med et boligkompleks i Ebeltoft, hvor der bor flere borgere, der har behov for hjælp og pleje.
”Vi har tidligere fået parkeringsbøder, men nu er det sådan, at nummerpladerne er tastet ind, så P-vagter kan se, at vi gerne må holde på en plads ved boligkomplekset i længere tid end en time. På den måde skal personalet ikke tænke på, at de er nødt til at flytte bilen, inden de skal videre til de næste borgere,” siger Irene Svith Christiansen.
Plejepersonalet får hverdagen til at glide
Selvom elcykler og særaftaler om parkering kan være en hjælp, er det i sidste ende plejepersonalet, der får hverdagen til at hænge sammen, når sommertrafikken spidser til, og besøg hos borgere skal gennemføres, understreger Irene Svith Christiansen.
”Det er personalet, der får dagene til at flaske sig, selvom trafikken bøvler. Derfor lytter vi også til deres tilbagemeldinger, hvis ruter skal justeres, for som ledelse skal vi understøtte dem, så de ikke skal løbe endnu stærkere, end de i forvejen gør,” siger hun.