Borgmestre protesterede og fagforeningsfolk demonstrerede: Alligevel stiger pensionsalderen nu til 70

En pensionsalder på 70 blev stemt igennem på Christiansborg. Det samme gjorde beslutningen om, at 17-årige nu får lov til at køre bil alene mellem klokken 05 og 20 blev vedtaget. Ugens overblik er klart til dig.
i dag kl. 06.58
Ugen, som er gået, har bestemt ikke været kedelig.
Her har både kvaliteten i børnehaver været under lup, en længe ventet psykiatriplan er blevet konkretiseret, og så er 100 skønne og unikke velfærdstalenter blevet hyldet på Christiansborg.
Men hey - der er mere i vores ugentlige overblik, som dykker ned i det vigtigste fra dit nyhedsfeed.
-
1
Pensionsalderen hedder nu 70
Hundredvis af fagforeningsmedlemmer fra hele landet havde tirsdag samlet sig omkring Christiansborg for at demonstrere mod næste trin i velfærdsaftalens stigende pensionsalder. Men lige lidt hjalp det.
I torsdags stemte et flertal i Folketinget en pensionsalder på 70 år fra 2040 for dem, der er født efter 1. januar 1971 - frem for 69 år, som den har været indtil nu.
Men nu må det være nok, mente også socialdemokratiske borgmestre fra nær og fjern, da de blev spurgt af DR.
”Personligt mener jeg, at 70 år det er nok,” siger eksempelvis Erik Lauritzen fra Sønderborg og kollegaen fra Samsø, Marcel Meijer, sagde: ”Vi arbejder for at leve, vi lever ikke for at arbejde.”
Velfærdsaftalen fra 2006 lader pensionsalderen stige i takt med danskernes stigende levealder og Folketinget stemmer hvert femte år om næste trin. Du kan se, hvad din egen pensionsalder formentlig bliver og hvornår næste stigning skal vedtages ved at klikke ind her.
-
2
17-årige må køre alene i dagtimerne
En anden nyhed, der både bekymrer og begejstrer er, at 17-årige nu må køre alene i bil uden ledsager mellem 05 om morgenen til klokken 20 om aftenen. Timerne derimellem skal de have en ledsager med. Aftalen gælder allerede fra 1. juli i år, og samtidig indføres en promillegrænse på 0,2 i de første tre år, efter en bilist har fået kørekort til almindelig bil.
”Uden for de store byer er transportmulighederne begrænsede, og nu giver vi de 17-årige flere muligheder for at transportere sig selv,” lyder det fra transportminister Thomas Danielsen i en pressemeddelelse fra Trafikstyrelsen.
Bekymrede røster har allerede været fremme. Blandt andet kørelærer og køreskoleejer Hans Beyer i Berlingske: ”Det er en fuldstændig uansvarlig lov, som vil medføre en væsentlig forringelse af færdselssikkerheden.”
-
3
Beskæftigelsen er rekordhøj
Der er 3.050.200 lønmodtagere i Danmark - og det er rekord. Det viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik.
Sammenlignet med samme tidspunkt sidste år er der kommet 34.000 flere lønmodtagere til.
Steen Nielsen, der er vicedirektør i Dansk Industri, tror ikke, at arbejdsmarkedstallene er færdige med at overgå sig selv.
"Arbejdsmarkedet i Danmark er stadig meget stærkt og viser endnu ikke nogen tegn på svækkelse på grund af den større usikkerhed i verden," siger han ifølge Ritzau.
-
4
Dansk Erhverv mener: Ældrereformen betyder flere private tilbud
Ældrereformen vil give langt bedre muligheder for private at konkurrere med kommunerne om tilbud på ældreområdet. Det mener Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, i Børsen. Han hilser udviklingen velkommen.
Ifølge ham har det indtil nu været på ulige vilkår for de private, ”men med ældrereformen kommer der en gennemsigtighed i økonomien og en takstenhed, som skal hjælpe i de situationer, hvor der er uklarhed omkring afregningen,” siger han i Børsen.
Det vil få flere virksomheder til at rykke ind på markedet for hjemmehjælp- og pleje, mener han.
-
5
Københavns kommune vil have hurtigere hjælp til mennesker med ADHD og ADD
Ventetiden er i dag alt for lang for voksne københavnere med ADHD/ADD, som har brug for hjælp til at få hverdagen til at fungere bedre. Nu bliver kommunens undervisningstilbud udvidet, så borgerne kan komme hurtigere til.
Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at budgetpartierne tidligere på foråret afsatte i alt 4,5 mio. kr. ekstra til at øge kapaciteten til undervisningstilbuddet til voksne københavnere med ADHD/ADD.
På sigt er målet at nedbringe den gennemsnitlige ventetid til maksimalt seks uger.