Baby død hos privat passer: Nu kræver forældre obligatorisk førstehjælps-kursus

En forfærdelig og sjælden ulykke, hvor et barn afgik ved døden efter at have fået et stykke brød galt i halsen, skal fremover forhindres ved lovpligtige førstehjælpskurser til alt personale, mener forældrene.
i dag kl. 08.50
Vi starter Fagbladet FOAs ugentlige nyhedsoverblik med forældres - og medarbejderes - værste mareridt.
-
1
Baby død i ulykke hos privat passer
Hos en privat passer i Aalborg skete det, der ikke må ske, da en 10-måneder gammel baby fik et stykke brød galt i luftrøret under et måltid onsdag formiddag, skriver TV2. Hun blev efterfølgende forsøgt genoplivet, men blev senere erklæret død på Aalborg Sygehus Nord.
Forældrene til barnet har nu oprettet et borgerforslag, der skal gøre det til et lovkrav, at have et opdateret førstehjælpskursus for både kommunale og private dagplejere. Det er i dag nemlig op til kommunerne, om dagplejere skal have det.
Aalborg Kommune har pålagt de kommunale pasningsordninger at tage et førstehjælpskursus til små børn. Kurset skal genopfriskes hvert tredje år. Men hos de private kan kommunen ikke påkræve det. De kan blot anbefale.
Dagtilbudschef i Aalborg Kommune, Merete Villsen, oplyser til TV2 at kommunen gør, hvad den kan.
”Hos os i kommunen har vi løbende ført de påkrævede tilsyn, og der har ikke været nogle anmærkninger overhovedet,” siger Merete Villsen og oplyser, at den private passer havde et førstehjælpskursus.
”Der er ikke noget at komme efter hos den dagplejer. Det er virkelig bare en så tragisk og forfærdelig ulykke,” siger dagtilbudschefen til TV2.
-
2
72 tværfaglige teams ruller nu ud til københavnske hjemmeplejemodtagere
I alt 72 teams med omkring 15 medarbejdere i hvert team skal fremover stå for sammenhængende pleje, omsorg og behandling af ældre hjemmeboende københavnere, der har brug for støtte til at klare hverdagen.
Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.
Den nye samarbejdsmodel indebærer, at alle teams starter dagen med tværfaglig vagtstart samt mødes to gange ugentligt på tværfaglige borgermøder, hvor borgernes behov og mulige løsninger drøftes og besluttes i fællesskab.
”Med den nye måde at arbejde på, hvor medarbejderne arbejder tæt sammen i teams på tværs af faggrupper, skaber vi en bedre sammenhæng og videndeling i arbejdet, så borgerne i højere grad møder et team, der kender dem og deres ønsker,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling fra SF.
-
3
Merituddannelse til pædagog er velsøgt
Flere kommuner – blandt andet Ballerup – har henvendt sig til Københavns Professionshøjskole for at sende pædagogmedhjælpere afsted på skolens merituddannelse, hvor de kan blive uddannet til pædagoger.
Uddannelsen fungerer i grove træk ligesom den almindelige merituddannelse, hvor studerende kan blive pædagoger på kortere tid og arbejde undervejs.
Men på de kommunale hold, er undervisningen tilpasset lokale forhold - og det ser mange kommuner en fordel i, forklarer Annegrete Juul, der er dekan for det pædagogiske og samfundsfaglige fakultet på Københavns Professionshøjskole.
”Det har givet markant større efterspørgsel med den her slags hold.”
-
4
Organisation efterlyser ens retningslinjer for udrykningskørsel
FDM, som er Danmarks største interesseorganisation for bilister, efterlyser nu fælles grundregler for, hvordan bilister skal håndtere udrykningskøretøjer under udrykning. Og hvad udrykningskøretøjer kan regne med at bilerne placerer sig.
Det tydeliggjorde en situation på Motorring 3 i København onsdag morgen endnu en gang.
”Udrykningskøretøjerne kom fra øst og vest. Nogle benyttede nødsporet, nogle lavede korridorer, mens andre igen zigzaggede gennem den tætte trafik. Pludselig lå bilister, der trak til højre, i vejen for udrykning i nødsporet,” siger Torben Kudsk, politisk chef hos FDM, til TV2.
Tyskland har længe opereret med ens grundregler, hvor der eksempelvis skiltes med, at der altid køres korridorkørsel.
Denne model, dog uden skiltning, har man også arbejdet efter igennem halvandet år i København og den københavnske vestegn.
-
5
Besøgsbabyer skaber lykke på plejehjem
En dag Julie Herrguth Sørensen, mor til Ivan på seks måneder, var ude at rulle med barnevognen, fik hun en god ide. Og det blev startskuddet til, at Ivan sammen med andre babyer nu er blevet faste besøgsgæster på plejehjemmet Tranders Høje Friplejehjem i udkanten af Aalborg. En kæmpe succes.
”Åhhh, det er skønt at se sådan nogle små unger, de er så søde, lyder det fra plejehjemsbeboer,” siger Luise Christensen til DR.
Det er plejehjemsbeboer Ellen Kjærbo enig i, og får seks måneder gamle Ivan på skødet.
”Vil du rykke mig i ørerne? Så har du noget at tage fat i,” griner hun.
Plejehjemmet får også besøg af dagplejebørn, børnehaver og besøgshunde, men de har fundet ud af, at det betyder noget helt specielt for beboerne, når det er babyer, der er på besøg, lyder det fra forstander Bettina Nielsen, der især ser effekten hos mennesker med demens, som pludselig begynder at synge og vise omsorg, selv om de ikke har noget sprog.
Der findes lignende babybesøgs-projekter flere steder i landet, men det er det første af sin slags i Aalborg Kommune.