88-årige Aase har levet et typisk kvindeliv for sin tid: ”Det gjorde en kæmpe forskel for mig”

Nils Bjerre Jacobsen, Aases søn, har taget dette foto. Privatfoto

Da Aase Bjerre Jacobsen blev mor, var det almindeligt for kvinder at gå hjemme. I dag er verden en anden.

08. marts 2024

Selvom vi er nået langt i kvindekampen, mener 88-årige Aase Bjerre Jakobsen, at der er mere at kæmpe for.

”Jeg har jo levet i en tid, hvor der er sket en meget stor forandring for kvinder,” siger hun som noget af det første, da Fagbladet FOA ringer hende op.

”Det er gået fra, at kvinder var husmødre, som ikke havde noget at skulle have sagt, til at der i dag er stærke kvinder, som er med til at forme vores samfund, og som kæmper for kvinders ret til at være en ligeværdig del af samfundet,” fortæller hun videre.

Aase Bjerre Jakobsen har selv levet et liv, hvor der ikke var mange muligheder som kvinde.

Da hun blev gift med sin mand i 1955, var det almindeligt for kvinder at blive hjemmegående husmødre. Så det gjorde Aase Bjerre Jacobsen også.

Tog afsluttende eksamen samtidig med sin søn

Alt imens børnene voksede sig store, forandrede samfundet sig uden for hjemmets vægge, og det blev mere almindeligt for kvinder at uddanne sig og tage del i arbejdsmarkedet.

For Aase Bjerre Jacobsen var det ikke for sent at skifte retning i livet. Hun ville andet og mere med sit liv. Derfor tog hun en niende klasses uddannelse gennem aftenskolen og gik til eksamen i matematik samme dag som sin søn. 

Aase Bjerre Jacobsen begyndte sit arbejdsliv som jordbærplukker og lampeskærmsbetrækker. 

I 1985 fik hun fast arbejde i et køkken på en skole i Silkeborg. Og lige netop dét arbejde, endte med at være en afgørende milepæl i Aases liv.

”Et ligeværdigt medlem af samfundet”

I køkkenet på skolen var der et stærkt sammenhold blandt kvinderne. 

”Det gjorde en kæmpe forskel for mig at have et arbejde og på den måde blive medlem af en fagforening,” fortæller hun. 

”I det fællesskab følte jeg for alvor, at jeg blev et ligeværdigt medlem af samfundet. Jeg betød noget, og mine meninger betød noget i forhold til sådan noget som overenskomstforhandlinger. Jeg var utroligt stolt over at være blevet medlem af en fagforening,” fortæller Aase Bjerre Jacobsen.

Samarbejde tjener alle bedst

Aase Bjerre Jacobsen har tre sønner – ”gode sønner,” som hun siger.

”Og de er alle opdraget til at behandle kvinder med respekt.”

Børnebørn og oldebørn er også kommet til. Og Aases håb er, at de yngre generationer vil opleve et stærkere sammenhold imellem kønnene, end hun selv oplevede som ung.

”Jeg synes ikke, at det behøver at være en styrkekamp imellem mænd og kvinder. Det tjener alle bedst, hvis vi kan arbejde sammen og ønske det samme for vores samfund og for vores børn,” siger Aase og slutter af med at ønske alle en god kampdag.