8 tips: Sådan undgår du at snyde dig selv ved jobskifte
Mange oplever, at lønforhandlingerne i forbindelse med jobskifte ender i et opslidende tovtrækkeri, som kunne være undgået. FOA skærper opmærksomheden.
07. september 2022
Husk at få lønnen på plads, når du siger goddag til dit nye job og farvel til det gamle. Ellers kan det koste dig dyrt. Det minder FOAs talspersoner og løneksperter om på løntræffet for tillidsvalgte i Fredericia.
Glæden ved nye og spændende opgaver kan ikke stå alene, når du skifter job. Som ansat sætter du nemlig dig selv, din tillidsvalgte og din FOA-afdeling i en dårlig forhandlingssituation, hvis du først har sagt ja – og så bagefter opdager, at startlønnen er alt for lousy.
”Man bør ikke starte på et nyt job uden at kende sin nye løn. Det bedste er, når tillidsrepræsentanten sidder med til ansættelsessamtalen. Så vil lønnen være i fokus fra start. Men desværre er det kun cirka 10 procent af alle nyansættelser, der lønmæssigt går efter bogen,” vurderer Lene Lindberg, formand for FOA Nordsjælland, der har skærpet opmærksomheden på lønindplacering af nyansatte.
7 råd til dig, der er ved at skifte job
”En del medlemmer havner i langvarige forløb, hvor der går måneder, før lønnen er helt på plads. Nogle bliver kede af det undervejs og fortryder måske. Men man kan jo ikke uden videre få sit gamle job tilbage,” siger Lene Lindberg.
8 regler og råd delt på løntræffet
-
1
En tillidsvalgt bør være til stede
Der bør være en tillidsvalgt fra FOA repræsenteret i ansættelsesudvalget, så vedkommende kan deltage i jobsamtalen og have fokus på løn og viden om lønniveau. Den tillidsvalgte kan uddelegere opgaven til en kollega.
-
2
Tillidsvalgt skal holdes orienteret
Lederen skal holde den tillidsvalgte orienteret om ansættelsesforløbet, så denne kan bistå med at forhandle løn.
-
3
Lønnen skal aftales med FOA
Lønnen for alle ansatte på FOAs overenskomster skal aftales med FOA, og det gælder ikke mindst nyansættelser.
-
4
Tal om løn
Tal – sammen med din tillidsvalgte – om løn ved din ansættelsessamtale. Hvis du eksempel får 4.000 kroner i lokalløn, så sig, at det forventer du også at få i dit nye job. Hvis din nye leder siger, at det kan ikke lade sig gøre, så ved du det på forhånd.
-
5
Forskellige løndele
Vær opmærksom på de forskellige løndele, eksempelvis ulempetillæg.
-
6
Vær åben om forventninger
Giv åbent udtryk for dine forventninger. Det er naturligt, at man som ansøger gerne vil gå op i løn eller forhandle andre elementer (for eksempel vagter og arbejdstid).
-
7
Lønnen bør være på plads
Lønnen bør være helt på plads inden første arbejdsdag. Hvis den ikke er det, så er forhandlingsfristen maksimalt seks uger.
-
8
Sværere på bagkant
Det er erfaringsmæssigt sværere at øge lønnen på bagkant. Lederen får lettere ved at finde argumenter imod flere lønkroner – eksempelvis lidt begyndervanskeligheder i jobbet.
Kilde: FOA Nordsjælland, FOA SOSU, FOA Frederikshavn, FOA Overenskomst og FOA TR.