Opsigtsvækkende forslag: Regeringen vil fjerne krav om indberetning af UTH
I et nyt lovforslag lægger regeringen op til, at sundhedspersonale ikke længere skal have pligt til at indberette utilsigtede hændelser. Bekymrende, siger FOA.
05. september 2024
For at spare penge på administration, skrue ned for bureaukrati og skære i antallet af statslige arbejdspladser vil regeringen med et nyt lovforslag fjerne pligten til at indberette UTH’er – utilsigtede hændelser – for sundhedspersonale.
I dag har sundhedspersoner i regioner og kommuner pligt til at indberette UTH’er til Dansk Patientsikkerhedsdatabase, som hører under Styrelsen for Patientsikkerhed.
Rapporteringer skal ske for at forbedre patientsikkerheden og for at forebygge, at samme fejl sker igen.
Ministeriet: Læringskultur er etableret
I lovforslaget står, at det er Social- og Indenrigsministeriets opfattelse, at ordningen med at indberette UTH’er har været en succes, som har styrket patientsikkerheden, og at en kultur for læring og åbenhed om fejl nu er etableret i sundhedsvæsenet.
”Indenrigs- og Sundhedsministeriets finder derfor, at der ikke længere er behov for det nationale og centrale system for utilsigtede hændelser, herunder Dansk Patientsikkerhedsdatabase,” skriver ministeriet i lovforslaget.
Ministeriet understreger, at man lokalt kan aftale egne regler for registrering og læring af fejl.
FOA: ”Det bekymrer mig virkelig”
Tanja Nielsen, som er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, er uenig i regeringsforslaget.
”At fjerne dem vil jeg godt nok være bekymret for – for hvad så? Får man så ikke rettet op på de fejl, der sker derude? Hvordan skal man holde øje med det? Det bekymrer mig virkelig, at man vil fjerne et redskab, der er med til at gøre medarbejderne dygtigere,” siger Tanja Nielsen.
Men hun mener, at det er på tide at se på, om UTH-systemet skal moderniseres. For modsat ministeriet mener Tanja Nielsen ikke, at det er etableret en kultur i sundhedsvæsnet, hvor man lærer af og taler åbent om fejl.
”Vi desværre en tendens til, at medarbejderne bliver dunket oveni hovedet for de fejl, de kommer til at lave eller i værste tilfælde bliver opsagt på grund af det. Man skal ikke have en fordømmende og udskammende tilgang til utilsigtede hændelser og fejl. Man skal bruge dem rigtigt og lære af dem. Vi skal bruge UTH’er meget mere aktivt som et lærende redskab,” siger sektorformanden.