Brand- og redningsfolk risikerer job og kørekort ved udrykning – nu åbner minister for at ændre reglerne

Bruno Martiri har næsten 40 års erfaring som ambulanceredder. I 2022 blev han tiltalt for at have kørt over for rødt under udrykning og derved forårsaget et sammenstød med bilist. Han blev frikendt, og har siden kæmpet for at få ændret reglerne, så udrykningspersonale ikke risikerer job og kørekort ved at udføre deres arbejde. Tobias Stidsen

Transportministeren har ’stor forståelse’ for udrykningspersonalets bekymringer. ”I hvilket år kan vi forvente at se en ændring,” spørger ambulanceredder Bruno Martiri.

09. september

To ambulancereddere – Bruno Martiri og Kenneth Niebuhr Sejersbøl – har de senere år på vegne af politi-, brand- og redningspersonale kæmpet for en ændring af færdselsloven, så udrykningspersonale ikke risikerer bødestraf og frakendelse af kørekortet, hvis de er involveret i en færdselsulykke.

Efter flere henvendelser lykkedes de i maj med at få et 15 minutter langt møde med transportminister Thomas Danielsen fra Venstre.

Og mødet har tilsyneladende gjort indtryk. I et brev til de to udtrykker ministeren ’stor forståelse’ for deres bekymringer.

”Jeg har på den baggrund besluttet at afsøge muligheden for at ændre de frakendelsesmæssige sanktionsregler for førere af udrykningskøretøjer,” lyder det videre fra transportministeren.

Glad for udmelding, men ...

Svaret er positivt, for "vi var bange for, at der intet ville ske," siger Bruno Martiri. Konkret ønsker han, at udrykningspersonale ikke risikerer straf efter færdselsuheld, hvor der kun sker materiel skade, og at disse sager udelukkende kører som forsikringssag.

Lige nu bliver vi i lovens øjne set på som enhver anden, der kører overfor rødt. Det kunne transportministeren godt se det urimelige i,” siger ambulanceredderen og tilføjer:

”Men vi får jo også af vide, at det er lovgivning, som er svært at ændre. Så i hvilket år kan vi forvente at se en ændring?”

Frikendt i byretten

Færdselsloven var i 2022 tæt på at koste Bruno Martiri en frakendelse af kørekortet, da han i byretten stod tiltalt for at have kørt over for rødt under en udrykning, der resulterede i et mildt sammenstød med en personbil.

Ambulanceredderen endte med at blive frikendt for alle anklager. Selvom de færreste bliver trukket gennem en retssag, har ambulanceredderen flere kolleger, der har fået både bødestraf og klip i kørekortet i lignende sager.

”Da min sag var oppe, talte mange kolleger om, at hvis jeg blev kendt skyldig, så ville de stoppe med at køre overfor rødt. Men det er også svært, for man har jo et menneske i nød bagved, eller også er man på vej mod én,” siger Bruno Martiri.

Fagbladet FOA har forsøgt at få transportministerens svar på, om - og i så fald hvornår - udrykningspersonale kan se frem til nye regler. Ministeriet oplyser, at ministeren er positivt stemt, men at det for nuværende ikke er muligt at sige noget mere konkret.