Annonce

OK25: FOA kæmper for lønstigninger og øget stemmeprocent blandt privatansatte


Fra den 1. september går det igen løs med overenskomstforhandlinger – denne gang for de privatansatte under forkortelsen ’OK25’. 

Annonce

Thomas Enghausen er næstformand i FOA – og FOAs forhandlingsleder for overenskomsterne på det private område. Rasmus Hargaard Breum

Af Allan Wahlers
Journalist

Annonce

Sidste gang var der lønstigninger på 10 til 12 procent.

Og løn bliver også omdrejningspunktet, når overenskomsten for privatansatte fra 2023 (OK23) skal fornyes med OK25.

Det forudser FOAs næstformand Thomas Enghausen, der leder forhandlingerne.

”De privatansatte har set, hvordan mange af deres offentlige kolleger for nylig har fået et ekstraordinært lønløft. Det tænker jeg, at arbejdsgiverne bliver nødt til at forholde sig til,” siger han.

Andre vigtige punkter bliver arbejdsmiljø, ansættelsesvilkår, vilkår for tillidsfolk og bedre udnyttelse af kompetencer, forudser Thomas Enghausen.

Men de specifikke krav bliver først sat sammen efter møder i de lokale FOA-fagforeninger i hele landet, hvor også medarbejdere fra forskellige arbejdspladser kan deltage (se boks nederst).

Stemmeprocenten skal op

I 2023 var der hele 85 procent ja-stemmer til OK23-overenskomsten. Til gengæld var det blot en tredjedel af FOAs omkring 3.000 privatansatte medlemmer, der valgte at stemme. Og det vil Thomas Enghausen gøre noget ved.

”Vi skal stille en masse krav til arbejdsgiverne, men vi skal også stille det krav til os selv, at vi skal have en meget højere stemmeprocent. Det skal vi simpelthen gøre bedre,” siger han.

Thomas Enghausen vil blandt andet gøre noget ekstra ud af kampagner for afstemningen og sørge for, at der bliver arbejdet målrettet for, at der bliver stemt på landets private arbejdspladser med FOA-medlemmer.

FOAs næstformand satser også på, at OK25-forløbet kan blive en motor for rekrutteringen af nye privatansatte medlemmer, fordi fordelene ved at være organiseret bliver endnu tydeligere. 

”Opbakningen er helt afgørende for at stå så stærkt som muligt i forhandlingerne.”

Hvis OK25-forhandlingerne bryder sammen og ender i strejke eller lockout, er det kun medlemmer af FOA, der er sikret økonomisk. For at være omfattet af denne sikkerhed, skal man være meldt ind senest 1. februar 2025.

Thomas Enghausen forudser, at OK25 bliver endnu en aftale for mindst to år.

Sådan får du indflydelse

  • FOAs krav til OK25-forhandlingerne indsamles fra 1. september til 10. november.
  • Det foregår digitalt og/eller via din lokale FOA-fagforening.
  • Læs mere her: Foa.dk/ok25
  • Her kan du også deltage i en ’OK-quiz’ og vinde præmier en gang om måneden.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev