Reglerne for magtanvendelse ændres:Snart skal du ikke længere indberette stofselen hver gang

Indtil nu har medarbejdere på det specialiserede socialområde og ældreområdet skullet indberette brug af stofseler, epilepsialarmer og sengeheste hver gang, de brugte dem. Det gør den nye ændring af magtanvendelsesreglerne på op med.

13. august 2024

At stofseler ikke skal registreres dagligt. At sengeheste til borgere, der risikerer at falde ud sengen om natten, ikke skal registreres hver gang. At der er mulighed for at bruge en babyalarm eller bevægesensor hos de svært multihandicappede borgere, som ikke kan kalde på hjælp

Sådan lød svarene igen og igen i en medlemsundersøgelse fra FOA om, hvad FOAs medlemmer på det specialiserede socialområde ville ændre ved magtanvendelsesreglerne, hvis de kunne. 

Og nu har de endelig udsigt til ikke at skulle indberette hver eneste gang, de har spændt en stofsele, for at en borger med eksempelvis cerebral parese ikke falder ud af sin kørestol. Hver eneste gang de tænder en alarm, der overvåger, om borgeren får et epilepsianfald i søvne. Eller hver gang, de sætter sengehesten op for, at borgeren ikke skal falde ud af sengen. Magtanvendelsesreglerne er nemlig blevet ændret, så man nu kan søge om forhåndstilladelser for en længere periode.

Eller som en omsorgs- og pædagogmedhjælper på voksenområdet skrev: "Der har været alt for meget kontortid til registrering. Vi skal have de varme hænder fri til kærlighed."

Praktisk forskel

Og ændringerne i lovgivningen kommer til at kunne mærkes på gulvet, mener Martin Andersen fra socialnavigation.dk, der i mange år har undervist pædagogisk personale og sundhedspersonale på det specialiserede socialområde og i psykiatrien i magtanvendelsesreglerne og tvang.

'"På det punkt var det svært at se det som andet end bureaukrati for bureaukratiets skyld, så den her ændring giver god mening. At afbureaukratisere det, så man ikke skal gå ind og indberette hver gang."

Selvbestemmelse og omsorgspligt

Derudover har ændringerne forsøgt at tydeliggøre nogle af reglerne. For eksempel reglen om fysisk guidning, der er blevet tydeliggjort, så det nu står klart at man gerne må stille sig imellem to borgere, der er i konflikt og guide verbalt eller med en hånd på en skulder. 

"Når fysisk guidning ikke er en magtanvendelse, er det, fordi den sker frivillig," siger Martin Andersen, der mener, at der er god brug for tydeligere magtanvendelsesregler.

Han oplever blandt kursister ofte tvivl. Og usikkerheden bliver ikke mindre efter tv-udsendelser, der viser en forrået kultur, som for eksempel 'Nødråb i natten', hvor handicappede blev udsat for omsorgssvigt grænsende til vanrøgt.

"Det, der sker for nogle personaler er, at de bliver endnu mere bange for at gøre noget forkert, så de i sidste ende måske undlader at handle, der hvor de burde have handlet."

Den tvivl ses også i FOAs medlemsundersøgelse, hvor 16 procent af de spurgte medlemmer i botilbud og socialpsykiatri svarer, at de har oplevet situationer, hvor de har undladt at handle, fordi de var bange for at lave fejl.

For det pædagogiske arbejde i psykiatri og på handicapområdet er i forvejen belagt med gråzoneproblematikker. Hvornår er noget omsorgssvigt og hvornår er der omsorgspligt. Hvornår bliver det sundhedsskadeligt ikke at få børstet tænder eller få gjort rent?  

Så lidt som muligt

Grundlæggende er udgangspunktet for magtanvendelsesreglerne uændrede, understreger Martin Andersen. At man skal komme så langt pædagogisk, som man kan. Magtanvendelse er allersidste udvej, alt skal være afprøvet, inden man griber ind.

"Der er altid usikkerhed på det her område. Er det det rigtige jeg gør i situationen, og hvad er konsekvenserne? Hvornår skal jeg gribe ind? Det gælder selvfølgelig særligt ved grænseoverskridende eller konfliktskabende adfærd."

For spørgsmålet er, hvornår vi er i en situation, hvor personen er til fare for andre.

"Det er den situation, mange personaler står i," siger Martin Andersen, der mener, at lovgivningen er blevet en smule mere lempelig for personalet med den nye ændring:

"Nu trækkes personalets erfaring og kendskab til borgeren og historikken også ind i vurderingen af, om man skal gribe ind eller ej. Men det giver selvfølgelig også et dilemma i forhold til retssikkerhed og selvbestemmelsesret. Vi er nødt til at huske på borgerens rettigheder. Magtanvendelse er og skal være allersidste udvej."

Hvornår træder de i kraft?

Nogle af ændringerne trådte i kraft 1. juli 2024, men bestemmelserne om anvendelse af kamerakig, låsning og sikring af skabe og skuffer m.v. og adgang til en beboers bolig i et botilbud får virkning fra 1. januar 2025. Det skyldes, at afgørelser efter disse bestemmelser efter indstilling fra kommunen træffes af Det Socialfaglige Nævn vedrørende Magtanvendelse over for Borgere med Handicap, som nedsættes 1. januar 2025.

Læs, hvad ændringerne går ud på ved at gå ind på dette link

Kilde: Social- Bolig- og Ældreministeriet

Retssikkerhed er det vigtigste

I FOA er man tilfreds med de rettelser, for eksempel i forhold til stofseler, der er lavet i de reviderede magtanvendelsesregler.

"Det giver bedre muligheder for at vores medlemmer kan udføre deres arbejde, netop fordi de tidligere havde et ekstra lag af bureaukrati, når de skulle indberette hver gang, de havde brugt dem. Det er også det, vi har hørt fra medlemmerne, at det har været et tungt og ressourcekrævende system," siger Kim Henriksen der er formand for Pædagogisk Sektor i FOA.

Han er samtidig glad for, at andre forslag blev taget af bordet. For eksempel forslaget om indlåsning af borgere i eget hjem i op til 10 timer i døgnet. Noget, FOA stillede sig kritisk over for i sit høringssvar forud for ændringerne.

"Vi har altid borgerens retssikkerhed i centrum. Det er også det, jeg har sagt ti ministeren, at vi skal have gode præmisser for medarbejdernes arbejde, men at vi ikke går i kompromis med borgerens retssikkerhed."

Det svarer FOAs medlemmer

16 procent af medarbejderne på botilbud, i socialpsykiatri og behandlingspsykiatri er delvist eller helt uenige i, at de føler sig godt klædt på til at håndtere brug af magtanvendelse og tvang i arbejdet. 

29 procent af medarbejderne er helt eller delvist uenige i, at de tidligere magtanvendelsesreglerne  og reglerne om tvang er lette at handle efter i praksis.

Kilde: FOA, medlemsundersøgelse om det specialiserede socialområde 2023/24