Annonce

Hvordan håndterer du uforudsigelig sorg? Her er ekspertens råd til plejepersonale


Nogle gange bliver man mere ramt af sorg, når en borger dør, end man gør andre gange. Det er ikke til at forudsige. Her er en guide med ting, der er vigtige at vide, hvis du føler dig ramt – udarbejdet i samarbejde med psykolog Ida Tetzlaff fra Falck.

Annonce

Der er hverken uprofessionelt eller forkert at blive ked af det, når du kommer ud for et dødsfald i forbindelse med dit arbejde. Colourbox

Af Allan Wahlers
Journalist

Annonce

Hvorfor føler jeg sorg, når en borger dør?

Selv om man udelukkende har en professionel ­­relation til et andet menneske, kan det godt være sorgfuldt, hvis vedkommende dør. Det kan skyldes tabet af selve relationen, omstændighederne og/eller forhold fra ens eget liv omkring tab. ­Måske har du mistet et nært familiemedlem på næsten samme måde, og derfor kan der være nogle følelser, som lige pludselig kommer op til overfladen igen. 
Følelserne kan være forskellige – man kan være ked af det, føle vrede eller begge dele på samme tid. Lettelse kan også være en del af det, hvis det har været et langt og svært sygdomsforløb.
Det vigtigste budskab er, at det er fuldstændig normalt at føle sorg, når du møder dødsfald i forbindelse med dit job.

Hvorfor bliver jeg ked af det, når det er en borger, jeg ikke har en relation til?

Der kan også være tale om en empatireaktion, som ikke skal forveksles med sorg. Det kan være, hvis man for eksempel oplever et barn eller en ung person, som pludselig dør. Her kan man mærke de pårørende og sætte sig ind i deres følelser i en vis udstrækning. Måske har man også her selv oplevet noget lignende, som kan udløse uventet stærke følelser, fordi minderne kommer op til overfladen igen.
At arbejde med mennesker er fra tid til anden følelsesmæssigt belastende. Blandt andet når der er dødsfald involveret. Men selv om man som fagperson kender risikoen, er det stadig normalt at ­reagere på dødsfald – både de voldsomme og uventede dødsfald og de mere forventede dødsfald. Og det er meget forskelligt, hvordan vi reagerer.

Er det uprofessionelt at føle sorg?

Ved en følelsesmæssig reaktion i en arbejdssammenhæng har mange måske tanker som ’Er jeg ikke er i stand til at håndtere mit arbejde?’ eller ’Er jeg ikke stærk nok?’. Men det er ikke uprofes­sionelt at føle sorg. Til gengæld kan det være et problem ikke at tage vare på sig selv, når man reagerer. I følelsesmæssigt påvirkede perioder af livet har man mindre overskud til for eksempel at varetage sit arbejde, og det skal man være klar over.

{relateret}

Er det uprofessionelt ikke at føle sorg?

Nogle gange oplever man, at ens kolleger reagerer på en situation på arbejdet, uden at man selv bliver påvirket. Det er lige så normalt som at reagere. Her er det vigtigt at være opmærksom på, om det ikke at føle for eksempel sorg handler om, at man reelt ikke oplever et tab, eller om det reelt handler om at skubbe en følelsesmæssig reaktion fra sig, som man ellers burde håndtere.

Hvordan skal jeg håndtere sorgen?

I første omgang er det godt at mærke efter, hvordan man har det. Fylder hændelsen stadig meget næste dag, bør man handle på det.
Det er vigtigt at tale om det, du har oplevet. Brug dit netværk af kolleger, familie eller venner, din leder, din arbejdsmiljørepræsentant, din tillidsrepræsentant – eller hvem du har tillid til. 
Det kan også være din læge eller et tilbud om psykologhjælp i en sundhedsordning. Mange ­klarer det dog uden en psykolog. 
Igen skal man huske, at det er normalt at føle sorg og vigtigt at få talt om sorgen.

Hvordan ruster jeg bedst mig selv?

Målsætningen er ikke at undgå at blive ramt af sorg. Målsætningen er at vide, hvordan vi tager os af sorgen. Du kan på forhånd sætte dig ind i, hvad der er arbejdspladsens politik på området, og hvor du finder hjælp. Er der en sorgpolitik? Hvem kan du tale med? Det hjælper os at vide, 
at værktøjskassen er i orden.

Hvad kan jeg gøre på min arbejdsplads, hvis jeg mener, at der mangler en sorg­politik i forhold til, når en borger dør?

Hvis man er usikker på arbejdspladsens retningslinjer ved for eksempel sorg relateret til arbejdet, kan man gå til sin leder, arbejdsmiljørepræsentant, arbejdsmiljøleder eller tillidsrepræsentant. Det vil også være til dem, at man kan rejse ønsket om en sorgpolitik – også en, der tager højde for den sorg, man kan føle i forbindelse med en borgers død.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev