Flere og flere danskere arbejder deltid – men blandt sosu-ansatte vinder fuldtid frem
”Det er positivt, at det går i den rigtige retning, men det går alt for langsomt,” siger sektorformand om udviklingen.
23. juli 2024
Flere og flere danskere vælger at arbejde deltid. I 2023 arbejdede 26,2 procent af danskerne på deltid, mens det i 2018 var 24,9 procent. Det skriver Berlingske på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
I den kommunale ældrepleje går udviklingen imidlertid i den modsatte retning.
”Det er positivt, at det går i den rigtige retning, men det går alt for langsomt i forhold til behov, der er,” siger Tanja Nielsen, sektorformand i FOA om udviklingen på ældreområdet.
I dag arbejder 30 procent af social- og sundhedsassistenterne i kommunerne på fuldtid. I 2018 var det 22 procent. For social- og sundhedshjælpere er andelen på fuldtid i samme periode vokset fra 12 til 19 procent, viser Fagbladet FOAs beregninger på baggrund af tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.
Vil mangle op mod 27.000 sosu-ansatte
Massive rekrutteringsudfordringer kombineret med en kraftig stigning i antallet af ældre betyder ifølge fremskrivninger, at ældreplejen vil mangle op mod 27.000 social- og sundhedsmedarbejdere i 2035.
En nødvendig vej til mere arbejdskraft er at få flere medarbejdere til at gå fra deltid til fuldtid, påpeger Tanja Nielsen.
”Vi skal have vendt bøtten rundt, så det normale bliver fuldtid, og hvor deltid er undtagelsen, fordi noget i ens familieliv gør, at man ikke kan arbejde fuldtid,” siger sektorformanden.
Tidligere på sommeren viste en rapport fra VIVE, at der er flere barrierer, der får medarbejdere til at foretrække deltid. Blandt de mest centrale er travlhed og højt arbejdspres, følelsen af utilstrækkelighed i arbejdet samt balance mellem arbejdsliv og familieliv.
Større fleksibilitet er løsningen
Hvis det skal lykkes at ’vende bøtten’, er det derfor afgørende, at arbejdspladserne skruer op for fleksibiliteten i medarbejdernes arbejdsliv, pointerer Tanja Nielsen.
”Medarbejderne skal have mere medansvar og medinddragelse af deres arbejdsliv, både på vagtplanen og på måden, arbejdet udføres, så de kan se sig selv i det. Og så skal vi have skabt bedre vilkår, hvor der er flere kolleger og bedre mulighed for efter- og videreuddannelse, så man er klædt på til og tryg ved opgaverne,” siger sektorformanden.
- Hvad vil du sige til dem, der ikke kan forestille sig at arbejde fuldtid?
”Det skal være op til den enkelte, for vi skal ikke pådutte medlemmerne, hvad de skal eller vil. Men det vigtige er, at vi får sagt, at der skal skabes et arbejdsliv, hvor man kan holde til at være der i 37 timer,” siger Tanja Nielsen.
På grund af sommerferie har det ikke været muligt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening (KL).