Annonce

Rygsmerter på arbejdet? Derfor kan bevægelse være bedre end behandling


Målrettede øvelser kan være mere effektivt end medicin og kiropraktik til at forebygge og lindre rygsmerter. Se videoen, der inspirerer til øvelser for ryggen.

Annonce

Fire ud af 10 FOA-medlemmer har inden for de sidste tre måneder haft ugentlige smerter på grund af deres arbejde. Colourbox

Af Laurits Eriksen
Journalist

Annonce

Løft, skub, træk og hiv.
 
For mange af FOAs medlemmer er særligt ryggen en udsat kropsdel.
 
Hvad enten det gælder lejring af patienter på hospitalet, støvsugning på plejecenteret eller oprydning i sandkassen, belaster velfærdspersonalet ofte ryggen, når de skal udføre deres arbejde.
 
En medlemsundersøgelse fra 2023 viste, at tre ud af 10 FOA-medlemmer ugentligt tager smertestillende medicin for at kunne passe deres arbejde. Der er ligeledes mange, der søger mod kiropraktik og fysioterapi, når de oplever rygsmerter.
 
Ny forskning viser dog, at medicin og almindelig behandling ikke altid er den bedste løsning. Det skriver Dansk Sundhedsforsikring i en pressemeddelelse.
 
I stedet kan tid, bevægelse og målrettede øvelser være lige så effektive, hvis ikke mere, end traditionel behandling – også på lang sigt.
 

Her er de gode øvelser

I undersøgelsen lavet af Aalborg Universitet, fulgte forskerne 10.000 patienter med rygsmerter, der var blevet visiteret til direkte behandling hos kiropraktor eller fysioterapeut.
 
Samtidig fulgte forskerne 1000 andre patienter med rygsmerter, som blev uddannet til selv at håndtere deres smerter ved at holde sig aktive og udføre målrettede øvelser.
 
Efter 12 måneder viste resultatet, at dem, der fik behandling hos kiropraktor eller fysioterapeut, havde langt højere tilbagefald med rygsmerter end dem, der lærte at håndtere smerterne selv med øvelser, bevægelse og tid.
 
Mangler du nogle gode øvelser, der forebygger nedslidning og smerter? Så har Fagbladet FOA ”din ryg”.

Fagbladet har tidligere lavet denne video med inspiration til, hvordan du selv nemt kan udføre målrettede øvelser, der forebygger smerter i ryg, lænd og hofte.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev