Hvor hurtigt rykker brandvæsenet ud i din kommune? Få overblikket her

Når alarmen går, er der er store geografiske forskelle på, hvor lang tid der går, før brandvæsenet er på vej. Simon Jeppesen

I 44 kommuner går der nu mere end 10 minutter, fra alarmen lyder, til brandvæsenet er fremme.

17. juni 2024

Ikke overraskende er der væsentlige geografiske forskelle på, hvor hurtigt brandvæsenet forlader brandstationen efter alarm.

Til gengæld bliver forskellene større og større, viser Fagbladet FOAs kortlægning. I 44 kommuner er den gennemsnitlige responstid nu mere end 10 minutter. I 2017 var antallet 31 kommuner.

Kortlægningen viser også, at de langsommere responstider i høj grad kan forklares med voksende afgangstider. Værst ser det ud i en række nord- og nordvestjyske kommuner, hvor afgangstiden er vokset betragteligt fra 2017 til 2022.

Med en gennemsnitlig afgangstid på 5 minutter og 23 sekunder ligger Skive Kommune i toppen – eller bunden, om man vil. Ved mindre end halvdelen af udrykningerne i kommunen lykkedes det at overholde det lovbestemte krav om en afgangstid på maksimalt fem minutter.

I Folketinget diskuteres det i øjeblikket, om netop kravet om afgangstid skal skrottes for at styrke rekrutteringen af deltidsbrandfolk i tyndt befolkede område.

Afgangstider vs. responstider

Afgangstiden er den tid, der går fra beredskabet har modtaget alarmen, til første køretøjet forlader brandstationen.

Responstiden er tiden fra alarm, til brandvæsenet er fremme ved brand- eller ulykkesstedet.

Brandmand: Responstiden vil vokse

Med en gennemsnitlig afgangstid på 3 minutter og 25 sekunder placerer brandvæsenet i Tårnby Kommune sig i midten af kommunerne. Det kan forklares med to forhold, fortæller brandmand Niklas Ejstrup: At brandstationen er fuldtidsbemandet i dagtimerne, og at kommunen arealmæssigt er relativt lille.

Niklas Ejstrup har også fulgt debatten om afskaffelse af kravet om afgangstid. En afskaffelse vil formentlig ikke være noget, der påvirker responstiderne i Tårnby med kommunens størrelse in mente, påpeger Niklas Ejstrup.

”Selvom vi en gang i mellem overskrider kravet om fem minutters afgangstid, når vi stadig frem på en tid, som er fin, fordi vi er en geografisk relativt lille kommune,” siger Ejstrup og tilføjer, at det er anderledes for større og mere tyndt befolkede kommuner:

”Hvis der en kørevej på for eksempel 20 minutter, så begynder det allerede at blive kritisk, hvis afgangstiden bliver længere. Kommer man ud til en villa, og der er gået 20 minutter eller mere, så vil branden i hvert fald være udviklet. På den måde er det et spørgsmål om minutter. Det gør en stor forskel.”