Efter tragiske hændelser lukker bosted: ”Vi kan ikke længere løfte opgaven”

HabitusHuset lukker nu sit bosted i Græsted efter en uge, der både har inddraget politiet og Socialtilsynet og fået eksperter i socialret til at tale om voldsom omsorgssvigt. Arkivfoto // Jørgen True

Få dage efter 30-årig beboers dødsfald giver HabitusHuset op. Men allerede i januar rejste Socialtilsynet kritik af bostedet i Græsted.

07. juni

Efter fem dage i massiv modvind bliver bostedet HabitusHuset Ny Mårumvej nu lukket. Det meddelte direktøren i Habitus-kæden Martin Godske fredag i en mail til TV 2 Kosmopol.

Det nordsjællandske bosted kom i vælten, da tv-stationen mandag kunne fortælle, at en beboer med Downs syndrom – den 30-årige Nanna Kirstine Dahl – var død som følge af de voldsomme ætsningsskader, hun pådrog sig for godt en måned siden.

Tirsdag fulgte så nyheden om en anden beboer, den infantile autist Thomas Frank Sørensen, kort forinden var bragt på skadestuen med forgiftning efter at have spist blandt andet cigaretter.

Samtidig med at både politiet og Socialtilsynet er i fuld gang med at efterforske omstændighederne bag dødsfaldet, kaster HabitusHuset nu håndklædet i ringen.

”Vi kan ikke længere løfte opgaven med den kvalitet, som vi skal, om som beboerne har krav på,” forklarer Martin Godske beslutningen om at lukke bostedet i Græsted.

Tilsyn: For ringe faglighed

Habitus-koncernen driver i alt 22 bosteder i Danmark. Institutionen på Ny Mårumvej har huset 12 beboere – og de aktuelle udfordringer med at give dem den bedste omsorg er ikke opstået ud af det blå.

Socialtilsynets seneste rapport handler således om alt for stor udskiftning blandt personalet, som derfor ikke har den nødvendige faglighed.

”Socialtilsynet vurderer, at der er et godt stykke vej endnu før Ny Mårumvej kan præstere markant lavere gennemstrømning og flere uddannede og kvalificerede medarbejdere,” lyder den kritiske vurdering.

Det pågældende tilsyn blev gennemført 11. december sidste år, og rapporten er dateret 31. januar 2024. Og kritikken var meget konkret:

”En del medarbejdere har lav anciennitet på grund af meget høj personalegennemstrømning de seneste år, og de mange medarbejder udskiftninger påvirker fagligheden, og er også mere eller mindre en organisatorisk forstyrrelse. Borgernes grundlæggende behov er ikke foreneligt med meget høj personalegennemstrømning.”

Direktør: Berettiget kritik

I sin mail til TV 2 Kosmopol lægger Habitus-direktør Martin Godske ikke skjul på, at Nanna Kirstine Dahls dødsfald har påvirket ledelse og medarbejdere.

”Hvor frustrerende og uforståeligt det end lyder, kan vi ikke forklare, præcis hvordan ulykken er sket,” skriver han.

Samtidig understreger han, at HabitusHuset samarbejder med politiet i efterforskningen. Han vedgår, at kritikken af institutionen er berettiget. Og han fortæller, at beboerne på Ny Mårumvej nu skal flytte til andre institutioner – uden at gå i detaljer med, hvordan det kommer til at ske.

Fagbladet FOA, der tidligere har afdækket omsorgssvigt i flere af koncernens andre institutioner, har forgæves søgt svar på, hvordan lukningen foregå.

Vi har også – stadig uden held – bedt Martin Godske svare på, hvornår han indså, at det ikke længere var muligt at løfte opgaven. Endelig er det heller ikke lykkedes at få direktøren til at fortælle, om der er tilsvarende udfordringer på andre af koncernens bosteder.

FOA: Ulykkeligt med dødsfald

I FOA er næstformand Thomas Enghausen tilfreds med, at bostedet i Græsted lukker. Men det piner ham, at det først sker nu:

”Det er ulykkeligt, at der skulle et dødsfald til, før ledelsen indså, at der ikke blev taget godt nok hånd om de meget sårbare beboere,” siger Thomas Enghausen med henvisning til Socialtilsynets rapport:

”Det er et halvt år siden, tilsynet var på besøg, og kritikken er jo klokkeklar og meget tydelig. Og hvis man skal tro de beretninger fra anonyme medarbejdere, der er kommet frem de seneste dage, har forholdene overhovedet ikke ændret sig.”

Samtidig minder Thomas Enghausen også om, at lukningen ikke betyder, at de aktuelle sager går i glemmebogen.

”Politiet skal naturligvis efterforske alle hjørner af tragedien med Nanna helt til bunds,” siger FOAs næstformand og fortsætter:

”Og så er det det store spørgsmål selvfølgelig, om det her er et enkeltstående problem.”