Rørt til tårer: Anders Agger lader for første gang masken falde
’Indefra’-journalisten har fået et unikt indblik i Velfærdsdanmark gennem nogle af de ansatte, som har noget på hjerte.
03. februar
Kameraet når lige at fange Anders Aggers blottede ansigtsudtryk og tårevædede øjne, inden han åbner den dør, han står lænet op ad.
Tydeligt berørt forlader han rummet, hvor han netop har overværet en kvindelig medarbejder på krisecentret læse en historie højt for en dreng ved navn Adam.
Historien handler om, hvordan det er at se sin mor blive slået. Hvor bange, man bliver. Den følelse kan Adam genkende, for han og hans mor er netop flygtet fra en utryg situation.
I den nyeste sæson af tv-programmet ’Indefra med Anders Agger’ går den rolige jyde med den nænsomme fremtoning og de direkte spørgsmål endnu engang helt tæt på de mennesker, han følger.
I løbet af de 10 år, han har lavet programmet, har han givet danskerne et kig ind i den verden, som FOAs medlemmer bevæger sig i, når han for eksempel har besøgt plejehjem, børnehospice og psykiatrien. Men i forbindelse med Adams historie har Anders Agger for første gang nogensinde ladet sin neutrale maske falde og vist seerne noget nyt; at også han bliver påvirket af de skæbner, han møder i sit arbejde.
”Jeg er blevet god til at tage mig selv ud af ligningen. Men det er sådan nogle små vinde af normalt liv, der lige pludselig kan påvirke mig. På krisecentret gør de nemlig noget, som jeg plejer at gøre med mit barnebarn. Forskellen er bare, at medarbejderen sidder og læser en bog med Adam om det forfærdelige, han har oplevet.”
”Det kunne jeg næsten ikke være i,” siger Anders Agger, da Fagbladet FOA møder ham i Aarhus til en snak om, hvad han har gjort sig af tanker om de ansatte, han har stiftet bekendtskab med i sit arbejde.
Fortid som pædagogmedhjælper
Anders Agger har altid følt sig bedre tilpas, når han skulle interviewe mennesker i velfærdsjob end for eksempel topdirektører i Vestas, fortæller han mellem to slurke varm te. Det er ham, der har foreslået, at interviewet skal foregå i Aarhus på den nedlagte Falck-station, der nu er forvandlet til en rustik café.
I hans optik er de mennesker, der arbejder med at passe på udsatte borgere, ofte mere ligetil end de store erhvervskanoner. De har tit noget på hjerte, og så gør de et vigtigt stykke arbejde, hvor de er noget for andre i hverdagen. Det kan han af og til savne som ’privilegeret’ journalist.
”Kernen i det arbejde, som mange af FOAs medlemmer har, er jo, at I rent faktisk gør en forskel for, om et menneske kommer den ene eller den anden vej i livet,” siger han og læner sig tilbage i stolen.
Jeg får lyst til at stille mig op på en ølkasse og klappe
Anders Agger, journalist