Annonce

Mand i styrhuset på færge

Skibsfører efter domsafgørelse: ”Så skal vi til at låse vores døre igen”


Det skulle have været et punktum, der blev sat i sagen om skibsføreren Steen Winkel, der blev overfaldet og truet tilbage i 2021. Men for ham blev det kun et komma.

Annonce

Den pensionerede skibsfører Steen Winkel er skuffet over dagens afgørelse i Retten i Svendborg. Robert Wengler

Af Pernille Magaard Bøgh
journalist

Annonce

Længe har Steen Winkels retsfølelse lidt et alvorligt knæk. Og den følelse er kun blevet forstærket efter retssagen, der i dag – 22. december – fandt sted i Svendborg.

Manden, som var tiltalt for vold og trusler mod Steen Winkel, mens han tilbage i 2021 passede sit job som skibsfører på Strynø-færgen i havnen i Rudkøbing på Langeland, er blevet idømt fire måneders ubetinget fængsel.

Han dømmes desuden for vidnetrusler og for at flygte fra forrige retssag i oktober 2023, hvor han ellers var blevet anholdt.

Læs også: Steens overfaldsmand er stukket af fra retten: ”Vi har sovet med låste døre”

”Jeg er chokeret”
En ubetinget dom på fire måneder, og at den dømte er blevet løsladt indtil afsoning af dommen, chokerer Steen Winkel. Han synes, at dommen er for mild.

”Han har truet mig. Både på havnen og i retten. Og nu er han løsladt. Hvad er det for noget,” siger den nu pensionerede skibsfører.

Han har tænkt på sagen hver dag siden episoden i Rudkøbing. Derfor var det også en meget forsigtig og nervøs Steen Winkel, der med små, langsomme skridt trådte ind i retslokalet.

Han havde anmodet om, at sigtede ikke skulle være til stede, mens han afgav forklaring, fordi han og hans hustru er bange for den tiltalte.

Håber han holder sig i ro

Trods frygt og nervøsitet havde Steen mest af alt set frem til, at sagen skulle afsluttes.

”Jeg havde glædet mig til at få sat et punktum. Men det er kun et komma for mig. Vi må låse vores døre igen og trække gardinerne for. Godt, at vi har en hund, for vi er bange, nu hvor han er løsladt,” siger Steen Winkel.

Han håber, at tiden vil arbejde for ham og hustruen. Og at kommaet alligevel på sigt kan blive til et punktum.

”Man siger jo, at tiden læger alle sorg. Og hvis han holder sig i ro, håber jeg, at vi også kan få ro på.”

Vold og trusler på jobbet er alarmerende højt

Omkring hvert tredje af FOAs medlemmer er offer for vold eller bliver udsat for trusler om vold på deres arbejde. Det viser en arbejdsmiljøundersøgelse på tværs af FOAs faggrupper med over 4.000 deltagere.

I undersøgelsen svarer 35 procent, at de inden for det seneste år har oplevet trusler om vold, og 30 procent har været udsat for fysisk vold inden for det seneste år. Til sammenligning er det kun 6 procent af danskerne generelt, der har været udsat for trusler om vold og 4 procent, der har været udsat for vold på jobbet.

Forbundssekretær i FOA Maria Klingsholm kalder tallene alarmende.

”Alt for mange går på arbejde med risikoen for at blive udsat for vold og trusler om vold, og det er ikke godt nok. Jeg vil næsten gå så langt som at kalde det for en katastrofe, og jeg kan være bange for, at mørketallet er endnu højere, fordi mange medarbejdere desværre kommer til at acceptere, at vold og trusler er en del af jobbet. Men vi må aldrig acceptere vold,” siger hun.

Tidslinje: fra overfald til dom

11. juni 2021: De to skibsførere Steen Winkel og Jens Oldelund bliver overfaldet og truet, da de er i gang med at gøre Strynø-færgen klar til passagerer på havnen i Rudkøbing på Langeland. De ser en mand, der bevæger sig forbi bomme og tydelige skilte med teksten ’Adgang Forbudt’ for at fiske fra færgelejet. Da de forsøger at stoppe manden, bliver de både truet og slået.

14 juni 2022: Først efter 368 dage rejses der sigtelse i sagen – til trods for, at identiteten på den sigtede har været kendt siden anmeldelsen. Politiet meddeler, at man havde sigtet manden efter straffelovens paragraf 119, der handler om vold mod personer i offentlig tjeneste. Den lange ventetid kan ikke forklares med, at sagen er kompliceret, men at den er blevet nedprioriteret hos politiet til fordel for mere alvorlige sager.

8. juli 2022: Anklagemyndigheden tiltaler den sigtede. Det sker efter straffelovens § 244 for vold og straffelovens § 266 for truslerne mod de to skibsførere.

14. marts 2023: Sagen bliver udsat endnu en gang. Fagbladet FOA er til stede ved det planlagte retsmøde, men sagen bliver ikke afsluttet, da retsmødet udsættes, da tiltalte er syg.

18 oktober 2023: I en pause under retsmødet, da dommerne skal votere til domsafsigelse, stikker gerningsmanden af – formentligt gennem en bagdør i retsbygningen. Dommen bliver afsagt alligevel, og straffen lyder på fem måneders ubetinget fængsel og en bøde på 8.000 kroner for sagens omkostninger. Det får gerningsmanden blandt andet for at have slået Steen og hans kollega og for at have sagt, at han ville slå deres familier ihjel og brænde deres huse ned. Inden manden stikker af, når han at true Steen endnu en gang.

22. december 2023: Sigtede bliver idømt fire måneders ubetinget fængsel. Dommen modtages.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev