’Voldsom sag’: Små børn rev, nev og sparkede pædagogmedhjælper – Nu har hun fået kæmpe erstatning
”Ufatteligt, det kunne komme så langt ud,” siger faglig sekretær om pædagogmedhjælper, der blev offer for et sygt arbejdsmiljø, hvor voldsomme hændelser blandt børnene blev dagligdag.
06. december 2023
OPDATERING: Fagbladet FOA har efter nye oplysninger redigeret artiklen.
En pædagogmedhjælper har nu fået erstatning for de daglige niv, riv og slag, hun var udsat for igennem flere år i en børnehave for tre- til seksårige med særlige udfordringer.
”Det er nok den mest voldsomme sag om børn, jeg har hørt om, og jeg synes, det er meget sørgeligt, at der hverken blev grebet ind fra ledelsens eller kollegernes side,” siger faglig sekretær Berit Knudsen i FOA Trekanten, som har haft pædagogmedhjælperens sag fra dengang, den begyndte tilbage i 2019.
I oktober 2023 fik hun med FOAs hjælp 863.538 kroner i erstatning for svie og smerte, tabt arbejdsfortjeneste og yderligere erhvervsevnetab.
Har svigtet sit ansvar
Berit Knudsen peger på størrelsen af erstatningen. For den afspejler efter hendes mening, hvor dårligt hun har haft det.
Heldigvis var sagen så veldokumenteret og velbelyst hele vejen igennem, siger advokat i FOA, Tine Marie Andersen, at kommunen med det samme anerkendte erstatningsansvaret fuldt ud, uden at pædagogmedhjælperen skulle igennem en retssag. Det tyder på, lyder det fra advokaten, at arbejdsgiver er klar over, at man har svigtet sit ansvar over for hende.
Og det er Berit Knudsen enig i.
”Vi er ikke vant til, at man bare siger ja til at udbetale erstatning. Slet ikke. Så jeg vil mene, det er en anerkendelse af, at de ikke har levet op til deres ansvar,” siger Berit Knudsen.
Det fik hun i erstatning og godtgørelse
I alt fik pædagogmedhjælperen udbetalt 863.538 kroner i erstatning og godtgørelse. Det vil sige:
- 83.000 kroner plus renter på 6.760 for svie og smerte
- 308.375 plus renter på 39.654 i tabt arbejdsfortjeneste
- 425.749 yderligere i tabt erhvervsevnetab
Kilde: FOA Overenskomst
Husk dokumentationen, hvis du er udsat for voldsomme hændelser på dit arbejde
1. Jo bedre en sag er dokumenteret, jo større er muligheden for, at man kan vinde sagen, hvis du skulle være så uheldig at ende med en arbejdsskade. ”I de her sager er det enormt vigtigt, at vi kan dokumentere forløbet, og det var den her sag. Vi kunne simpelthen dokumentere, at arbejdsgiveren ikke havde gjort det, der skulle til for at ændre på forholdene, og at pædagogmedhjælperen havde været overladt til sig selv,” siger advokat i FOA Tine Marie Andersen.
2. Dokumentation kan være mange ting. Sørg eksempelvis for at få referaterne fra medarbejderudviklingssamtalerne, (MUS), hvor du kan vise, at du har råbt op om forholdene og bedt din ledelse ændre på vilkårene. ”Få det ført til referat. Det er ærgerligt, hvis man nogle år senere knækker, og vi ikke kan løfte bevisbyrden, fordi vi ikke har dokumentationen,” siger Tine Marie Andersen.
3. Det kan også være et vidne, der har bevidnet dine oplevelser. Igen er dokumentation vigtigt. For eksempel var det en hjælp, at dokumentationen i sagen var god. For eksempel afkrydsningsskemaer over, hvor mange riv, niv og slag, personalet har været udsat for.
4. Når du har sagt det til ledelsen, har den en forpligtelse til at gøre noget ved forholdene. ”En arbejdsgiver kan selvfølgelig ikke reagere på noget, den ikke har vidst, men i det øjeblik, arbejdsgiver bliver gjort opmærksom på, at der er et problem, at man f.eks. har fortalt, at man er psykisk presset eller har det dårligt, så har arbejdsgiveren en forpligtelse til at reagere og agere, og tilsynsforpligtelsen efter arbejdsmiljøloven, skærpes i min optik, når arbejdsgiverne får denne viden. Det afspejler denne sag også,” siger Tine Marie Andersen.
5. Husk: Du skal ikke tåle dårlige arbejdsvilkår. ”Vi ser mange kvinder og mænd, som tåler dårlige arbejdsvilkår meget længe, fordi de tænker, at de ikke vil svigte deres borgere eller kolleger. De går simpelthen meget langt, indtil de knækker,” siger Tine Marie Andersen.
6. Et ekstra vederlag, som i dette tilfælde er ingen undskyldning. ”Bare fordi du får penge for at arbejde i en udsat position, er det jo ikke ok,” siger Tine Marie Andersen.
Kilde: Advokat i FOA, Tine Marie Andersen