Klog på pædagogik: Uddannelse og opkvalificering er svaret på – næsten – alt

”Rejsen fra ikke-uddannet til uddannet er vigtig, og den giver en god faglig stolthed hos medlemmerne,” sagde sektorformand Kim Henriksen. Han vil gerne inspirere endnu flere medlemmer til at tage en pædagogisk assistentuddannelse på 42 uger. Tobias Stidsen

Pædagogisk Sektor i FOA har sat kursen for de næste fire år, hvor uddannelse bliver et nøgleord – hvad enten det gælder kampen om arbejdskraften, kvaliteten af dagtilbuddene, børn i udsatte positioner eller forholdene på det specialiserede døgnområde.

20. november 2023

De henved 39.000 medlemmer af Pædagogisk Sektor i FOA kan se frem til, at deres nyvalgte sektorbestyrelse kommer til at arbejde endnu mere med uddannelse og opkvalificering.

I sin beretning på sektorens årsmøde 20. november i Aalborg nævnte formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen flere sejre fra de forgangne år, herunder minimumsnormeringerne, der træder i kraft 1. januar 2024.

”Jeg er glad for loven om minimumsnormeringer. Men det handler langt fra kun om flere hænder. At opkvalificere medarbejderne er en stor del af løsningen. Derfor er jeg glad for opkvalificeringspuljen, og ikke mindst for at det lykkedes os at få dagplejerne med i puljen,” sagde Kim Henriksen.

Dermed slog han et afgørende tema for årsmødet an. For der blev talt rigtigt meget om uddannelse på årsmødet. Også da talen faldt på kvaliteten i de kommunale dagtilbud.

”Når den nationale undersøgelse af kvaliteten af dagtilbud for 0-2-årige kan vise, at 38 procent af tilbuddene i daginstitutionerne og 43 procent af tilbuddene i dagplejen ikke lever op til standarderne, ja så kalder det altså på mere uddannelse,” fastslog Kim Henriksen.

Fremtiden er faglært

Årsmødet mundede ud i et godkendt målprogram, som også bærer præg af ønsket om flere faglærte.

”Vi skal udnytte den position, at der er kamp om arbejdskraften, og at der skal ansættes mere pædagogisk personale i dagtilbud, på det specialiserede døgnområde og på skoleområdet,” sagde Kim Henriksen, og fortsatte:

”Fremtiden bliver et faglært arbejdsliv for vores medlemmer. Det løfter kvaliteten, det giver et bedre arbejdsliv og et bedre økonomisk levegrundlag. Det øger også muligheden for beskæftigelse, så man har en større chance for at blive i faget, hvis efterspørgslen på pædagogisk personale skulle falde.”

Målprogrammet beskriver, at det er ok, at man som medlem kan blive på den samme arbejdsplads eller i det samme fag i både 10, 20 og 30 år. Men arbejdsgiverne skal fremover sørge for, at de medarbejdere, som ikke har en pædagogisk uddannelse ved ansættelsen, får den i løbet af deres ansættelse.

Fagligt styrket arbejdsliv

Den megen fokus på uddannelse og faglærte fik FOA-afdelingen LFS til at satte foden ned – og kræve ændringsforslag, som bl.a. blødte nogle vendinger op til ’uddannelse i bred forstand’ og ’et fagligt styrket arbejdsliv’.

”Kan en ufaglært pædagogmedhjælper se sig selv her? Vi skal kunne favne alle medlemmer på det pædagogiske område. Faglig kunnen kommer ikke kun fra formel uddannelse,” fremhævede Martin Kragballe, der er formand for almenområdet i LFS.

Han blev bakket op af sin afdelingsformand Kirsten Gunvor Løth.

”Omsorgs- og pædagogmedlemmerne er en stor gruppe, og mange betragter ikke sig selv som uuddannede. Alt handler ikke om uddannelse. For eksempel var det en omsorgsmedhjælper, der hejste flaget, kontaktede TV 2 og talte om omsorgssvigt, hvilket førte til dokumentaren ’Nødråb i natten’,” sagde LFS-formanden.

Whistleblower fra TV 2-dokumentar: Ingen går på arbejde for at udøve omsorgssvigt

 

Flere har brug for støtte

Netop det specialiserede døgnområde fik også en del ord med på vejen. Målprogrammet slår fast, at antallet af børn, unge og voksne, der har behov for hjælp og støtte er stigende, samtidig med at deres behov bliver stadig mere komplekse og sammensatte. Hvilken igen kalder på uddannelse og på, at den pædagogiske indsats bliver tilpasset individuelle behov.

”Vi har undersøgelser, hvor 80 procent siger, at tilbuddene reelt ikke er afstemt med borgernes behov. Desuden er vi i den situation, at 4 ud af 10 på området er timelønnede. Vi ser eksempler på vagtrul, hvor der kun er ét fastansat medlem, og resten er timelønnede,” sagde Kim Henriksen, og slog fast:

”Så også her skal vi presse på for højere kvalitet og mere uddannelse.”

Kim Henriksen blev genvalgt uden modkandidat. Både beretningen og målprogrammet kan ses på foa.dk.

Her er den nye sektorbestyrelse

Kim Henriksen (formand for Pædagogisk Sektor)
René Johannsen (FOA Frederikshavn)
Karin B. Mathisen (FOA Randers)
Hanne W. Jørgensen (FOA Odense)
René Strunch (FOA Vestsjælland)
Annette Meller (FOA Frederikssund)
Kirsten Gunvor Løth (LFS)
Julie Møller Brøsted (FOA Århus)
Martin Kragballe (LFS)
Frank Lundgren (PMF Fyn)
Anne-Grethe Sveistrup (FOA Nordjylland).