Medarbejdere på skjult kamera i TV 2-dokumentar er ikke alene: Fire ud af ti oplever forrået adfærd

Mathias Hansen bor på Odinsgård i Haderslev Kommune. I TV 2’s dokumentar ser man, at han råber efter hjælp i en time og 14 minutter om natten uden held. Hans mor Lis Hansen har sammen med en anden familie nu politianmeldt Odinsgård. TV 2 DANMARK ©

Det er ikke kun på bostederne Lynghuset og Odinsgård, at de ansatte har en forrået adfærd. Fænomenet er meget udbredt på den slags arbejdspladser, viser ny undersøgelse.

01. november 2023

En beboer, der selvskader uden at få hjælp. Fyldte bleer og medarbejdere, der ikke reagerer. En beboer, der skriger på hjælp i mere end en time uden held. Og en ledelse, der ikke lytter, når medarbejderne klager.

I en ny dokumentar fra TV 2’s Operation X ”Nødråb i natten” er seerne vidner til, at der på Lynghuset i Københavns Kommune og på Odinsgård i Vojens i Haderslev Kommune, som begge er bosteder for borgere med handicap, er medarbejdere, der opfører sig forrået overfor beboerne.

Det har TV 2 dokumenteret med både skjulte lydoptagelser og videooptagelser foretaget af en muldvarp – en journalist, som er blevet ansat på Lynghuset undercover.

”Beboerne bliver omsorgssvigtet, de får ikke bad, de får ikke bleskift. De får ikke den pleje og omsorg, de skal have. Det sker dagligt. Hver evig eneste dag,” lyder det fra whistlebloweren Manje Hasso, der er tidligere omsorgsmedhjælper på Lynghuset, og som har kontaktet TV 2 for at råbe op om problemerne.

4 ud af ti oplever tegn på forråelse

Men personalet på Odinsgård og Lynghuset er ikke alene om at være en del af en forrået kultur.

43 procent af de ansatte på det specialiserede specialområde – i socialpsykiatrien og på kommunernes handicapområde – oplever ugentlige tegn på forråelse på deres arbejde. Det viser en ny medlemsundersøgelse fra FOA.

Samtidig oplever 55 procent af de ansatte på landets bosteder, at bemandingen hver uge er utilstrækkelig i forhold til de opgaver, der skal løses.

Undersøgelsen viser også, at der er en sammenhæng mellem, hvor ofte bemandingen er utilstrækkelig, og hvor ofte medarbejderne oplever tegn på forråelse. Jo oftere bemandingen er utilstrækkeligt, jo oftere oplever de ansatte tegn på forråelse.

Medarbejdere har råbt op

Og problemet med utilstrækkelig bemanding på Lynghuset er ikke nyt.

I en artikel i Fagbladet FOA fra 2021 fortæller en medarbejder, at de har for mange vikarer og ufaglærte, og at der bliver skåret ned på personalet.

”Der bliver mere at lave, det bliver fysisk hårdere og hårdere. Og det kan jeg mærke på egen krop, fra jeg startede i Lynghuset og til i dag. Det handler om nedskæringer, om at vi bliver færre hænder til de samme opgaver. Det er en udvikling, der har været undervejs længe, og som ikke kun er et problem, der hører sommerferien til,” lød det allerede dengang fra en medarbejder.

FOA: Sådan noget må aldrig finde sted

Hos FOA fortæller formand Mona Striib, at hun er rystet og dybt berørt over det, hun ser i dokumentaren fra TV 2.

”Sådan noget må aldrig finde sted,” siger hun

Hun og FOA mener, at der både skal tilføres området flere ressourcer, rettes op på den forråede kultur blandt medarbejderne, og så skal ledelsen på banen.

”Det er forfærdeligt, at medarbejdere, som gang på gang har råbt op om ting, der ikke er i orden, måske til sidst enten forlader faget eller giver op og tænker, at de har gjort, hvad de kan. Det er jo helt forfærdeligt, at det kan være en glidebane på den måde,” siger Mona Striib, som også er rystet over, at både kommunen og Socialtilsynet kan blåstemple et bosted som et sted med god kvalitet, samtidig med at den her slags forråelse foregår.

 

Beboerne bliver omsorgssvigtet, de får ikke bad, de får ikke bleskift. De får ikke den pleje og omsorg, de skal have. Det sker dagligt. Hver evig eneste dag.

Manje Hasso, tidligere omsorgsmedarbejder på Lynghuset

Minister indkalder FOA 

Den socialdemokratiske social- og boligminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, skriver på mediet X, at historierne i TV 2’s dokumentar er ’forfærdelige og hjerteskærende’. Hun vil derfor kalde parterne på handicapområdet – herunder FOA – til møde, så de i fællesskab kan få ’ændret fundamentalt’ på området, lyder det.

Hos FOA er den åbning kærkommen.

”Vi har ikke modtaget en invitation endnu, men vi møder selvfølgelig op, og vi kommer til at tage det med, som vi har sagt i årevis – nemlig at man har forsømt det her område. Det har været et blødende sår i forhold til medarbejdernes ressourcer. Man har forsømt at uddanne personale, der har været for mange ledelsesskift, og så skal vi selvfølgelig omgående sætte ind med initiativer, der skal komme forråelsen til livs, og bakke op om de medarbejdere, som i årevis har råbt op om, at tingene ikke er, som de skal være,” siger FOAs formand, Mona Striib.