Børnehave har droppet alle lækkerier til fødselsdage: ”Det er en lettelse for forældrene”
Hvordan går det for sig, når børnene hverken må dele kage, boller eller frugt ud til fødselsdage? Det kan du høre i det nye afsnit af podcasten ’Færdigt Arbejde’.
04. oktober 2023
Vi er verdensmestre i slik. Faktisk er der ikke noget land i verden, hvor befolkningen spiser så mange vingummier, labre larver og andet guf, som vi gør i Danmark, så det søde fylder rigtig meget i danskernes kost. Også hos små børn.
Det siger adjunkt Bodil Just Christensen, der har forsket i danskernes madkultur og været med til at udvikle projektet ’Er du for sød’ for DTU Fødevareinstituttet.
Hun medvirker i det seneste afsnit af Fagbladet FOAs podcast, der denne gang handler om, hvordan mad – ofte søde sager – er så indlejret i vores måde at fejre fødselsdage og andre festlige begivenheder, at vi slet ikke tænker over, at det kunne være anderledes.
”Børn gør jo det, vi lærer dem – især når det handler om værdier, så i mine øjne handler det meget om, at man i dagtilbuddene tager stilling til, hvilke værdier man gerne vil give videre til børnene,” siger Bodil Just Christensen.
Børnehuset Gredstedbro i Esbjerg har valgt at gå nye veje, når der er fødselsdag, og derfor skal forældrene slet ikke tage noget med til at dele ud, fortæller pædagogmedhjælper Sanne Helene Lundgaard, der også er gæst i podcasten.
Hendes erfaring er, at børn og medarbejdere får nogle rolige fødselsdagsfejringer, der er lige for alle børn, fordi de har taget alt spiseligt ud af ritualet.
”Vi holder fast i fejringen, for det er en fest, men vi gør det, uden at mad eller søde sager fylder noget, og vi oplever faktisk, at det er lettelse for forældrene, at de ikke skal have noget med. Det fjerner noget præstationspres.”