Annonce

Finansminister Nicolai Wammen (S), økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt. (M) præsenterer regeringens finanslovsforslag på et pressemøde

Få overblikket: Det betyder finansloven for dig


Regeringen kom i dag med sit udspil til næste års finanslov. Her er et overblik over nogle af de hovedpunkter, der kan få betydning for dig som FOA-medlem.

Annonce

Finansminister Nicolai Wammen (S) (i midten), økonomiminister og vicestatsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) (tv.) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) præsenterede i dag regeringens udspil til næste års finanslov, som viser, hvad regeringen har tænkt sig at prioritere i det kommende år. Ida Marie Odgaard, ritzau/Scanpix

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Sundhed, borgernær velfærd, uddannelse, den grønne omstilling og indsats mod bander er nogle af de områder, som regeringen har valgt at prioritere i udspillet til en finanslov for 2024, som blev præsenteret i dag af finansminister Nicolai Wammen (S), økonomiminister og vicestatsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

Finanslovsforslaget, der har fået titlen ’Fremtidssikring af Danmark’, lægger blandt andet op til, at psykiatrien endelig får nogle af de midler, alle i årevis har råbt op om, at den trænger til. Desuden er der blandt andet afsat flere penge til den grønne omstilling og erhvervsuddannelser.

Finansminister: ”Bomstærk økonomi”

”Kassen er blevet større, og inflationen er blevet mindre, siden vi stod her sidst. Dansk økonomi er med andre ord bomstærk. Årets finanslov er lidt mindre kedelig end de gange, hvor jeg har stået her alene. Ved de tidligere finanslove har opgaven været at banke inflationen ned. Nu er der heldigvis plads til andet,” sagde Nicolai Wammen på pressemødet.

Kommunerne kæmper lige nu med følgerne af sidste års store prisstigninger. Og regionerne har meldt ud, at de mangler 2,5 milliarder kroner op til budgetlægningen for 2024, og i sommer stod det klart, at inflationen for kommunernes vedkommende havde spist 1,9 milliard kroner af deres ’prioriteringsrum.’ Det betød, at kommunerne ikke fik ekstra penge med i økonomiaftalen.

I den forbindelse har regeringen fundet en milliard kroner til kommuner og regioner i finansloven for næste år. Det er dog ikke nok til, at FOAs formand, Mona Striib, er begejstret.

”Samlet set er det vores vurdering, at kommuner og regioner mindst mangler 3 milliarder kroner for at kunne følge med. På den baggrund rækker 1 milliard kroner ikke særlig langt. Regeringen kalder sit udspil for en ’Fremtidssikring af Danmark.’ Desværre må vi konstatere, at velfærden ikke er fremtidssikret med forslaget, som det ligger nu,” siger Mona Striib.

Her er nogle af hovedpunkterne i finanslovsforslaget:

Flere penge til psykiatrien

Diskussionen blussede op efter tragedien i Fields, og nu vil regeringen gøre alvor af tankerne om, at psykiatrien skal have en akuttelefon, ligesom 112, hvor mennesker med psykiske lidelser eller deres pårørende skal kunne ringe ind i akutte situationer og få hjælp.

Der er så mange mennesker, der har brug for, at vi har en bedre psykiatri. Både dem, der bliver ramt og deres familie og pårørende, og der skal vi gøre det bedre, og det bliver der mulighed for nu, sagde  finansminister Nicolai Wammen på pressemødet.

Fra 2024 til 2030 vil regeringen løbende tilføre psykiatrien hundredvis af millioner kroner, indtil den økonomiske ramme for psykiatrien er blevet 3,2 milliarder kroner højere, end den er i dag.

Løft til erhvervsskoler og uddannelser

Erhvervsuddannelser skal gøres mere attraktive, og kvaliteten skal løftes. Det lovede undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) allerede tilbage i august, hvor han bebudede, at erhvervsuddannelserne skulle have 900 millioner kroner ekstra om året frem mod 2030.

Derudover skal pædagoguddannelsen, hvis ekstratilskud på 47,4 millioner udløber, have samme beløb til næste år. Første gang, ekstrabevillingen blev givet, var i 2019, efter at Danmarks Evalueringsinstitut konkluderede, at kvaliteten på uddannelsen var for lav.

Hjælp til svage elever i folkeskolen

De svageste elever i folkeskolen skal have et løft. Derfor afsætter regeringen 500 millioner kroner årligt, der skal løfte de 10 procent svageste elever i folkeskolen, når det gælder læsefærdigheder og matematik. Først afsættes der 35 millioner om året til et særligt tilrettelagt læringsforløb, og fra 2028 skal der afsættes 500 millioner kroner årligt.

Ordning med 110 procent dagpenge gøres permanent

Regeringen lægger op til at permanentgøre den ordning, der gør det muligt for ledige at tage en erhvervsuddannelse med en dagpengesats på 110 procent inden for et område, hvor enten private eller offentlige arbejdsgivere har akut mangel på arbejdskraft.

Det betyder, at ledige, der er fyldt 30 år, og som er ufaglærte eller har en forældet uddannelse, får ret til 110 procent af den normale dagpengesats, når de eksempelvis er under uddannelse til social- og sundhedsassistent.

Velfærd – i kommuner og regioner

Regeringen vil give samlet 1 milliard kroner om året til kommunerne og regionerne for at løfte ”den borgernære service.” Kommunerne får 650 millioner, mens regionerne får 350 millioner kroner.

Højere kørselsfradrag og billigere færgebilletter

Regeringen vil afsætte 200 millioner kroner, der skal gøre det mere attraktivt at bo på landet. Blandt andet ved at bruge nogle af pengene på udkantsgymnasier, erhvervsuddannelser, VUC, bredbånd i landdistrikter og landsbyfornyelse.

Desuden vil regeringen hæve udgifterne til kørselsfradraget med 100 millioner kroner om året i fire år. Og der lægges også op til, at færgebilletter skal blive billigere. Det er det såkaldte landevejsprincip, som regeringen refererer til, når den vil øge tilskuddet til færgebilletter med 51 millioner kroner om året i fire år. Landevejsprincippet sikrer, at transport med færge til og fra ikke brofaste øer koster det samme, som hvis man tilbagelagde en lignende strækning på landevej.

Grøn omstilling

Ifølge finansminister Nicolai vil regeringen levere på de klimamål frem mod 2025 og 2030, som er sat tidligere.

Desuden vil regeringen afsætte 1 milliard kroner til den grønne omstilling i 2024.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev