Skandale-institution lukker og slukker: Socialtilsyn har fået nok

”Tværtimod ses det, at tilbuddets ledelse og direktion er styret af økonomiske hensyn frem for omsorgen for borgeren,” sådan skriver Socialtilsyn Midt i et brev til Kanstrupgaard, som Nordjyske har fået aktindsigt i. Kanstrupgaard er indstillet til at lukke og mister derfor tilladelsen til at drive forsorgshjemmet ved Hadsund. Michael Bo Rasmussen

Kanstrupgaard er indstillet til lukning og mister sin tilladelse til at drive forsorgshjem. Det sker efter flere år med historier om rystende og uforsvarlige forhold for både borgere og ansatte på det private tilbud i Mariagerfjord Kommune.

12. juli 2023

Socialtilsyn Midt har ikke længere tillid til, at Kanstrupgaard Forsorgshjem kan og vil rette op på den mangelfulde kvalitet, der er blevet påpeget gennem flere år.

Det skriver Nordjyske, der har fået aktindsigt i en række dokumenter fra Socialtilsyn Midt. 

”Det ses ikke, at tilbuddet har de ledelsesmæssige kompetencer der skal til for at drive et tilbud efter servicelovens paragraf 110.”

”Tværtimod ses det, at tilbuddets ledelse og direktion er styret af økonomiske hensyn frem for omsorgen for borgeren,” skriver Socialtilsyn Midt i et brev til Kanstrupgaard, som Nordjyske har fået aktindsigt i.

Derfor har Socialtilsynet indstillet Kanstrupgaard til lukning, da tilsynet ikke har tillid til, at der kan eller vil blive rettet op på den mangelfulde kvalitet. Det betyder helt konkret, at Socialtilsynet inddrager forsorgshjemmets godkendelse, og årsagen er ’kvalitetsmangler af alvorlig karakter’.

Overfor Nordjyske afviser direktør Rie Kanstrup, at stedet, som bærer hendes navn, er ’blevet lukket ned’ af Socialtilsyn Midt. Man har derimod selv valgt at lukke ned.

Dog har Kanstrupgaard først valgt at lukke ned efter, at socialtilsynet har varslet, at det vil trække godkendelsen tilbage, lyder det fra tilsynschef i Socialtilsyn Midt, Ulla Andersen, i artiklen fra Nordjyske.

Opretter nyt botilbud

På Fagbladet FOA har vi tidligere fortalt om de meget kritisable forhold på forsorgshjemmet. Arbejdstilsynet vurderede ud fra tre forskellige tilsynsbesøg fra marts til juni 2022, at der kunne findes risiko for vold ved alenearbejde, særlig risiko for vold ved alenekørsel og store problemer i det psykiske arbejdsmiljø på det private bosted i Hadsund.

Desuden har vi på fagbladet kunne berette om, hvordan en 45-årg mand udsatte en 30-årig kvindelig ansat for vold, trusler og frihedsberøvelse på Kanstrupgaard. En kvinde, der i dag lider af PTSD, efter at hun arbejdede på forsorgshjemmet.

Men på trods af de mange rystende og uforsvarlige forhold for både ansatte og borgere, åbnede firmaet bag Kanstrupgaard Forsorgshjem, Organisationen for Social Indsats i december 2022 et nyt forsorgshjem. Der er tale om Dalbygaard Botilbud i Randers Kommune.

Det skete, selvom Kanstrupgaard i første omgang fik afslag af Socialtilsyn Midt på at udvide med en ny afdeling i landsbyen Dalbyneder i Randers Kommune grundet kvalitetsproblemer. Alligevel lykkedes det folkene bag forsorgshjemmet at åbne i Randers Kommune med den samme personkreds, men med et andet tilbud. Det var muligt pga. et smuthul i socialtilsynsloven, skriver Randers Amtsavis.

Det er alene et spørgsmål om juridisk teknik, siger Ulla Andersen, der er tilsynschef ved Socialtilsyn Midt til Randers Amtsavis. Hun forklarer, at hvis man vil udvide et eksisterende tilbud, så går man ind og kigger på historikken eller den eksisterende drift. Men når der startes et nyt selvstændigt botilbud, er socialtilsynet pålagt at se på det med nye øjne, og ledelsessammenfaldet gør ingen forskel på juraen.

FOA: Det her er stærkt bekymrende. Lovgivningen halter

Peter Bech Christensen, der er næstformand i FOA Mariagerfjord, begræder ikke lukningen, men er frustreret over, at problemerne nok flytter med til det nye botilbud, selvom det er i en anden kommune:

”Jeg frygter helt ærligt, at problemet flytter med til Randers Kommune. Vi har ikke set nogen beviser på, at arbejdsgiveren vil gøre noget anderledes for at sikre et bedre arbejdsmiljø for de ansatte eller sikre omsorgen på anden vis for borgerne,” siger Peter Bech Christensen og fortsætter:

”Her bliver valuta og økonomi sat over hjælp og gode arbejdsforhold. Og det er da lidt pudsigt, at man først vælger at lukke ned, når man er blevet varslet om lukning.”

For ham at se, er der noget helt galt med lovgivningen på området, og han minder om, at forsorgshjemmet er til nogle af samfundets allermest svage og udsatte borgere.

”Lovgivning halter på det her område mere end noget andet. Vi har private bosteder, der fungerer, men det her er endnu et eksempel på, at det er muligt at udnytte systemet til at skabe profit. Men det der gør mig allermest harm, er det arbejdsmiljø, der tilbydes medarbejderne, fordi vi ved, at de går derfra med ar på sjælen. Det har vi flere eksempler på. Det burde have store konsekvenser at tilbyde medarbejdere sådan et arbejdsmiljø.”

De nuværende ansatte på Kanstrupgaard, som også tæller FOA-medlemmer, er grundet lukningen blevet tilbudt arbejde på Dalbygaard Botilbud.

Vi har på fagbladet FOA forsøgt at få en kommentar fra Rie Kanstrup, men hun er ikke vendt retur inden artiklens deadline.

Opdatering: Vi har på Fagbladet FOA været i kontakt med FOA Randers, der oplyser, at de er meget optaget af sagen og følger nøje med i forholdene omkring Dalbygaard Botilbud.