62 år – udbrændt og ramt af stress: Får nej til seniorpension

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at det er blevet sværere at få seniorpension. Tendensen understøttes af en undersøgelse blandt sagsbehandlere i FOA. De oplever, at det ikke mindst går ud over folk, der er psykisk nedslidt. Colourbox

Flere nedslidte oplever, at det er blevet sværere at få tilkendt seniorpension. Det sker samtidig med, at regeringen har varslet, at ordningen skal halveres fra seks til tre år. Og nu vil beskæftigelsesministeren heller ikke udelukke forringelser i et særligt vilkår om de nedslidtes erhvervsevne.

03. april 2023

Hun er 62 år og kan ikke mere. Hun er udbrændt, ramt af arbejdsrelateret stress og i voldsomt underskud for det nødvendige B12-vitamin, som betyder så meget for kroppens kemiske balance.

Siden hun i juli sidste år først blev sygemeldt og derefter fyret fra sit job i ældreplejen, har hun håbet at blive tilkendt seniorpension.

Hverken B12-behandling eller psykologsamtaler har nemlig virket. Det vil medicinsk, psykiatrisk behandling heller ikke, vurderer hendes læge, der også anser det for usandsynligt, at hun kan vende tilbage til omsorgsfaget.

Den 62-årige kvinde er ganske enkelt psykisk nedslidt. Hun er FOA-medlem, men af hensyn til sin sag ønsker hun ikke sit navn frem. Redaktionen er bekendt med hendes identitet.

Læs også: Tidlig tilbagetrækning: Her er reglerne regeringen vil ændre

Tror ikke på hendes læge

Alligevel må hun – i hvert fald i første omgang – glemme drømmen om seniorpension. Forleden fik hun nemlig afslag på sin ansøgning, der ligesom andre ansøgninger behandles af seniorpensionsenheden i ATP. Og her har den lægefaglige konsulent – uden at møde hovedpersonen – underkendt kvindens egen læge.

Af afslaget fremgår det, at sosu-medarbejderens arbejdsevne først kan vurderes, når hendes tilstand er ’stationær’, og mulighederne for behandling er ’udtømte’ – og hun altså har været forbi en psykiater. Derfor mener seniorpensionsenheden heller ikke, at hendes arbejdsevne begrænser sig til højest 15 timer om ugen i hendes gamle job.

”Det er ganske enkelt uartigt,” siger Lone Fauerholdt Knudsen, der som konsulent i FOA Midt- og Vestjylland har bistået den 62-årige sosu-medarbejder og ser ordningen som den oplagte hjælp til det pågældende medlem.

Læs også: Seniorpension: Kirsten nåede det, lige før fælden klapper

Sagsbehandlere: Flere får afslag

Men nu er seniorpensionen under pres. Den nye SVM-regering – Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne – vil ændre vilkårene i tilbuddet, der har eksisteret i godt tre år og udmærker sig ved, at nedslidte kan visiteres til seniorpension i op til seks år før, de ellers kan gå på pension. Betingelsen er, at der ikke er udsigt til, at de får det bedre – og at de højest kan arbejde 15 timer om ugen i deres seneste job. Ifølge regeringen skal perioden begrænses til tre år.

Det er i det lys, sagen om den 62-årige sosu-medarbejder er interessant. Hendes historie er nemlig ikke usædvanlig. Ifølge en undersøgelse blandt 29 socialrådgivere og faglige sagsbehandlere i FOA – foretaget i sidste uge – oplever 18 af dem, at det inden for de seneste seks måneder er blevet sværere at få tilkendt seniorpension.

Og knap halvdelen af de adspurgte – 13 ud af de 29 sagsbehandlere – vurderer, at seniorpensionsenheden afgør sagerne, selv om de ikke er tilstrækkeligt belyste, og at oplysninger fra ansøgerens egen læge underkendes.

Tendensen understøttes af TV 2, som – med henvisning til nye tal fra Beskæftigelsesministeriet – fortæller, at 30 procent af alle ansøgninger blev afvist i 2022 mod 7 procent i 2020.

Og alene på Lone Fauerholdt Knudsens skrivebord i FOA Midt- og Vestjylland ligger der aktuelt en håndfuld næsten identiske afslag.

”Det ulykkelige er, at det især er sager om psykisk nedslidning, der afvises,” siger hun og suppleres af kollegaen Jane Andreasen fra FOA Vendsyssel.

I undersøgelsen nævner hun, at hun aktuelt har flere sager, hvor seniorpensionsenheden går imod ansøgerens egen læge og fastslår, at der ikke er sket en forværring i den pågældende ansøgers helbred, og at vedkommende derfor bør kunne arbejde over 15 timer om ugen.  

Læs også: Fingrene væk fra tidlig pension, Mette

Opslidende og uværdigt

Overfor TV 2 forklarer seniorpensionsenhedens chef, Christine Schmitz, udviklingen med, at stadigt flere ansøgere ikke lever op til betingelserne. Men i FOA er forbundssekretær Maria Klingsholm rødglødende og helt uforstående over udviklingen, som hun betegner som udtryk for ’administrativ tænkning’.

”I mange af de sager, vi taler om, ligger det lige til højrebenet at give dem seniorpension. Det er mennesker, der virkelig er nedslidt, så det er stærkt bekymrende, at seniorpensionsenhedens lægefaglige konsulenter i stigende grad underkender ansøgerens egen læge,” siger Maria Klingsholm.

Hun bekymrer sig især om, hvad der skal ske med de medlemmer, der får afslag. Langt hovedparten af de FOA-medlemmer, der visiteres til seniorpension, er forinden på sygedagpenge, i fleksjob eller på en lignende offentlig ydelse.

”Hvis de får nej til seniorpension, kan de se frem til opslidende afklaringsforløb, men alligevel er det ikke sikkert, at de indfrier kravene til at komme på førtidspension,” siger Maria Klingsholm.

Minister freder ikke 15-timers regel

Den bekymring deler beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ikke.

”Den her gruppe har ikke fået deres seniorpension, fordi de ikke kan arbejde mere, men fordi de ikke havde arbejdsevne inden for det, de kommer fra. For alle andre arbejdspensioner vurderes man på, om man kan arbejde i andre brancher. Det gør de ikke i denne gruppe, som derfor har lettere adgang til deres ydelse. Der vil være andre ydelser til dem, hvis ikke seniorpensionen er der,” sagde hun, da hun på et samråd sidst i februar skulle forsvare regeringens planer.

Efter samrådet spurgte Fagbladet FOA ministeren, om hun – når forhandlingerne går i gang – vil holde fast i, at ansøgere til seniorpension stadig skal vurderes på, om de højest kan arbejde 15 timer om ugen inden for deres seneste job. Det er Ane Halsboe-Jørgensen ikke sikker på:

”Det er noget af det, vi må drøfte med de andre partier. Hvis folk er for syge til at arbejde, skal de ikke arbejde, men det skal de ikke, uanset om de 57 eller 47 år. Husk på, at seniorpensionen er meget ny, og før skulle folk passe ind i de øvrige kasser, og vi har stadig andre ydelser som fleksjob og førtidspension,” svarede hun.

Den reaktion er forbundssekretær i FOA, Maria Klingsholm, ikke glad for:

”Hvis regeringen ikke alene halverer seniorpensionen fra seks til tre år, men også ændrer det vilkår, der adskiller denne ordning fra andre, afskaffer man jo reelt seniorpensionen. Der vil være mange nedslidte FOA-medlemmer i den aldersgruppe, der hverken har helbred eller mulighed for at omstille sig til andre fag,” siger hun.

I alle de tilfælde, hvor FOA og det pågældende medlem er uenig i et afslag på seniorpension, vil afslaget blive påklaget til Ankestyrelsen. Indtil nye regler træder i kraft, gælder de nuværende aftaler for alle, der allerede er tildelt seniorpension eller har søgt og får ansøgningen godkendt.