Forstå din løn: Sådan er den skruet sammen
Langt den største del af din løn kommer fra de centralt aftalte overenskomster, som gælder i hele landet på dit arbejdsområde. Det kaldes centralløn. En mindre del af din samlede løn bliver aftalt lokalt og kaldes lokalløn.
27. februar 2023
Herunder kan du se, hvordan lønnen er sammensat for en gennemsnitlig medarbejder på FOAs fire områder: social- og sundhed, pædagogisk, kost og service og teknik og service.
Bemærk, at du vælger nyt område ved at trykke på pilene nederst.
Lokalløn (= decentral løn)
Lokalløn – som også kan kaldes decentral løn – bliver aftalt lokalt og kan opnås enten via forhåndsaftaler, ved nyansættelse, ved nye arbejdsopgaver/arbejdsfunktioner eller ved de årlige lønforhandlinger.
På din lønseddel vil der stå ’Decentralt aftalt tillæg’, hvis der er tale om lokalløn, der stammer fra en forhåndsaftale.
Og hvis det er lokalløn, der er aftalt for den enkelte, vil der stå 'Individuel aftale'. Som offentligt ansat har du ret til at få forhandlet lokalløn en gang om året. Lønkravet skal rejses via din tillidsrepræsentant eller FOA-afdeling.
Central løn
Udover grundlønnen, som er langt den største del af din løn, kan du få kvalifikationsløn og funktionsløn, som er aftalt via overenskomsten i form af ekstra løntrin og/eller løntillæg.
For eksempel får langt de fleste medarbejdere på en FOA-overenskomst mere i kvalifikationsløn i takt med stigende anciennitet. På din lønseddel vil det typisk stå som et centralt aftalt tillæg.