Lokalløn: Arne fik et løft på 10 løntrin
Som nyansat pedel troede Arne Nielsen, han skulle starte på laveste løntrin. Men FOA argumenterede for, at han skulle honoreres for både erfaringer og evner.
14. februar 2023
Da Arne Nielsen i juli 2022 blev ansat som teknisk servicemedarbejder på Løvdalen Plejecenter i Frederiksværk, var han først og fremmest glad for at komme i arbejde igen.
Som 64-årig – han er siden blevet 65 – havde han gennem ni måneder på dagpenge kun fået afslag, når han to gange ugentligt søgte arbejde. Og han havde eksempelvis oplevet, at de ledige stillinger inden for hans gamle fag som miljøtekniker gik til akademikere.
Der var dog en væsentlig ting ved det nye job som teknisk servicemedarbejder, Arne Nielsen gerne ville have ændret. Og det var lønnen. Han blev tilbudt at starte på løntrin 17, og da han kun skulle arbejde 25 timer om ugen, svarede det til knap 16.900 kroner om måneden.
”Jeg tænkte, at sådan måtte det være i starten, når jeg kom som helt ny i faget. Det vigtigste var at få foden inden for på en god arbejdsplads,” siger han.
Gør det ekstraordinært godt
Som miljøtekniker havde Arne Nielsen gennem 35 år arbejdet med servicering af borgere og politikere. Han har haft sin næse i alle mulige miljøspørgsmål og været tovholder på talrige sager, og den erfaring burde, mente han, kvalificere ham til en højere løn.
Det ønske kunne arbejdsgiveren, Halsnæs Kommune, umiddelbart ikke imødekomme. Heller ikke selvom hans nye leder på plejehjemmet ret hurtigt noterede, at Arne Nielsen gjorde det ’ekstraordinært godt’ og løste alle opgaver ’supertilfredsstillende’.
Den vurdering greb FOA i Frederikssund, da faglig medarbejder Louise Breck kiggede på kommunens tilbud og bad om en lønforhandling.
Resultatet taler for sig selv: Arne Nielsen blev løftet 10 løntrin og landede på cirka 19.500 kroner om måneden. Eller et samlet løft på sådan cirka 31.350 kroner ekstra om året.
”Det var jeg selvfølgelig meget taknemmelig for. Det betyder, at jeg fremover kan klare mig uden supplerende dagpenge og ikke er tvunget til at søge et andet job,” siger han.
Ifølge Louise Breck var sagen ret enkel at gå til. Udover lederens rosende omtale af Arne Nielsen kunne hun diske op med flere argumenter:
”Jeg henviste til, at Arne tidligere var ansat som tekniker i en servicestilling og faktisk havde erfaring med at servicere andre. Jeg understregede også, at han var fortrolig med kommunens it-systemer, og at han var fleksibel og vant til at arbejde i teams,” siger Louise Breck.
Bistår alle nyansatte
De seneste år har FOA Frederikssund, der dækker Frederikssund, Egedal og Halsnæs kommuner, systematiseret arbejdet med at forhandle lokalløn for alle medlemmer.
Og i løbet af 2022 er det arbejde udvidet til, at afdelingen nu kontakter alle nyansatte på FOAs overenskomster for på den måde at sikre, at de rent faktisk honoreres for det, de har med i bagagen.
”Og det virker. Vi kan ikke alene se, at det via de lokale lønkroner er muligt at forhandle bedre lønninger hjem. Vi kan også se, at flere nyansatte melder sig ind i FOA, fordi vi kontakter dem med det samme og tilbyder vores assistance,” siger afdelingsformand Irene Buus.
Men den mest tilfredse af alle er måske hovedpersonen selv:
”Efter 35 år bag skrivebordet som sagsbehandler er det meget positivt at kunne vise, at man også har potentiale til andre ting,” siger Arne Nielsen.
Tjek lokallønnen i din kommune eller region
Fagbladet FOA sætter på ny fokus på FOA-medlemmernes lokalløn. Ved at klikke her, kan du blandt andet se, hvor lokallønnen er størst og mindst for FOAs største faggrupper – og sammenligne med din egen kommune eller region.