Hjemmeplejen havde tidligere otte vildt-uheld om året. Nu har de ét
I Thy påkørte hjemmeplejen tidligere seks til otte hjorte og rådyr om året, men en lille fløjte har gjort en stor forskel, og antallet af uheld er nu reduceret til et enkelt. ”Det er i virkeligheden ret fantastisk,” siger servicetekniker Knud Skov.
05. december 2022
Den er kun et par centimeter bred, er sat fast med dobbeltklæbende tape på bilens kølergitter og helt lydløs for andre end rådyr, krondyr og andet vildt.
Alligevel har den vildtfløjte, hjemmeplejen i Thisted for tre år siden begyndte at montere på sine biler, haft en stor effekt. For mens der tidligere var seks til otte uheld, der involverede den udkørende hjemmepleje og de store dyr, har der siden kun været et enkelt uheld om året.
”Jeg har selvfølgelig ingen beviser rent videnskabeligt – andet end at antallet uheld er faldet markant her hos os. Det er i virkeligheden ret fantastisk,” siger Knud Skov, der er servicetekniker i hjemmeplejen i Thisted Kommune om den lyd, fløjten udsender, og som ikke kan høres af hverken mennesker eller hunde, men har en stor effekt, når det handler om at holde vildtet væk fra bilerne.
”Hvis man er kørt ind i et dyr, så er man jo ramt psykisk i et stykke tid. Rådyr og krondyr er jo ikke små dyr. Så det har gjort en kæmpe forskel, at vi har reduceret risikoen, også for medarbejderne,” siger han.
Læs også: Hjemmeplejens kørelister skal under lup
Dyrene vender hovedet efter lyden
At hjemmeplejen desuden sparer 200.000-300.000 kroner i reparationer på bilparken, der efterhånden tæller 62 biler, er kun en bonus.
”Jeg har den selvfølgelig også på min egen bil, og jeg kan se, at dyrene stopper op på marken og kigger efter bilen. De drejer simpelthen hovedet efter den. Her i Thy har vi rigtig meget vildt, og når du kører i skumringen, er de over det hele. Hvis du inddeler vejene i Danmark i farekategorier fra et til fem, så vil jeg sige, at alle landeveje i Thy ligger på mellem fire og fem. Så risikoen for at ramme dyrene, når du kører uden for byerne, er reel.”
Læs også: Sådan har hjemmepleje forbedret kørelisterne
Skeptisk i starten
Og det giver tryghed for medarbejderne, siger social- og sundhedshjælper Bettina Madsbøll, der er Arbejdsmiljørepræsentant i hjemmeplejen i Thisted.
”Det giver tryghed for kollegerne, især for dem, der kommer længst ud og kører i skovområderne, for eksempel dem, der kører i Nordthy.”
Selv var hun skeptisk, da den helt lydløse fløjte blev indført.
”Man er jo altid lidt skeptisk i starten. Hvad er nu det for noget? Virker det overhovedet? Men jeg må sige, at vi er blevet overbevist.”