Ny senioraftale får flere til at blive i ældreplejen: ”Det gør underværker”

En ny seniorordning i Aalborg, der skal gøre det muligt at blive længere på arbejdsmarkedet, er kommet godt fra start. Colourbox

En ny seniorordning i Aalborg har givet en række medarbejdere lyst til at blive længere på arbejdsmarkedet. Én af dem er 61-årige Regin Nielsen, der ligesom FOA Nordjylland kalder aftalen for ’fantastisk’.

01. september 2022

46 ansatte på 60 år og opefter har takket ja til at blive længere i deres job i ældreplejen. Sådan lyder det foreløbige resultat af en ny seniorordning, som FOA Nordjylland i marts indgik med Aalborg Kommune.

”Det er en fantastisk aftale. Der bliver hele tiden indgået nye aftaler, og jeg har ikke hørt, at nogen har fået nej endnu,” siger Pia Pedersen, der er næstformand i FOA Nordjylland.

Ordningen går kort fortalt ud på, at medarbejdere, der er fyldt 60 år, kan vælge en af de fire muligheder, der udgør senioraftalen, og som passer bedst til dem. 

De kan for eksempel vælge at udskyde deres tilbagetrækning mod at få et tillæg. En anden mulighed er, at man kan få sat arbejdstiden ned, så man har færre timer om ugen.

Sådan fungerer ordningens fire muligheder

Mulighed 1: Engangstillæg ved udskydelse af tilbagetrækning:
• Hvis man bliver mindst ét år længere end sin individuelle efterlønsalder, vil man modtage en bonus. 
• Efter ét år modtager man en bonus på 10.000 kroner. Efterfølgende vil beløbet ligge på 5000 kroner pr. år. 
• Det maksimale beløb er 30.000 kroner, hvilket vil sige, at man har udskudt sin efterløn i 5 år.

Mulighed 2: Indflydelse på arbejdsplanlægning:
• På den enkelte arbejdsplads vil der være mulighed for at indgå aftaler om arbejdstiden. 
• Mulighed for at få reduceret eller blive fritaget bestemte typer af vagter, så som natte- og aftenvagter. 
• Mulighed for faste arbejdsplaner, der giver mere kontinuitet.

Mulighed 3: Nedsættelse af arbejdstid:
• Mulighed for nedsat arbejdstid, med delvis lønnedgang og opretholdelse af hidtidige pensionsindbetaling.
• Gælder for en nedgang i den hidsige arbejdstid på 20%, med en lønnedgang på en halv procent for hver procent medarbejderen går ned i arbejdstid.
• De frigivne timer kan blive tilbudt en anden medarbejder, hvis der er et ønske fra dennes side.

Mulighed 4: Frikøb dele af vagtplanen:
• Mulighed for frikøb af dele af den ordinære vagtplan.
• Frikøbte timer kan bruges på aktiviteter for beboerne.

Kilde: FOA Nordjylland

Giver den en skalle

61-årige Regin Nielsen er en af dem, der har valgt at hoppe med på ordningen. Han arbejder som social- og sundhedshjælper på plejehjemmet Birkebo i Aalborg.

”Jeg synes, det er en fantastisk ordning. At blive på arbejdsmarkedet og give den en skalle. Det, synes jeg, er dejligt,” siger han.

Kommune giver millioner til efterlønnere, der bliver i arbejde

Baggrunden for aftalen er at afhjælpe ældreplejens stigende problemer med mangel på arbejdskraft. Det forklarer Carsten Møller Beck, ældre- og sundhedschef i Aalborg Kommune.

”Vi har afsat 2,5 millioner kroner til at lave senioraftaler for at styrke området. Det skal forsøge at løse den udfordring, vi har, i forhold til at vi mangler hænder, og at vi samtidig har mange medarbejdere, der nærmer sig pensionsalderen,” siger han.

Skal dele ud af erfaringer

Hovedmålet med aftalen er altså at fastholde social- og sundhedspersonale på arbejdet i længere tid og dermed fortsat drage nytte af deres viden og erfaringer. 

”Nogle har været i faget i 40 år og ved alt. De har så mange faglige kvaliteter, de kan give videre til de nyuddannede. Det er godt at have sådan en fast stabel af ældre medarbejdere, der ved så mange ting,” siger Pia Pedersen fra FOA Nordjylland.

Men aftalen har også til formål at styrke rekrutteringen. For når man kan lave aftaler, der giver den ansatte fordele, vil man få flere til at tilvælge ældreområdet i Aalborg, mener Pia Pedersen.

Det kneb med energien

For Regin Nielsen var det særligt muligheden for at trappe ned i tid, der gjorde aftalen attraktiv. 

”Jeg har arbejdet knaldhårdt og føler mig slidt. Så det var muligheden for at få skåret timer fra, der gjorde, at jeg takkede ja,” siger han.

Social- og sundhedshjælperen er gået ned fra 37 timer til 30 timer om ugen. Og det er noget, han kan mærke.

”Det kneb med energien, når man havde fri klokken 15. Alt energi fes ud. Så de timer, jeg er gået ned – det er noget, der gør underværker.”

Stor optimisme

Medarbejdernes gode modtagelse af den nye ordning får kommune til at tro på, at det kun er starten på en større succes.

”Vi har omkring 350 medarbejdere, som potentielt kan indgå i ordningen, og når så mange allerede er omfattet, tror jeg godt, at vi kan konstatere, at vi har ramt noget, der passer vores medarbejdere,” siger Carsten Møller Beck.

Samme optimisme kan spores hos fagforeningen.

”Om noget tid vil vi se, at vi fastholder endnu flere af de ældre medarbejdere, og at gennemsnitsalderen på arbejdspladserne stiger, fordi vi har fået de her seniorordninger,” siger Pia Pedersen.

Medarbejderne har haft stor indflydelse på aftalen

Da aftalen skulle udformes, spurgte både FOA Nordjylland og Aalborg Kommune de ansatte, hvad der ville have betydning for, at de blev længere på arbejdsmarkedet. Svarene var med at til forme den endelige aftale. 

”På den baggrund valgte vi at sige, at vi hellere ville lave et stort katalog, hvor man som medarbejder, sammen med sin leder, kan aftale hvad det er for en aftale, der passer bedst til dem,” fortæller ældre- og sundhedschef Carsten Møller Beck.

Forarbejdet har betydet, at der også er taget højde for, at medarbejderne har forskellige behov og ønsker, og derfor har ordningen en 'bred vifte af muligheder', siger Carsten Møller Beck.