Privatansatte bruger særlig pulje på ekstra løn
Stort set alle medarbejdere i private plejefirmaer vælger at få den særlige opsparing på syv procent udbetalt som løn. Kun ganske få foretrækker at få mere frihed med betaling.
25. oktober 2022
Vil du have flere penge direkte ind på kontoen til at betale regningerne? Eller foretrækker du at få frihed med løn, hvis du for eksempel holder seniordage eller har omsorgsdage med dit barn?
Det er de spørgsmål, som medarbejdere i private plejefirmaer skal tage stilling til, når de skal vælge, hvordan de ønsker at bruge den særlige pulje til fritvalg, som er koblet på deres overenskomstaftale – og som der blev afsat ekstra penge til ved de seneste overenskomstforhandlinger på det private område i 2020.
Den særlige opsparing, som ordningen kaldes, er steget én procent om året fra fire til syv procent af den ferieberettigede løn, siden fagforeningerne og arbejdsgiverne mødtes ved forhandlingsbordet for snart tre år siden.
Det ser ud til, at langt hovedparten af medarbejderne vælger den første mulighed og går efter flere penge på lønkontoen frem for honorering på fridage, som medarbejderne i forvejen har ret til at holde under særlige betingelser. Det kan for eksempel være seniordage, barnets anden sygedag eller børneomsorgsdage.
Seks plejefirmaer, som Fagbladet FOA har ringet til, bekræfter, at deres medarbejdere foretrækker at få udbetalt den særlige opsparing som løn frem for mere frihed med betaling.
I både Forenede Care, Attendo, Estrids Pleje, Altiden og PrivatPlejen får samtlige medarbejdere fritvalgsordningen udbetalt direkte. Billedet er det samme i SvanePleje, hvor HR-chef Birgitte Bjerregaard bekræfter, at stort set alle medarbejdere foretrækker løn frem for flere fridage med løn.
”Der er én, som har ønsket noget andet. Hun er tæt på pensionsalderen og har valgt seniordage,” siger HR-chefen.
Ekstra til jul og sommer
I SvanePleje bliver pengene udbetalt to gange om året med juni- og decemberlønnen. Ifølge tillidsrepræsentant i SvanePleje Janne Kragh er det en populær ordning blandt kollegerne. De spørger tit til, hvornår der igen triller mere ind på kontoen.
”Det er meget rart til sommer og til jul at få lidt ekstra. Jeg er egentlig fortaler for, at man burde overveje at prioritere pensionen ved overenskomstforhandlingerne i stedet for mere til den særlige opsparing, men kollegerne er glade for at få pengene her og nu,” siger hun og oplyser, at hun eksempelvis fik lige knap 12.000 kroner før skat i juni.
Fritvalgsordning bliver tema igen
Næstformand i FOA Thomas Enghausen er sikker på, at fritvalgsordningen også bliver et tema ved de kommende overenskomstforhandlinger på det private område i 2023. Han forventer, at der vil komme en diskussion af, hvor stor en del af den samlede pulje, der skal gå til den særlige opsparing, og hvor meget der skal gå til andre ting. Det kunne for eksempel være flere procenter oveni den eksisterende pension.
”Det kan også være, at vi skal kigge på, om vi skal udbygge den nuværende fritvalgsordning. Det kunne for eksempel være, at vi skulle se på, om man som ansat skulle have mulighed for at bruge ordningen til at spare mere op til pension, så man får et valg mellem mere i løn, frihed eller pension,” siger Thomas Enghausen.
Flere seniordage
Inden for privat hjemmepleje er der tre forskellige overenskomster. I aftalen mellem FOA og KA Pleje blev der ved den seneste forhandling ikke lavet en særlig opsparing. Der blev i stedet sat penge af til højere aften- og nattetillæg. Og der blev givet ret til en månedlig seniordag til de medarbejdere, der er fire år fra at kunne gå på folkepension. Den mulighed er blevet rigtig populær, fortæller Susanne Yesilmen, der er tillidsrepræsentant i Hjemmehjælpen A/S.
”Det er bare lykken med flere seniordage. Det giver en fridag mere om måneden,” siger hun og fortæller, at de ældre medarbejdere har ret til at spare dagene sammen i seks måneder, så de hvert halve år kan holde en uges ekstra ferie.
Indsamler krav
I løbet af efteråret har man som FOA-medlem mulighed for at sende forslag til de nye overenskomster, der skal forhandles på plads på det private område i januar og februar 2023. Fristen er 28. oktober.
”Det er nu, at man som medlem af en faglig organisation skal bruge sin demokratiske ret til at sende krav ind. Det er rigtigt vigtigt, så vi som FOAs forhandlere ved, hvor vi skal sætte trykket ind,” siger Thomas Enghausen.