FOA vinder sag om timelønnede – nu rydder kommune op

Selv om man har travlt, skal overenskomsten overholdes. Sådan siger Louise Brandstrup, der er sektorformand for Sundhed og Service i FOA Sydfyn, og som har været med til at køre sagen for de seks timelønnede kvinder. Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Seks nu tidligere timelønsansatte i hjemmeplejen i Faaborg-Midtfyn Kommune har fået sammenlagt 191.500 kroner fra kommunen efter et forlig mellem FOA og KL omkring vikarernes ansættelsesforhold. Kommunen gennemgår nu alle timelønsansættelser for at sikre, at de, som har krav på en fastansættelse, får det.

19. maj 2022

Seks timelønnede vikarer i hjemmeplejen i Faaborg-Midtfyn Kommune har nu fået KL’s ord for, at de i 2020 og 2021 skulle have været ansat på månedsløn i en del eller hele deres arbejdstid for kommunen. Efter en faglig tvist mellem FOA og kommunen, som endte hos KL, har FOA nu fået ret i, at de seks alle skulle have været ansat på månedsløn med det som følger af fast løn og overenskomstretlige goder som overtidsbetaling og anciennitet i forhold til løntrin.

Sektorformand for Sundhed og Service hos FOA Sydfyn, Louise Brandstrup, har kørt sagen for de seks kvinder, og selv om hun havde ønsket både en højere erstatning og en tydeligere afgørelse, er der flere ting, hun sætter pris på efter sagen:

”Vi er glade for, at vi har fået ret. Vi har fået afklaret, at når man har et arbejdsmønster, som ikke er ’tilfældigt forekommende’ og med kendte vagtplaner, skal man ansættes,” siger hun.

Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Én af de seks kvinder, Cecilie, som ikke ønsker sit efternavn frem, roser FOA for at have taget sagen og glæder sig over at have fået styrket sin retsfølelse i, at hun oplevede, at det var forkert, at hun trods mange måneders arbejde med mange timer ikke kunne få en fastansættelse eller blive sikret et vist timetal.

”Jeg var studerende og havde det som mit studiejob – og havde jo brug for pengene til faste udgifter, så det var svært at jeg aldrig vidste, hvor mange timer jeg kunne regne med,” siger hun og fortsætter:

”Det er dejligt, at FOA har taget sagen op og jeg ikke har skullet gøre noget selv. Men det har været lang tid at vente på en afgørelse. Det er over et år siden, jeg var i kontakt med FOA første gang, og der kørte sagen allerede med andre i samme situation,” siger Cecilie.

De første af de seks medlemmer gik til FOA Sydfyn i efteråret 2020, hvor FOA tog sagen op med kommunen. Siden har FOA flere gange har forhandlet med Faaborg-Midtfyn Kommune.

Tvisten har været lang, fordi FOA Sydfyn og Faaborg-Midtfyn Kommune ikke er lykkedes med at komme til enighed, og til sidst blev sagen derfor givet videre til KL og FOAs jurister, som har afsluttet sagen med et forlig.

I dag er Cecilie færdiguddannet indenfor et andet fag, men er stadig afløser i hjemmeplejen i kommunen, dog i et andet distrikt. Og nu med en fast norm.

Sker over hele landet

Sagen fra Faaborg-Midtfyn Kommune er langt fra enkeltstående. Louise Brandstrup fortæller, at flere andre FOA-afdelinger har lignende sager på vej:

”Min opfattelse er, at det sker i vid udstrækning alle steder, især i hjemmeplejen. Grupperne er så pressede af udfordringer med at rekruttere uddannet personale, så de tager ’alle’ ind og giver dem en masse vagter. Fokus er på drift og navne i vagtplanen så at sige. Men selv om man er ufaglært, skal man behandles ordentligt, og selv om man har travlt skal overenskomsten overholdes,” siger hun.

Timeansættelser går ud over fagligheden

Når der ikke kom en afgørelse ud af sagen fra Faaborg-Midtfyn som kan bruges til at få ændret på ansættelsesforholdene over hele landet, er håbet fra FOA, at de mange sager kommer til at danne et grundlag for at der på sigt bliver lavet bedre og fælles regler.

Op til 55.000 kroner i løngodtgørelse

Kvinderne fra Faaborg-Midtfyn har fået mellem 14.000 og 55.000 kroner i erstatning for blandt andet manglende kontrakter, manglende overtid og beklædningstillæg. Udmålingen af beløbene er sket ud fra deres timesedler, og hvordan de hver især har arbejdet i perioderne.

Fagbladet FOA har selvfølgelig spurgt Faaborg-Midtfyn Kommune til deres kommentarer til sagen. I et skriftligt svar har Kitt Lysén Pedersen, Chef for Sundhed og Ældre i Faaborg-Midtfyn Kommune bekræftet sagen og uddyber:

”Vi har haft en fagretlig tvist med lokalafdelingen FOA Sydfyn angående bl.a. vores aflønning af enkelte timelønnede medarbejdere i hjemmeplejen. […] Tvistens behandling har stået på over en relativ lang periode, da de nærmere faktiske omstændigheder har været såvel faktisk som retlig komplicerede for både Faaborg-Midtfyn Kommune som FOA.”

Hun bekræfter desuden, at Faaborg-Midtfyn Kommune nu er i gang med at indføre både nye arbejdsgange og it-systemer omkring ansættelseskontakterne for at sikre en bedre lønunderstøttelse af de ansatte.

Fint at kommunen rydder op

Thomas Enghausen, der er næstformand i FOA, er tilfreds med, at sagen er landet med et forlig. Men han undrer sig over, at det overhovedet udviklede sig til en sag.

”Det er ikke for sjov, vi laver overenskomster, hvor vi – til gavn for både medarbejdere og arbejdsgivere – aftaler de vilkår, der skal gælde. Og selv om nogle forhold kan være komplicerede handler det jo dybest set om, at man i en sag som denne tæller timer og finder ud af, at de timelønnede altså har krav på ansættelse,” siger han.

Samtidig roser Thomas Enghausen også Faaborg-Midtfyn kommune for, at den nu – med afsæt i sagen – nu rydder op og kigger på, hvordan man undgår gentagelser i fremtiden.

”Det er en fin reaktion, og i FOA kan vi da kun anbefale andre kommuner at gøre det samme og få vished for, at reglerne overholdes.”