Ferieåret 2023: Sådan falder fri- og helligdagene
2023 bliver omsider et år, hvor der er flere gratis fridage i sigte, end hvad tilfældet har været de seneste par år. Her kan du få et overblik over, hvor mange og hvornår de falder i år.
Opdateret 12. januar 2023
Mens store bededag bliver diskuteret på livet løs, er der grund til at glæde sig over, at det i år stadig er en fridag for mange.
Både i 2021 og 2022 var kalenderen imod dem, der ikke arbejder på døgnområdet, da en lang række bevægelige helligdage og overenskomstbestemte fridage landede i weekender.
I år er der derimod 10 gratis fridag at glæde sig til på grund af helligdage og fridage, der falder på en hverdag.
Det er henholdsvis tre og fire flere end i de to foregående år, men én mindre end i 2020. Når helligdagene falder bedst, kan der hentes 12 gratis fridage på et år, skriver Ritzau, og vi ser derfor mod et godt ferieår.
Begynd planlægning i god tid
”Det er vigtigt at begynde ferieplanlægningen i god tid, og det er altid godt med en lokal dialog om, hvordan man planlægger på arbejdspladsen,” siger Maria Christensen, som er konsulent i FOA Overenskomst, og nævner som eksempel turnusordninger, om nogle har fortrin frem for andre for eksempel børnefamilier, og om der er teams, der skal planlægge ferie i forhold til hinanden.
Der er regler, der bestemmer, hvornår din ferie skal varsles. Sommerferien, hvor du har ret til at afholde tre ugers sammenhængende ferie, skal varsles tre måneder i forvejen. Her skal der også tages hensyn til dine børns sommerferie.
Øvrig ferie derimod skal kun varsles en måned i forvejen.
En måneds varsel gælder også, hvis din arbejdsplads holder lukket, for eksempel mellem jul og nytår, og dermed giver sine medarbejdere tvungen ferie. Du kan ikke stille krav om at møde på arbejdspladsen, hvis arbejdsgiver har varslet ferie.
Måden og fristerne for, hvordan ferien planlægges, kan variere fra arbejdsplads til arbejdsplads.
Maria Christensen understreger, at det vigtigste selvfølgelig er, at man sørger for at holde al sin ferie inden årets udgang, så man ikke risikerer, at noget går tabt.
-
1
God kampdag 1. maj
Arbejdernes internationale kampdag er for nogle en helt almindelig arbejdsdag, mens den for andre er en halv eller en hel fridag.
I år falder kampdagen på en mandag og er dermed en ekstra fridag for de heldige. -
2
Påske, store bededag og pinse
Nogle helligdage ligger helt fast på hverdage. Det gælder skærtorsdag, langfredag og 2. påskedag, store bededag og 2. pinsedag.Her er der tale om søgnehelligdage, og det har betydning, hvis du ikke har fri, for så skal du have helligdagsbetaling.Udover at få 50 procent oven i den almindelige løn, skal du have nedskrevet normtimer og have en frihedsperiode på 35 timer på et andet tidspunkt, hvis du arbejder på en søgnehelligdag. -
3
Grundlovsdag
Reglerne for grundlovsdag er forskellige i de enkelte FOA-overenskomster, da nogle har helt fri, nogle har fri en halv dag, mens andre skal arbejde.I år falder dagen på en mandag, og der kan dermed være en ekstra fridag at hente for nogle. -
4
Jul og nytår
I år ser det bedre ud med fridage mellem jul og nytår, end hvad tilfældet var sidste år, hvor kun én helligdag lå på en hverdag.I år falder juleaften nemlig på en søndag, hvilket betyder, at de fridage, som ligger efter juleaften (1. juledag og 2. juledag), alle falder på hverdage.Hvis du dermed vil holde fri mellem jul og nytår, skal du kun bruge 3 fridage.Kilde: Maria Christensen, konsulent FOA Overenskomst
Sådan ligger helligdagene i 2023
- Nytårsdag 1. januar 2023
- Skærtorsdag den 6. april
- Langfredag den 7. april
- 2. påskedag mandag den 10. april
- Store bededag fredag den 5. maj
- Kristi himmelfartsdag torsdag den 18. maj
- Arbejdernes internationale kampdag 1. maj (ingen, halv eller hel fridag afhængig af overenskomst)
- Grundlovsdag onsdag den 5. juni (ingen, halv eller hel fridag afhængig af overenskomst)
- 2. pinsedag mandag den 29. maj
- Juleaften søndag den 24. december (fridag for nogle, arbejdsdag for andre afhængig af overenskomst)
- Juledag mandag den 25. december
- 2. juledag tirsdag den 26. december.
- Nytårsaften søndag den 31. december (fridag for nogle, arbejdsdag for andre afhængig af overenskomst)