Nye restriktioner: Skoleelever sendes hjem, men der bliver mulighed for nødpasning

Selvom skoleelever i grundskolen sendes hjem fra onsdag 15. december til onlineundervisning, er der ikke tale om en nedlukning, bedyrede statsminister Mette Frederiksen. "Det er ikke en nedlukning af samfundet. Det er en forsinkelsespakke, der skal købe os tid." Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En række nye restriktioner indføres for at begrænse smittespredning – blandt andet sendes skoleelever i grundskolerne hjem fra næste onsdag. 

08. december 2021

Smittetallene slog onsdag endnu en kedelig rekord med 6.629 smittede. Og det er særligt den nye omikron-variant, der vækker bekymring.

I alt er der nu 577 bekræftede tilfælde af den nye variant af coronavirus i Danmark. Det er en stigning på 179 siden i går. I et forsøg på at forsinke omikrons udbredelse mest muligt indfører regeringen derfor nye restriktioner.

Dét fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften, hvor hun også på det kraftigste igen opfordrede alle til at lade sig vaccinere. 

”Selvom vi desværre er nødt til at indføre nye restriktioner, er vaccinerne årsag til, at vi ikke står overfor en ny nedlukning,” sagde statsministeren. 

Læs også: Vacciner skaber konflikt mellem medarbejdere

 

Skoleelever sendes hjem

Én af de nye restriktioner er, at skoleelever i grundskolerne sendes hjem fra 15. december til 4. januar, hvor de i stedet skal modtage onlineundervisning. I samme periode holdes sfo'er og andre fritidstilbud også lukket.

”Men der vil være nødpasning til de børn, der ikke har mulighed for at være hjemme,” slog statsministeren fast.

 

Og det er en melding, som forbundsformand i FOA Mona Striib tager for gode varer.
”Regeringen siger meget tydeligt, at der bliver etableret nødpasning, så ingen kommer i klemme,” siger hun og fortsætter:
”Og med den situation vi har, så er der behov for, at man som medarbejder ikke skal tænke på at holde ferie eller afspadsering for at klare udfordringen med hjemsendte børn, for man kan ikke undværes på arbejdet, når sundhedsvæsnet er så presset, som det er.”
Hvor mange medarbejdere, der skal bruges til nødpasning, er endnu uklart.
”Vi må forvente, at der vil være en meget kort tidsfrist til at afdække behovet for nødpasning i hver kommune, og hvor meget personale der er brug for,” siger Mona Striib.

 

Der er ikke lagt op til nedlukning af dagpleje og daginstitutioner.

Læs også: Coronavinterpakke bliver fordelt på tværs af faggrupper

 

Ændring i coronapasset

Også coronapasset bliver ændret. Fremover vil gyldigheden af et coronapas efter 2. og 3. vaccinestik være 7 måneder i stedet for de nuværende 12 måneder. Det ændres ifølge Ekstra Bladet fra midten af januar.

Det betyder, at sundhedspersonale, der fik andet vaccinestik for mere end 7 måneder, men ikke har modtaget 3. stik, skal revaccineres, hvis de ønsker et gyldigt coronapas qua vaccination. 

Derudover bliver blandt andet nattelivet lukket, ligesom serveringssteder skal lukke senest klokken 24. Og så opfordres både privat og offentligt ansatte til at arbejde hjemme i videst muligt omfang.

De nye restriktioner er vedtaget i Folketingets Epidemiudvalg på et møde onsdag eftermiddag og er i tråd med Epidemikommissionens anbefalinger.