Rettigheder til tidlig pension i fare: Opskoling trækker fra
En del FOA-medlemmer oplever problemer med at få godkendt uddannelsesforløb, når de søger om tidlig pension. FOA har bedt beskæftigelsesministeren gøre noget ved problemet.
30. november 2021
Social- og sundhedsassistent Helle Daugbjerg Andersen havde set frem til tidlig pension fra 1. januar 2022. Men Udbetaling Danmark har meddelt hende, at hun først kan udskifte sin nuværende efterlønsydelse med pensionen fra 1. august næste år.
Hun mangler nemlig cirka et halvt års anciennitet for have ret til tre års tidlig pension, mener myndighederne.
Nu kan de første søge om tidlig pension: Tjek om det lønner sig for dig
"Jeg blev 1996-1997 opskolet fra sygehjælper til social- og sundhedsassistent, hvor jeg fik uddannelsesorlovsydelse. Den kan jeg ikke få godkendt i beregningen af min anciennitet," forklarer Helle Daugbjerg Andersen.
Hellere tidlig pension end efterløn
Udbetaling Danmark når frem til, at hun har været 43 ½ år på arbejdsmarkedet, og derfor har ret til to år med tidlig pension. Kravet er 44 år, hvis man skal have ret til fuldt forløb med tidlig pension, altså tre år.
Tidlig pension: Nu kan du søge om udbetaling
Helle Daugbjerg Andersen kan få folkepension fra 1. august 2024 og derfor starte med tidlig pension 1. august 2022. Hun gik på efterløn som 63-årig, men vil gerne på tidlig pension i stedet.
"Efterlønnen har ikke været så god for mig, fordi jeg bliver modregnet så meget i ydelsen," siger Helle Daugbjerg Andersen.
Mættet af arbejde
Hun har brugt hele sit arbejdsliv på social- og sundhedsområdet.
Med ansættelser på sygehus, plejehjem og de seneste mange år i psykiatrien.
"Jeg har elsket hver eneste dag, så det var ikke, fordi jeg var ked af mit arbejde, at jeg gik på efterløn. Men jeg var mættet af arbejde, og havde andre ting, jeg gerne ville. Og jeg har altid haft det sådan, at den dag, jeg kunne gå på efterløn eller pension, ville jeg gøre det. Min mand er fem år ældre end mig, og vi har seks børnebørn, som jeg også gerne vil være noget for," siger Helle Daugbjerg Andersen.
FOA: Helt forkert at straffe opskoling
Hun er langtfra det eneste FOA-medlem, der ønsker tidlig pension, men har problemer med at få godkendt uddannelsesforløb. Derfor har FOA henvendt sig til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard for at få ham til at gøre noget.
Kend din ret: Sådan får du tidlig pension
"Mange af FOAs medlemmer tog en opskolingsuddannelse, fordi de fik en kraftig opfordring fra deres arbejdsgiver. Havde de ikke gjort det, kunne de risikere afskedigelse," siger Maria Melchiorsen, der er forbundssekretær i FOA.
Hun henviser blandt andet til medlemmer, der er blevet opskolet fra en forældet syge- eller hjemmehjælperuddannelse til uddannelser som social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent. Eller pædagogmedhjælpere, der har taget en pædagogisk grunduddannelse.
"FOA har derfor bedt beskæftigelsesministeren finde en løsning, så disse grupper ikke straffes for at have gjort det, som både samfundet og arbejdsgiverne opfordrede dem til," siger Maria Melchiorsen.
Minister vil følge udviklingen
Fagbladet FOA har kontaktet Beskæftigelsesministeriet for en kommentar, og i et mailsvar skriver fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye blandt andet:
"Når det kommer til optjening af anciennitet, har det været nødvendigt at træffe mange svære valg. Vi har forsøgt at lade en lang række uddannelsesperioder tælle med. Det gælder for eksempel perioder, hvor borgeren har været i lønnet praktik og i skolepraktik samt perioder, hvor borgeren har modtaget elevløn. Jeg følger naturligvis implementeringen af aftalen om tidlig pension tæt. Og sammen med regeringen ser jeg løbende på, om de eksisterende afgrænsninger af målgruppen flugter med den politiske aftale."
Lovforslag: Tidlig pension skal foran i Rigsarkivets kø
Maria Melchiorsen havde håbet på, at beskæftigelsesministeren ville handle nu, hvor FOA står med medlemmer, der har problemer med opskolingsydelsen
"Men vi noterer os og er glade for, at ministeren nøje vil følge med i, om de nuværende regler opfylder de politiske ambitioner i aftalen om tidlig pension. Og det skal vi selvfølgelig nok hjælpe ham med," siger forbundssekretæren.
FOA Midtjylland har anket Udbetaling Danmarks afgørelse i Helle Daugbjerg Andersens sag, og den er derfor endnu ikke endeligt afsluttet.