Sidste udkald: Undgå at miste din optjente ferie
Hvis du troede, du havde rigelig tid til at bruge din optjente ferie, må du tro om igen. Du kan nemlig miste retten til dine feriedage, hvis du ikke får dem brugt inden nytår.
Opdateret 06. december 2022
Opdateret med præciseringer
Snart står et nyt år for døren, og 2022 bliver skiftet ud med 2023, hvilket betyder, at ferieafholdelsesperioden for ferie, der er optjent før 1. september 2022, slutter.
Uanset om du arbejder deltid eller på fuld tid, tjener du 2,08 feriedage om måneden, og har du været ansat i hele ferieåret, vil du dermed have ret til at afholde fem ugers ferie med løn.
Af de fem ugers optjent ferie gælder det af ferieaftalen, at du inden 31. december skal nå at afholde de fire uger, som du løbende har optjent fra 1. september 2021 – 31. august 2022.
Dermed kan du – hvis du ikke har afholdt de fire ugers ferie – komme til at miste denne ferie, da de ikke kan overføres til det næste ferieår.
Har du styr på de nye ferieregler?
Hvad gør jeg så?
Din leder er altid forpligtiget til at sørge for, at du i ferieafholdelsesperioden kan få afholdt din ferie. Dette omfatter alle fem uger, du har optjent.
Det er dog en mulighed inden den 31. december 2022 skriftligt at aftale med din arbejdsgiver, at feriedage ud over de fire uger optjent i ferieåret 2021-2022, skal overføres til den følgende ferieafholdelsesperiode.
Aftalen af overførelse af din ferie til næste år, bør kun være en mulighed, såfremt du selv ønsker det. Det kan eksempelvis være gældende, hvis du ønsker at tjene op til flere ugers ferie i et af de kommende år.
Hvis du ikke har været ansat på fuld tid i hele ferieafholdelsesperioden, skal du udfylde en erklæring om, at du ikke har modtaget offentlige ydelser i perioden. Blanket til udfyldelse findes på borger.dk.
Det kan også være en idé fremadrettet at benytte ferieplanlæggeren som Forhandlingsfællesskabet, KL og Danske Regioner har udarbejdet, hvor du hurtigt og nemt kan indtaste, hvor mange feriedage, du allerede har brugt og dermed finde ud af, hvor mange dage du på nuværende tidspunkt har tilbage.
Samtidighedsferie
I 2020 gik vi fra at optjene feriedage i året før selve afholdelsen, til vi nu har det, der hedder samtidighedsferie. Det betyder, at du nu kan afholde betalt ferie inden for samme ferieår, som den er optjent i.
Før den nye ferielov trådte i kraft, gik ferieåret fra 1. maj til 30. april. Det er blevet lavet om, så et optjeningsår går fra 1. september til 31. august. Reglerne for 6. ferieuge følger stadig de hidtidige regler om optjening i et kalenderår og afholdelse fra 1. maj året efter.
Hvis du ikke når at afholde ferie inden 31. august, har du mulighed for at holde ferie i det, der kaldes ferieafholdelsesperioden, som er ferieåret plus fire måneder. Perioden, hvor du kan afholde ferie, er således på 16 måneder i alt.
Kilde: Ettie Trier Petersen, chefjurist i FOA