Nyt symbol skal gøre livet med demens en lille smule nemmere
For at gøre hverdagen med demens mere tryg har Folkebevægelsen for Demensvenligt Danmark udviklet en lille nål, som borgere ramt af demens kan sætte på tøjet. Den symboliserer, at man lider af demens, og derfor kan få brug for hjælp og forståelse.
10. maj 2021
En lille blå-grøn pin skal gøre hverdagen mere tryg for borgere, der er ramt af demens. Håbet er, at ser man den lille nål på tøjet af en person, vil man møde dette menneske med forståelse og tålmodighed.
Det er Folkebevægelsen for Demensvenligt Danmark, der står bag symbolet.
Ambassadør og danser Silas Holst har selv en far, der er ramt af demens. I et tidligere interview med Fagbladet FOA appellerede Silas Holst til, at Danmark bliver et mere accepterende og tolererende samfund:
“Mit budskab er: Tal om tingene. Lad os få nedbrudt tabuer. Jeg møder mange, der er flove over at være demente. Vi skal tilbage til, at vi har et tolererende, accepterende samfund, hvor vi har overskud til ting, der falder uden for normen,” sagde Silas Holst dengang og tilføjede:
Silas Holst: Jeg frygter den dag, min far ikke længere genkender mig
“Buschaufføren skal have overskud til at tage den demente med, selvom han er forvirret. Og kassedamen skal have overskud til, at der står én og ikke ved, hvad en 1-krone er. Og vigtigst af alt: den der står bag den demente i Netto, må ikke være rasende over at komme fire minutter senere hjem og på den måde ødelægge den dementes dag. Omfavn hinanden. Hjælp dog hinanden,” sagde Silas Holst dengang. Og derfor er han i dag meget glad for det nye symbol:
“I starten af min fars demensforløb ville det her symbol have været guld værd,” siger han i en pressemeddelelse.
Se, hvordan corona-koncert skaber livsglæde på plejehjem i en svær tid
Tilbyd din hjælp
Lone Harlev er sekretariatsleder i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark:
“Tanken med symbolet er, at når man ser symbolet, så er man lidt ekstra opmærksom og tilbyder eventuelt sin hjælp. Det er ikke altid, der er brug for konkret hjælp, nogle gange blot lidt mere tålmodighed. Derfor er det alfa og omega, at mange kender symbolet,” siger Lone Harlev.
I Danmark lever 90.000 mennesker med demens. Symbolet er frivilligt at bære, men ideen er, at det er for den demensramte, og derfor ikke for personer, der ønsker at tilkendegive deres støtte til borgere med demens.
Hvis man ønsker at få fat i en demensnål kan man kontakte demenskoordinatorerne i sin kommune eller bestille kittet på demensvenligtdanmark.dk.